Animale
Animale
Comisia Europeană înăsprește regulile pentru protecția animalelor transportate pe mare, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Noile cerințe vor fi mai stricte și se vor aplica registrelor, procedurilor de urgență, punctelor de ieșire și aprobării navelor de transport al animalelor. Totodată, noile reguli urmăresc consolidarea inspecțiilor navelor de transport de animale de către statele membre.

O bază de date europeană va fi creată de Agenția Europeană de Securitate Maritimă (AESM) pentru a înregistra toate inspecțiile și a permite statelor membre să acceseze rapid toate informațiile relevante în timpul verificărilor.

Potrivit noului regulament european, care a fost publicat în cursul zilei de 20 februarie 2023, cu privire la înregistrarea, stocarea și partajarea rapoartelor scrise ale controalelor oficiale, inspecțiile efectuate în scopul acordării certificatului de autorizare al navei vor fi realizate de o echipă, ce va include cel puțin un medic veterinar oficial și un expert maritim autorizat de autoritățile maritime ale statului membru.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De asemenea, un medic veterinar oficial va realiza controale oficiale la bordul unei nave pentru animale vii pe parcursul primei călătorii cu încărcatură după autorizare. Această ultimă prevedere se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Regulamentul conține, suplimentar, și prevederi referitoare la planurile de intervenție pentru situații de urgență, privind navele pentru animale vii, precum și cerințele minime aplicabile punctelor de ieșire. Trebuie menționat că, încă din 2019, România a adoptat o legislație națională mai strict, referitoare la autorizarea vapoarelor. Aceasta prevede că, din echipa de autorizare, face parte și un expert maritim.

Asistența animalelor este o prioritate

Asistența animalelor este o prioritate și un element cheie al principiului „De la fermă la furculiță”. Siguranța transportului este o parte integrantă a acesteia. Incidentele care au avut loc în ultimii ani cu navele de transport pentru animale au arătat clar că anumite practici actuale nu sunt acceptabile și compromit bunăstarea animalelor. Datorită noilor reguli și revizuirii viitoare a legislației privind bunăstarea animalelor, ne asigurăm că toate controalele sunt îmbunătățite și că animalele transportate pe mare beneficiază de standarde ridicate de bunăstare a animalelor”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sănătatea și siguranța animalelor.

Astfel, noile norme legislative vor fi completate și de un regulament delegat ce privește inspecția navelor și controalelor la punctele de ieșire.

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.