Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, astăzi la Constanţa că Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii prevede extinderea suprafeţelor irigate în toată ţara.

“Și anul acesta, aici, în Constanța am avut situații deosebite. Mă gândesc la lipsa de precipitații și la suferința plantelor. Am pus în pagina bugetară sumele necesare pentru a ajunge în 2020 la cele două milioane hectare de irigaţii. Vrem să aducem în România peste trei milioane hectare care pot fi irigate – asta înseamnă atingerea capacităţii de irigare pe care am avut-o profilată înainte de 1989 şi vom creşte această suprafaţă”, a declarat ministrul Petre Daea.

Ministrul a făcut această declaraţie după ce a inspectat în judeţul Constanţa amenajarea de irigaţii Carasu Galeşu, care ar trebui finalizată luna aceasta.

În cadrul vizitei la amenajarea de irigaţii Carasu – Galeşu, investiţie în valoare de 6.102.469 lei, ce asigură captarea apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră pentru irigarea a 4.694 ha, ministrul Petre Daea a explicat că lucrările la staţia de bază pentru pompare şi la cele două canale de aducţiune din teren s-au finalizat cu un an mai devreme, în condiţiile în care atât anul trecut cât şi anul acesta au fost sistate temporar, pentru a putea asigura necesarul de apă fermierilor.

”Este una dintre numeroasele investiţii pe care le avem în derulare în ţară. Unul dintre obiectivele importante pentru agricultură, din programul de guvernare, a fost reabilitarea sistemului de irigaţii, atât de necesar mai ales în condiţiile actuale şi de perspectivă, având în vedere că schimbările climatice sunt o realitate. Sunt în lucru 47 de obiective similare, iar alte 10 şantiere vor fi deschise în toamnă, fiind vizate în total peste 1 milion de ha.  Urmărim fiecare punct de lucru, fiecare zonă, indiferent unde se află. Am fost în Covasna, pe marginea Oltului, acum suntem aici, în Constanţa, la această staţie de pompare de la Galeşu, care era dezafectată şi azi porneşte la buton. Este un obiectiv pus în funcţiune cu un an mai devreme”, a afirmat Petre Daea.

Sursă foto: Radio Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.