Plantat copaci
Dacă unii investitori s-au orientat să-și amenajeze pe terenurile pe care le dețin parcuri fotovoltaice, în funcție de bugetul disponibil, de câteva lungi încoace, mai mulți locuitori din județul Constanța au realizat proiecte de împădurire cu fonduri din PNRR. Este și cazul fostului primar al comunei Topalu, Valentin Stanciu care va împăduri o suprafață de teren de 3,5 hectare de teren aflat în proprietate, în intravilanul localității.

Recent, el a primit de la APM Constanța avizul pozitiv în acest sens.

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a transmis fostului primar al comunei Topalu că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul „împădurirea suprafeței de 3,5 ha situată în extravilanul localității topalu pe amplasamentul denumit Stanciu Valentin”.

Suprafața de teren care se va împăduri se află pe tarla 69, parcela A185/31, carte funciară nr. 105542.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competențe pentru protecţia mediului constanța din Constanța, strada Unirii nr. 23, în zilele de luni – joi, între orele 8.00 – 16.30, vineri, între orele 8.00 – 14.00, precum şi la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro.

În ultima declarație de avere, completată în iunie 2020, fostul primar al comunei Topalu, Valentin Stanciu declara că dedține mai multe terenuri pe care le-a primit prin donație începândd din 2017 până în 2019.

Valentin Stanciu a fost primar al comunei Topalu între 2016 și 2020.

Câți bani primesc investitorii care înființează plantații

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Ministerul Mediului a lansat campania națională de împădurire cu fonduri din PNRR, care avea un buget de 730 milioane de euro și viza realizarea a 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice până în anul 2026.

Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” are o valoare totală estimată de 500 de milioane de euro și vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha.

Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

În funcție de tipul de planțație, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înființarea noilor plantații.

De exemplu, pentru plantația de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6.379 euro fără TVA pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.

În ceea ce privește plantația de salcâm, suma totală este 10.620 euro pe hectar, fără TVA, din care vor primi 5.060 euro fără TVA pentru înființare, iar întreținerea este de 3 ani.

Pentru înființarea de perdele forestiere, suprafața minimă admisă este de 0,1 ha. Dacă terenul pretabil pentru crearea acestor perdele se află în zona de câmpie proprietarii pot înființa plantație de stejar și primesc 17.434 euro fără TVA, pe hectar.

Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă suprafața de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită conform proiectului tehnic întocmit special în acest scop.

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Un fost candidat la Primăria Nicolae Bălcescu înființează o pădure pe șase parcele de teren

Un localnic din Hârșova înființează pe două parcele din Ciobanu un trup de pădure

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.