Cel mai IUTE ardei din lume, obținut de cercetătorii din România. Din 1996 se lucrează la acest soi
Agricultură
Cel mai iute ardei din lume a fost realizat de cercetătorii din Buzău. Depășește de 200 de ori în iuțime soiul omulgat în 2016, Carolina Reapper.
Certificarea a venit în 2014. În acest an a fost confirmat recordul la un congres mondial de horticultură din Franța. Omulgarea acestuia va avea loc în câteva luni.
Ardeiul iute de Buzău este cunoscut după codul L 13A. Aspectul ardeiului pare normal, însă, când acesta este tăiat elimină un gaz puternic care provoacă lăcrimare și strănut.
Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice. Acest ardei este un soi la care cercetătorii din Buzău lucrează din anul 1996.
Iuțeala soiului obținut de specialiștii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a fost verificată în laboratoare din țară și de peste hotare.
Ardeiul depășește 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această proprietate. Soiul extrem de iute a ajuns să depășească cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reapper, care are 2,2 milioane de unități.
Ce proprietăți benefice sunt aduse de cel mai iute ardei din lume:
„Capsaicina, substanța care este responsabilă de usturimea ardeiului, proprietate care este transmisă de un grup de gene. Am început să strâng resurse genetice, iar de bază a fost cel mai vechi soi de ardei iute cultivat pe teritoriul României, cunoscuta varietate Cornul Caprei”, explică cercetătorul buzoian.
De asemenea, cercetarea ardeiului iute și dezvoltarea soiurilor extrem de usturate aduc beneficii în sfera medicală, culinară, dar și în fabricarea mijloacelor de autoapărare, având acțiuni inflamatorii.
Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare la Institutul de Stat pentru Testarea și Încercarea Soiurilor (ISTIS), din subordinea Ministerului Agriculturii, proces care ar putea fi terminat în următoarele luni. Va intra apoi în catalogul european al plantelor de cultură, scrie adevarul.ro.
Foto: www.unsplash.com