Primăria Hârșova, în atenția Gărzii de Mediu pentru șantierul de la viitorul Centru de colectare. S-a făcut și plângere la Parchetul European
Administrație locală
Primăria Hârșova este în atenția Gărzii de Mediu Constanța, în legătură cu șantierul inițial de la viitorul Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, proiect de circa 440.000 de euro, finanțat prin PNRR.
De asemenea, proiectul este vizat și de o plângere la Parchetul European, judecătorii de la Tribunalul București fiind așteptați să se pronunțe astăzi, 11 decembrie 2024, în acest caz.
Facem de la bun început că am încercat să obținem punctul de vedere al primarului orașului Hârșova, Viorel Ionescu, în legătură cu această situație, iar în acest sens i-am transmis și un mesaj tip SMS.
Odată ce punctul său de vedere ne va fi pus la dispoziție, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
Primăria Hârșova a atribuit în luna ianuarie 2024 contractul de 2.178.547,75 de lei fără TVA (aproape 440.000 de euro) pentru proiectarea și executarea lucrărilor pentru obiectivul „Înființare Centru de colectare deșeuri prin aport voluntar în orașul Hârșova, județul Constanța“, finanțarea fiind asigurată prin PNRR.
Conform SEAP, Contractul a fost adjudecat de companiile Omni Construct Logistic SRL, Tomis Plus și Sirius Proiectare Studii SRL.
Primăria Hârșova a contestat amenda de 100.000 de lei de la Garda de Mediu
Potrivit Hotărârii 374/2024 a Judecătoriei Hârșova, la data de 18 martie 2024, Garda de Mediu Constanța a sancționat UAT Orașul Hârșova cu amendă de 100.000 de lei.
Conform sursei citate, amenda a fost aplicată după ce, „la data de 13.02.2024, ora 10.48, în calitate de beneficiar al proiectului «Înfiinţarea şi dotarea unui centru de colectare deşeuri prin aport voluntar, în orașul Hârșova, județul Constanța», propus a fi amplasat pe terenul intravilan cu număr cadastral 103124, cu suprafaţă de 4.771 m.p. situat în spatele Secţiei Drumuri Judeţene Constanţa din Hârșova, (…), nu a respectat obligaţia legală de a obţine decizia etapei de încadrare/acordul de mediu şi a aprobării de dezvoltare pentru proiectul de investiţie de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, înainte de realizarea lucrărilor“.
„În fapt, în urma verificărilor realizate în teren, din data de 13.02.2024, pe amplasamentul locaţiei mai sus menţionate, s-a constatat efectuarea unor excavări/săpături, lucrări realizate pe o suprafaţă de circa 2.500 m.p. şi adâncimi cuprinse între circa 2 metri şi circa 5 metri. Faptele constatate au fost menţionate şi descrise în detaliu în nota de constatare numărul 220 din data de 13.03.2024, înregistrată la UAT Oraşul Hârșova cu numărul 4.468/13.03.2024 la pozitia nr. 46 din Registrul Unic de Control din data de 13.02.2024, semnat de domnul Ionescu Viorel, în calitate de primar al UAT Hârșova“, se arată în documentul instanței.
Judecătoria Hârșova a admis plângerea
Judecătoria Hârșova a admis plângerea contravențională formulată de primărie și a înlocuit amenda cu avertisment, decizia fiind deja atacată în apel, la Tribunalul Constanța, de către comisarii Gărzii de Mediu.
Apelul se va judeca în luna ianuarie 2025.
Între timp, șantierul pentru viitorul Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar a fost mutat într-o altă zonă din oraș.
De altfel, în motivarea deciziei luate, Judecătoria Hârșova a arătat că „având în vedere că nu s-a invocat faptul că petenta (nr., Primăria Hârșova) a mai fost sancţionată pentru fapte de acelaşi gen, observând şi demersurile petentei ulterioare comiterii faptei, în vederea punerii la doispoziţie a altui amplasament pentru realizarea obiectivului de investiţie, reţinâdn şi că, urmare a sancţiunii complementare, petenta va desfiinţa lucrările efectuate şi va aduce terenul la starea iniţială, de teren neproductiv, instanţa apreciază că sancţiunea avertismentului este suficientă pentru a determina corijarea atitudinii acesteia faţă de normele legale încălcate“.
Hotărârea pe care o va lua Tribunalul în apel nu va mai putea fi atacată ulterior.
Tribunalul București, decizie legată de sesizarea Parchetului European
În paralel, Tribunalul București este așteptat să se pronunțe cu privire la plângerea formulată în legătură cu sesizarea făcută către Parchetul European (EPPO) cu privire la acest proiect.
Cazul a ajuns în atenția judecătorilor după ce a fost atacată decizia procurorului european delegat în România de a nu iniția o investigație în urma sesizării.
Dosarul a fost trimis la București după ce judecătorii Tribunalului Constanța și-au declinat competența de soluționare în acest dosar.
Hotărârea pe care o va lua în cauză Tribunalul București va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel București.
Sursa foto 1: Facebook.com
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: