Dobrogenii sărbătoresc astăzi, 14 noiembrie ziua ținutului care în anul 1878 a revenit la România. 

În data de 19 noiembrie 2013 a fost adoptat de Senat proiectul de lege privind instituirea Zilei Dobrogei, iar la 9 septembrie 2015 documentul a fost votat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Alegerea acestei date face trimitere la Războiul de Independenţă sau războiul ruso-româno-turc, încheiat în 1878, în urma căruia Dobrogea a revenit la teritoriul naţional, potrivit legii publicate pe www.cdep.ro.

Inițiativa i-a aparținut unui fost senator constănțean Gigi Christian Chiru și a fost susținută de toți parlamentarii dobrogeni, indiferent de culoarea lor politică.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat la data de 9 septembrie 2015, de Plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.

Sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific, potrivit prevederilor legii.

În plus, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini, atât material, cât şi logistic, evenimentele organizate cu acest prilej.

Constănțenii și tulcenii sărbătoresc împreună

Pentru a marca revenirea Dobrogei la patria mamă, Consiliului Județean Constanța împreună cu Consiliul Județean Tulcea organizează în data de 14 noiembrie 2022, începând cu ora 10.00, la Monumentul Independenței din municipiul Tulcea un ceremonial militar și religios, urmat de o depunere de coroane de flori în cinstea eroilor care s-au jertfit pentru întregirea țării. Începând cu ora 10:30, în sala Mihail Kogălniceanu din Tulcea va fi organizată o ședința festivă comună, a celor două Consilii Județene.

Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Deşi semnaseră, la 4 aprilie 1877, o convenţie cu România, reprezentanţii ruşi nu au acceptat, iniţial, o participare directă a armatei române pe frontul din Balcani.

Pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă prinţului Carol al României, în care a cerut ajutorul trupelor române.

România a obţinut, după încheierea conflictului, în cadrul Congresului Internaţional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea în cadrul graniţelor naţionale a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. La 14 noiembrie 1878, autorităţile române au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, potrivit volumului „Istoria României în date” (2003).

Unirea Dobrogei cu teritoriul naţional reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din anul 1859, o nouă şi importantă etapă în cadrul procesului de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces definitivat prin Marea Unire din 1918.

 

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.