INTERVIU Primarul Anica Tufă, continuă dezvoltarea comunei Gârliciu: Asfaltarea a încă 5 km de drumuri și rezolvarea problemelor privind punerea în posesie cu terenuri a proprietarilor, printre priorități

Administrație locală
Primarul comunei Gârliciu, Anica Tufă, este unul dintre primarii aflați la al doilea mandat care a demonstrat, în doar patru ani, că dorința de a atrage fonduri pentru necesitățile oamenilor, ale localității, poate muta munții din loc. În primii patru ani de activitate, Anica Tufă a reușit implementarea a cinci proiecte importante pe care alții nu au reușit să le realizeze nici în patru-cinci mandate. Pe lângă fonduri pentru asfaltare și pentru modernizarea Căminului Cultural, plus dotarea școlii din localitate, primarul a reușit obținerea unui microbuz electric pentru copiii din localitate de care aceștia vor beneficia din acest an. Despre proiectele în lucru, cele viitoare, dar și despre provocările primului mandat Anica Tufă a vorbit în cadrul unui interviu pe care vă invităm să îl parcurgeți în cele ce urmează.
1. Cum a fost perioada mandatului de primar pe care l-ați încheiat în toamna anului 2024 și ce proiecte ați reușit să derulați în acest răstimp?
În primul mandat am descoperit cum merg lucrurile în administrația publică locală, însă am înțeles cum se conduce și se administrează o primărie. N-a fost ușor, dar am atras fonduri pentru dezvoltarea localității, ceea ce a dus la implementarea unor proiecte importante pentru comunitatea noastră.
În primul mandat am avut cinci proiecte: unul dintre ele a vizat reabilitarea și modernizarea drumurilor în comuna Gârliciu prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, realizat la acest moment în procent de 80%, cu care suntem în grafic.
Este vorba despre 4,8 kilometri de străzi, valoarea totală a proiectului fiind de 7,5 milioane de lei. Am făcut inițial proiectul pentru 10 km de străzi – atât am mai avea de asfaltat, dar am fost nevoită să „rup” proiectul în două pentru a prinde finanțare.

