Primăria Medgidia a obținut finanțare de peste 4 milioane de euro pentru rețeaua de gaze din satele Valea Dacilor și Remus Opreanu
Administrație locală
Primăria Medgidia a primit recent o veste importantă: a obținut peste patru milioane de euro pentru proiectul de „Înființare rețea de distribuție gaze naturale medie presiune și racorduri de gaze naturale în UAT Medgidia, sat Valea Dacilor și sat Remus Opreanu”.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministrul Energiei au semnat recent ordinul prin care a fost aprobată lista obiectivelor de investiții și sumele alocate pentru finanțarea PNI „Anghel Saligny” pentru județul Constanța, în perioada 2022 – 2028 pe această listă regăsindu-se și municipiul Medgidia, UAT căreia i-a fost alocată suma de 21.426.484,54 lei.
Suma primită de municipiul Medgidia pentru această investiție este cea mai mare obținută în județul Constanța.
Reamintim că în municipiul Medgidia există rețea de distribuție a gazelor naturale care este în concesiune la S.C. DISTRIGAZ SUD REȚELE S.R.L. și care a fost proiectată doar pentru alimentarea locuințelor din municipiu.
În satele Valea Dacilor și Remus Opreanu, încălzirea locuințelor se face cu combustibil solid (lemne, cărbune), combustibil lichid iar pentru prepararea hranei se utilizează butelii cu butan și/sau lemne de foc.
Realizarea unei noi rețele de distribuție pentru a alimenta satele Valea Dacilor și localitatea Remus Opreanu a fost o prioritate a administrației publice locale, iar în acest sens autoritatea a întreprins, în trecut, numeroase demersuri pentru ca și locuitorii satelor arondate municipiului să beneficieze de acest confort.
Astfel, au fost achiziționate serviciile de proiectare, respectiv de elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții – DALI, documentații de obținere a avizelor, studiu geotehnic, expertiză tehnică, a fost emis certificatul de urbanism și au fost obținute avizele solicitate prin acesta.
De asemenea, prin HCL nr. 101/ 30.06.2021 a fost aprobat Studiul de fezabilitate și al indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Înființare rețea de distribuție gaze naturale medie presiune și racorduri de gaze naturale în UAT Medgidia, sat Valea Dacilor și sat Remus Opreanu”
Prin documentația realizată s-au prevăzut a fi realizate conducte de distribuție cu o lungime de 34,225 Km și diametre cuprinse între DN 63mm și DN 125mm, pentru un număr de 138 străzi.
După aprobarea documentației tehnico-economice autoritatea locală a întreprins și alte demersuri printre care:
- identificarea sursei de finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny” conform OUG 95/2021;
- actualizarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru investiția „Înființare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale medie presiune și racorduri de gaze naturale în UAT Medgidia, sat Valea Dacilor și sat Remus Opreanu” prin HCL nr. 74/ 14.04.2022;
- aprobarea prin HCL nr. 76/14.04.2022 a cererii de finanțare și a devizului general estimativ pentru obiectivul de investiție „Înființare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale medie presiune și racorduri de gaze naturale în UAT Medgidia, sat Valea Dacilor și sat Remus Opreanu”
- depunerea cererii de finanțare cu nr. 4380/14.04.2022 în cadrul Programului „Anghel Saligny”;
Valoarea totală a investiției de 22.254.270,01 lei cu TVA din care de la bugetul de stat suma de 21.426.484,54 lei cu TVA și 827.785,47 lei cu TVA din bugetul local.
Procedura de licitație a fost contestată la CNSC
Primăria Medgidia a scos la licitație contractul pentru ”Înființarea rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale medie presiune și racorduri de gaze naturale în U.A.T. Medgidia, sat Valea Dacilor și sat Remus Opreanu”, lucrare cu o valore estimată de 17.211.131,75 lei fără TVA.
După desemnarea câștigătorului procedurii, operatorul economic clasat pe poziția a doua a contestat rezultatul procedurii la Consiliul Național de Soluționate a Contestațiilor.
În urma acestei contestații, C.N.S.C. s-a pronunțat în sensul respingerii contestației, respectiv validare deciziei luate de comisia de evaluare.
Operatorul economic nemulțumit de decizia C.N.S.C. poate contesta în instanța și această decizie, în termen de 10 zile de comunicarea ei, respectiv până la dată de 16.10.2023.
După expirarea acestui termen, dacă nu se contestă în instanță, Primăria Medgidia poate semna contractul de proiectare și execuție.
Cum va fi realizată lucrarea în cele două sate
Astfel, în satul Valea Dacilor conducta de distribuție se va amplasa în lungul străzii Medgidia până la D.J.381, iar în zona drumului județean care traversează localitatea conductele de distribuție vor fi amplasate pe ambele pârți ale acestuia, cât mai aproape de limitele de proprietate, astfel încât racordarea proprietăților să se poate face fără a subtraversa drumul județean.
În satul Remus Opreanu conducta va subtraversa calea ferată Medgidia-Negru Vodă și după aproximativ 70 m își va schimbă direcția și va continua de-a lungul drumului de exploatare până la intersecția cu D.J. 222 unde se va amplasa pe partea stânga (sensul de mers spre Peștera) până la intersecția cu D.C. 57 unde, prin subtraversare, se va amplasa de-a lungul D.C. 57.
Foto: Rol Ilustrativ (Freepik)