În urma alegerilor din septembrie 2020, comunitatea din Lumina a decis că este nevoie de o schimbare. L-au ales ca primar pe fostul edil al localității, Dumitru Chiru care, vine cu o experiență vastă în administrație, dar și cu dorință de a rezolva probleme pe care locuitorii comunei i le-au semnalat în ultimii ani și care nu și-au găsit rezolvare. 

Cetățenii comunei solicită autorității locale lucruri simple aparent, însă destul de greu de soluționat, așa cum este în Lumina problema câinilor fără stăpân sau asflatarea tuturor străzilor din localitate.

Comuna s-a dezvoltat mult în ultimii ani, mulți dintre locuitorii orașului Constanța migrând către Lumina, o localitate unde prețurile locuințelor erau mai ieftine și unde aceștia se puteau bucura de confortul unei proprietăți mai spațioase. Totodată, aceștia și-au dorit să regăseasă și tot confortul unui oraș însă, cu tot efortul autorităților, încă nu s-a ajuns la stadiul dorit de aceștia.

“Ținem cont de toate părerile locuitorilor comunei, asta trebuie să știe aceștia”

Dumitru Chiru, primarul nou ales al comunei, își dorește ca pe parcursul mandatului său să implementeze cât mai multe proiecte.

“Revenirea la conducerea administrației publice din Lumina a venit din dorința de a continua toate proiectele care au fost începute inclusiv pe mandatului meu, până în 2016, dar și cele ale fostului primar, și de a începe unele noi și de a căuta finanțări. Vreau ca toată localitatea Lumina să fie asfaltată și să devenim cartier de oraș”, ne-a spus primarul.

La acest moment, din cei 60 de kilometri de drumuri pe care îi are comuna, doar 20 sunt asfaltați. “Avem în lucru 10 km de drumuri la care încă nu s-au finalizat lucrările, dar sperăm că după ce vremea se va încălzi vom finaliza. Vrem să inventariem toate drumurile rămase pietruite sau de pământ și să le aducem la stadiul de asfalt”, a completat edilul comunei Lumina.

Pentru anul în curs se dorește finalizarea casei mortuare aflate în curtea bisericii de lângă primărie, proiect blocat o vreme, sunt în lucru două parcări, un parc și o sală de sport care va fi finalizată în luna iulie.

Însă cea mai mare problemă căreia trebuie să-i găsească soluționare este cea a câinilor fără stăpân. “Nu știu cum o vom rezolva pentru că legea este interpretabilă, administrația anterioară a încercat să o rezolve, dar Curtea de Conturi a imputat suma pentru strângerea câinilor fără stăpân”, a explicat primarul.

Primarul le transmite locuitorilor că îi înțelege, știe problemele cu care se confruntă, doar că trebuie să aibă puțină răbdare pentru că odată ce vremea va permite, toate problemele enumerate mai sus, legate de câinii fără stăpân, igienizarea comunei și asfaltarea se vor soluționa. “Ținem cont de toate părerile lor, asta trebuie să știe locuitorii comunei”, mai spune primarul.

Cât privește relația cu actuala conducere a Consiliului Județean Constanța și cu președintele Mihai Lupu, primarul Dumitru Chiru spune că aceasta va fi una de colaborare, de întrajutorare. “Noi nu am avut niciodată nicio problemă cu orice administrație a fost. Noi trebuie să ne vedem interesul pentru comunitate și să facem în așa fel încât toate problemele pe care le avem să-și găsească soluționare. Am discutat cu președintele CJC care ne-a asigurat că ne va da tot sprijinul pentru ca activitatea să meargă și că ne va susține proiectele pe care le avem în derulare prin asigurarea cofinanțării. Am depus cererile pentru solicitările noastre și ne-a spus că se va ține cont de ele”, a completat Dumitru Chiru.

În contextul pregătirilor pentru începerea școlilor, primarul a pus la dispoziția unităților de învățământ din comună tot ceea ce este necesar pentru ca în 8 februarie cursurile să înceapă în condiții de siguranță sanitară. “Am luat măsuri pentru ca școlile să aibă asigurată paza pentru a evita orice probleme. Exista și înainte, dar acum va fi la toate cele patru obiective.

Citește și:

Lista foștilor primari din alte mandate care revin pe funcții pentru următorii patru ani

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar