Majoritatea consilierilor locali din Medgidia, convocați din nou seara trecută, în ședință extraordinară, pentru a vota proiectul de hotărâre referitor la finanțarea europeană a Festivalului DAPYX, a absentat și astfel nu s-a întrunit cvorumul pentru derularea ședinței. Astăzi, la ora 12.00, aceștia au fost convocați din nou,  fiind ultima zi în care Medgidia poate transmite acordul său autorităților din Bulgaria, care sunt lidere ale proiectului european.

Scenariul lipsei majorității consilierilor de la ședințele extraordinare ale CL Medgidia s-a repetat seara trecută. Din cei 19 consilieri, doar zece au fost prezenți și astfel nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru a se derula ședința de Consiliu Local.

Pe ordinea de zi se afla un singur proiect de hotărâre, cel referitor la „Modificarea și completarea H.C.L. nr.156/19.10.2017 privind aprobarea proiectului „Culture Eternity” finanţat prin România – Bulgaria Cross – Border Cooperation Operational Programme, în parteneriat cu Primăria oraşului Elena –Bulgaria, precum şi a contribuţiei de 2% din bugetul proiectului”.

După ce președintele de ședință a comunicat celor prezenți neîndeplinirea minimului pentru ca ședința să aibă loc, primarul Valentin Vrabie, a declarat: „Majoritatea consilierilor locali au dat dovadă de respectul pe care îl au față de cetățeni, adică lipsă totală. Atunci când a fost nevoie să aprobe proiectele de hotărâri date de stăpânul lor, au venit și au votat două proiecte de hotărâri ilegale, fără avize de legalitate, fără rapoarte de specialitate. De data aceasta, când este vorba ca municipiul Medgidia să beneficieze de 20 de miliarde de lei fonduri nerambursabile, majoritatea consilierilor locali, cei care boicotează dezvoltarea Medgidiei și au distrus-o din punct de vedere economic, social, administrativ, nu a venit. Nu îi interesează dezoltarea Medgidiei. Nu numai că ei vor suporta consecințele votului pentru următorul mandat, ci municipul Medgidia va pierde”, spune edilul.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Pentru o mai bună înțelegere a consecințelor netransmiterii acestor modificări către autoritățile bulgare, primarul a explicat modul în care a luat ființă acest proiect: „În prima fază s-a aprobat un parteneriat cu municipiul Elena din Bulgaria care a aplicat pe fonduri europene, un program cultural de aproape 1,5 milion de euro, din care Medgidia beneficiază de peste 400.000 de euro. Am fost de acord cu toate condițiile pentru a accesa fondurile. În luna martie am fost declarați eligibili, urmând ca următoarele etape, să ne ținem de solicitările pe care le cere finanțatorul. De exemplu, acum este vorba despre actualizarea cursului valutar. Domnii consilieri nu credeau că Medgidia poate să câștige și bani nerambursabili. În raportul de specialitate se precizează că noul termen limită pentru transmiterea clarificărilor este 22.06.2018. Astfel, a mai fost convocată pentru vineri, 22 iunie, de la ora 12.00, o nouă ședință extraordinară”.

În cazul în care nici în ședința de astăzi nu se va putea întruni cvorumul necesar derulării ședinței, pe lângă faptul că Medgidia pierde proiectul privitor la derularea următoarelor două ediții ale Festivalului Dapyx din fonduri europene, municipalitatea ar putea fi nevoită să achite pierderile pe care le-ar suporta municipalitatea elenă din cauza pierderii  proiectului comun. „Municipiul Elena fiind lider de parteneriat și solicitantul, în cazul în care nu se va semna contractul de finanțare din cauza neprezentării unor documente, HCL Medgidia, solicitare de care finanțatorul are nevoie, există riscul ca UAT Medgidia să fie direct responsabilă de pierderea finanțării. Municipiul Medgidia poate fi acționat în instanță de către primăria Municipiului Elena fiindu-i imputate toate cheltuielile ocazionate proiectului. Mai grav, Medgdia își va pierde credibilitatea în fața instituțiilor europene!”, mai spune primarul.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.