Taxa de vizitare a Pădurii Letea, în valoare de 5 lei, poate fi plătită prin sms începând de vineri, a anunţat Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Turiştii care vizitează rezervaţia pot achita taxa de intrare dacă trimit un mesaj sms la numărul 7483 cu textul ‘Letea’ lângă care adaugă seria şi numărul cărţii de identitate a persoanei care achită taxa.

Pub
SolidHouse – Dezvoltator Imobiliar

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a vizitat Pădurea Letea şi le-a cerut reprezentanţilor Regiei Naţionale Romsilva să amplaseze coşuri de gunoi şi toalete pentru turişti.

Academia Română a declarat Pădurea Letea arie protejată în 1938, aceasta fiind a doua rezervaţie înfiinţată în România după Munţii Retezat. Pădurea Letea, zonă strict protejată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, speciile rare de plante, animale şi insecte constituind un punct de atracţie în plus pentru turiştii care ajung în această zonă.

Zona, considerată cea mai nordică pădure subtropicală de pe glob, a fost împrejmuită în perioada 2013-2014, în cadrul unui proiect derulat de asociaţia “Danubius” şi Administraţia RBDD. Proiectul a avut drept obiectiv refacerea ecosistemelor naturale afectate din cauza păşunatului ilegal în această arie strict protejată pentru realizarea unui turism ecologic, iar printre activităţile finanţate s-a aflat şi amenajarea unor trasee turistice ecologice. Valoarea totală a proiectului a fost de 8.109.713,2 lei, finanţarea nerambursabilă fiind asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.

Împrejmuirea a avut drept obiectiv inclusiv protejarea pădurii de distrugerile provocate de animalele crescute în stare de libertate care, în timpul sezonului rece, sunt lipsite de hrană.

Potrivit Administraţiei RBDD, în Pădurea Letea există trei trasee. Unul dintre ele poate fi parcurs cu căruţe tradiţionale, al doilea are o lungime de 900 de metri şi poate fi parcurs la pas, iar al treilea are aproape 500 de metri şi oferă o panoramă a dunelor de nisip.

În pădure, potrivit comunicatului Ministerului Apelor, ar exista aproape 500 de cai.

Citește și:

Vizitarea Pădurii Letea și traseele stabilite de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării