Adrian Stan
Adrian Stan
Pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrată, pe data de 6 iunie, o cerere de reabilitare judecătorească, depusă de fostul primar al orașului Terchirghiol, Adrian Stan care dorește să își curețe cazierul judiciar.

Cererea fostului edil este concretizată în dosarul 3922/118/2022 (cu obiect – reabilitarea judecătorească (art.527 NCPP)) care se află pe rolul Tribunalului Constanța.

Termenul inițial de judecare a cererii de reabilitare a fost stabilit pentru vineri, 24 iunie, iar ulterior a fost preschimbat pe 22 iulie.

În noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Stan, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„La data de 13 octombrie 2015, inculpatul Stan Adrian, în calitate de primar al orașului Techirghiol, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, a pretins de la un om de afaceri sumele de 40.000 lei și respectiv 64.000 lei, reprezentând un procent de aproximativ 4% din facturile de 1.100.000 lei și respectiv 1.600.000 lei, care urmau să fie emise de societatea denunțătorului în temeiul unui contract de execuție lucrări și achitate de Primăria orașului Techirghiol.

În baza acestei înțelegeri, la data de 23 octombrie 2015, inculpatul Stan Adrian a primit de la aceeași persoană suma de 40.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constituirea infracțiunii flagrante.”

În primă instanţă, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Stan la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.

Ulterior, prin decizia penală nr. 593 din 24.05.2016, Curtea de Apel Constanța a hotărât condamnarea inculpatului Stan Viorel Adrian, fost primar al orașului Techirghiol, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a fi primar, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În luna martie 2018, judecătorii din Constanța au dispus eliberarea condiţionată a lui Viorel Adrian Stan.

Ce reprezintă reabilitarea unui fost condamnat

Reabilitarea unui condamnat penal este acel beneficiu legal oferit acestuia în vederea reintegrării depline în societate.

Reabilitarea are ca scop restaurarea deplină și definitivă a acelui condamnat, prin eliminarea oricăror consecințe juridice (penale sau extrapenale) și sociale ale condamnării. Odată intervenită reabilitarea, fie de drept, fie pe cale judiciară, cel condamnat este restaurat total și nu mai suferă nici o interdicție, nici o decădere, nici o restricție, nici o incapacitate legală, nici o consecință cu privire la situația/condamnarea sa penală. Altfel spus, situația sa penală dispare din punct de vedere juridic, iar societatea trebuie să se comporte față de acea persoană reabilitată ca față de o persoană care niciodată nu a săvârșit nici o infracțiune. Persoana reabilitată se bucură de toate drepturile și de toate privilegiile publice, inclusiv cele politice, scrie avocatu.ro.

Foto: PSnews.ro

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.