Porumb
Porumb
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat pentru Agerpres că România va consemna în acest an cea mai mică producție de porumb din 2007, până în prezent.

Seceta pedologică a diminuat recolta cu aproximativ 40 – 50% față de anii trecuți.

Petre Daea a adăugat că producția obținută va asigura consumul intern, existând și o disponibilitate pentru export. Acesta nu a precizat cantitatea totală de porumb boabe obținută în acest an.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Cea mai mică producție de porumb

De asemenea, acesta a precizat că va anunța cantitatea exactă obținută de fermieri în anul 2022 „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta din câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producție de porumb care s-a obținut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi.

Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români”, a transmis Petre Daea.

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.

La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”, a precizat Petre Daea.

Sursa: www.agerpres.ro

Foto: www.pixabay.com

Citește și:

Premierul Ciucă neagă posibilitatea unei crize alimentare: România are suficient grâu, porumb și floarea soarelui

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.