asfaltare comuna Gârliciu

asfaltare comuna Gârliciu
Implementăm proiectul de renovare integrată a Căminului Cultural prin PNRR, Componenta 5. Lucrările sunt realizate în proporție de 80% și se lucrează bine.
Totodată, avem în implementare proiectul de dotare a unităților de învățământ din comună. În momentul acesta am terminat cu toate licitațiile și suntem în proces de achiziționare a mobilierului. Cred că până la finele lunii mai 2025 terminăm.
De asemenea, mai avem un centru de colectare prin aport voluntar cu care suntem încă la stadiul de obținere a avizelor, mai avem de luat pe cel de la Direcția Agricolă. Am identificat suprafața de teren pe care vom construi, un teren neproductiv.
Sistemul de supraveghere video a comunei funcționează la acest moment. Este un proiect pe care l-am dorit și l-am implementat. Totodată, am dotat și dispeceratul unde este monitorizat totul în localitate. Am finalizat proiectul la jumătatea anului 2024. În acest proiect avem și două stații de încărcare auto, dar pentru acesta nu am primit încă de la ENEL avizul necesar. Am identificat locurile unde le vom monta, așteptăm și opinia ENEL-ului.
Când am ajuns în fruntea comunei ca și primar cea mai arzătoare problemă a noastră erau furturile. Cetățenii nu aveau nicio siguranță, nici măcar în propriile gospodării. Săptămânal se înregistrau cel puțin 3 – 4 furturi. Erau disperați oamenii. Cum populația era îmbătrânită, cea mai arzătoare problemă a lor era siguranța. Și atunci am considerat că acest proiect este prioritar. La momentul acesta nimeni nu mai mișcă un pai, nu s-au mai înregistrat furturi de multă vreme.
2. Care a fost cea mai mare satisfacție a primului mandat, dar și cea mai mare provocare?
Cea mai mare satisfacție a mea este faptul că am reușit să unesc oamenii din comună, să-i fac să înțeleagă că noi nu suntem altceva decât o mare familie și trebuie să fim atenți unul la nevoile celuilalt. Am reușit singuri, ne-am unit credința, iar oamenii au înțeles. Nu numai că nu s-a mai furat în comună, au fost și atenți unii la gospodăriile celorlalți.
Acesta este un lucru extraordinar pentru mine.
Cea mai mare greutate pe care am întâmpinat-o și pe care nu am reușit să o depășesc și pentru care încă nu văd luminița de la capătul tunelului este fost faptul că oamenii nu au fost puși în posesie prin Legea 18/1991, nu și-au primit pământul.
Dacă aș fi rămas cu terenul la dispoziția Comisiei Locale, mi-ar fi fost foarte simplu să pun în posesie să le dau procesele verbale de punere în posesie și să merg mai departe. Dar au fost identificate multe greșeli. Oamenilor le-au fost omise anumite bucăți din teren, anumite imobile. Dacă în titlu de proprietate aveau, spre exemplu, pământ în cinci locuri diferite, au fost întabulate cu carte funciară doar patru sau doar trei, două au fost omise … sunt foarte multe situații de genul acesta.
Și până când nu identific absolut toate greșelile, până când nu-i rezolv pe cei care deja au titlu de proprietate, îmi este foarte, foarte greu să pot să le dau oamenilor pământul înapoi. Vorbim despre aproximativ 120 de oameni în situația aceasta.
Am avut o situație, unui cetățean: s-a scris greșit procesul verbal de punere în posesie, în 2018. A fost chemat, s-a refăcut procesul verbal de punere în posesie, iar când s-a făcut cadastrarea, au constatat că i-au dat toată suprafața de teren într-un singur loc. Pentru că era și în fruntea listei, îi venise rândul, i-au dat, în final, toate cele 10 hectare într-un singur loc. Când s-a făcut cadastrarea sistematică, au constatat că în planul parcelar nu „încape” toată suprafața asta. Omul a beneficiat de acel teren l-a lucrat, a primit arendă, dar ne-a dat pe noi, ca UAT, în judecată pentru că el nu a avut titlu de proprietate, chiar dacă a uzat de dreptul lui de proprietate. Ne-a dat în judecată și avem la momentul acesta să-i plătim 120.000 de lei. Pentru că nu s-a respectat o hotărâre judecătorească, de fapt că nu s-au respectat termenel căci până la urmă i s-a scris titlul de proprietate, eu i l-am dus personal, m-am ocupat de asta, dar pentru că s-a întârziat trebuie să plătim 120.000 de lei. Decizia este definitivă, deja suntem în executare silită, ne-a preluat un teren … Sunt aspecte pe care eu nu le înțeleg: dacă tu ai beneficiat de acel teren de ce trebuie să mai plătim noi, primăria, comunitatea?
Din cauza birocrației ne împiedicăm în hârtii, nu reușim să ne onorăm promisiunile pe care noi le-am făcut oamenilor. Mi-am luat anumite angajamente fără să iau un calcul faptul că, de fapt noi depindem de alți oameni și de erorile materiale pe care le-am găsit în administrație, în documentații, când am preluat primul mandatul.
3. Care ar mai fi necesitățile cetățenilor comunei, cele pe care vi le-au adus la cunoștință oamenii?
A mai rămas de asfaltat cinci kilometri. Pentru acești cinci kilometri am pregătit deja proiectul tehnic, suntem la faza de obținere a avizelor, avem lotul 2 pregătit, sper să se deschidă PNI „Anghel Saligny” 2 și să depun proiectul spre finanțare.
Totodată, am depus la Administrația Fondului de Mediu deja două proiecte: unul pentru modernizarea sistemului de iluminat public stradal și altul pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale „Dumitru Gavrilescu”.
De asemenea, mi-am propus să identific toate terenurile intravilane pentru a le oferi cu titlu gratuit tinerilor pentru a-și construi locuințe.
Am vrut să vin în sprijinul lor cu terenul pentru că nu este deloc ușor să-și achiziționeze unul. Poate mai întinerim cumva satul pentru că este foarte îmbătrânit, peste 60% dintre locuitorii comunei noastre sunt pensionari.
Tot ce am teren intravilan intabulat pe comună, peste tot în sat, și unde nu avem proprietari, le dăm tinerilor, dar mai întâi trebuie să facem studiul de oportunitate.
Avem solicitări pentru loturi de case.
Este o bucurie pentru mine să văd că copii de 20 de ani care au plecat pe unde au putut, și-au strâns un bănuț și își construiesc case cu mânuțele lor la noi, în sat. Mă bucur grozav, sunt copii din familii cu mai puţine posibilităţi materiale, iar asta mă obligă într-un fel, să fac şi eu cât pot de mult pentru ei.
De asemenea, în fostul CAP este teren intravilan pe care vreau să-l lotizez și să-l ofer tinerilor pentru ferme, ca să scoatem animalele din sat. Dacă tot reușim să asfaltăm trebuie să și păstrăm ce construim cu atâta trudă.
4. Ce părere aveți despre propunerea privind reorganizarea administrativ-teritorială a țării, din nou adusă în discuție?
Gândindu-mă strict la comuna noastră, pentru noi nu ar fi ok, pentru că populația este îmbătrânită, oamenilor le-ar fi extraordinar de greu să meargă să își procure orice document mărunt dintr-o altă localitate mai cu seamă că noi, de 20 de ani, nu avem decât un singur microbuz Constanța – Dăieni care trece prin localitate spre/dinspre Hârșova. O altă legătură cu orașul noi nu avem. Noi suntem izolați, iar dacă omul pleacă să și ia o adeverință sau să se intereseze de impozite sau orice altceva, i-ar fi extrem de greu să facă lucrul acesta.
Din punctul meu de vedere, oamenii care sunt la mine în sat, bătrânii, ne-au construit o țară și noi avem obligația morală să le asigurăm un trai decent, până la capăt.
Spre exemplu, la noi în comună, la primărie, nu ar exista ce posturi să se reducă, avem doar 13 oameni în total.
5. Ce plan aveți pentru acest an, ce proiecte se vor finaliza?
Anul acesta finalizăm asfaltarea, renovarea Căminului Cultural, fără doar și poate, o să avem și cele două stații de încărcare, vom primi, pentru că suntem pe lista de la Consiliul Județean Constanța, și un microbuz electric necesar copiilor din comunca noastră.
Toate proiectele din primul mandat se vor finaliza.
6. Ce mesaj transmiteți locuitorilor comunei?
Aș vrea să îi asigur că în continuare o să lucrez cu aceeași pasiune și dedicare pentru a aduce cât mai multe beneficii gârlicenilor și pentru a face din comunitatea noastră una dintre cele mai frumoase și prospere comune din județul Constanța.
Îi invit și pe ei să îmi fie alături de mine, să vină cu idei, cu propuneri, să ne unim eforturile pentru că Gâliciu nu este doar comuna mea, este comuna noastră. De noi depinde să ne simțim cu adevărat acasă și dacă este a noastră, noi toți, doar împreună, vom reuși să facem ceva.
Citește și:
Primăria Gârliciu a semnat contractul: Căminului Cultural va fi modernizat cu bani prin PNRR