CET-ul din Constanța va fi DEMOLAT. Primăria municipiului Constanța a primit undă verde de la Mediu pentru începerea lucrărilor
Administrație locală
Primăria municipiului Constanța a făcut recent încă un pas important pentru demararea proiectului de construire a noului CET. Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a decis că nu este nevoie de efectuarea evaluării impactului asupra mediului, pentru începerea lucrărilor de desființare a construcției existente pe amplasament.
UAT Municipiul Constanța, reprezentată prin Primar Vergil Chițac, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2019, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Constanța, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului: nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Sursă de producere energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța – lucrări de desființare”, propus a fi amplasat în Județul Constanța, municipiul Constanța bulevardul Aurel Vlaicu nr. 123.
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Constanța din Municipiul Constanța, str. Unirii, nr.23, Județul Constanța, în zilele de luni până vineri între orele 09:00-13:00, precum şi la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro.
Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a APM Constanța.
Proiect de 581 de milioane de lei
Reamintim faptul că în această primăvară, Primăria Constanța a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET. Noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic.
Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” este primul proiect din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” au fost trecute din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța.
Achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET nu a fost lipsită de peripeții. În urma unei contestații depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziția, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună. CNSC a respins contestația, iar după analizarea amănunțită a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări.
Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
Citește și:
A fost semnat contractul de peste 580 de milioane de lei pentru proiectarea și execuția noului CET