Sfinții 40 de mucenici din Sevastia
Sfinții 40 de mucenici din Sevastia
Ziua de 9 Martie este o dată importantă în calendarul ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Sărbătoarea îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia care au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), un prigonitor al creștinilor.

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de soldați romani, care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia au pătimit enorm în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor de pe vremea Împăratului, pentru că au refuzat să se închine la idoli, scrie Evenimentul Zilei.

Cei 40 de Mucenici au primit martiriul prin zdrobirea oaselor, iar apoi arderea trupurilor în anul 320, după ce au au fost scoși vii din lacul Sevastiei, acolo unde au fost condamnați la moarte prin înghețare, potrivit ro.orthodoxwiki.org.

Ulterior, cenușa și oasele lor au fost aruncate în lac, însă, după trei zile, Sfinții Mucenici s-au arătat episcopului Petre și i-au cerut să îi scoată din apă, potrivit sursei citate mai sus. Creștinii au scos rămășițele lor și le-au îngropat cu mare cinste.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De unde a pornit legenda celor 40 de pahare

Pe 9 Martie, gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”, potrivit Evenimentul Zilei. La rândul lor, bărbații trebuie să consume 40 sau 44 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de Mucenici.

Obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare în pragul unui nou an agrar are rădăcini în Antichitate, atunci când oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă în sânge şi putere de muncă pe tot parcursul anului.

Se spune că dacă cineva nu putea să bea toate cele 40 de pahare cu vin, trebuia, în schimb, să guste sau cel puţin să fie stropit cu această băutură.

În alte zone ale țării, se spune că, pentru fiecare pahar băut, bărbații trebuie să consume câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac. Potrivit datinilor, acest obicei ar aduce noroc la bani.

În Moldova, mucenicii făcuți de gospodine au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat și unși apoi cu nucă și miere. În schimb, în Muntenia și în Dobrogea, se păstrează forma cifrei 8, dar mucenicii sunt făcuți sub o altă formă. Ei sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Mucenicii preparați în această zi sunt sfințiți și împărțiți în memoria celor decedați. Tot ca un simbol al începerii unui nou an agricol, în unele regiuni ale țării oamenii de la țară scot plugul la arat.

Tradiții și superstiții

Potrivit tradițiilor, dacă în ziua de 9 Martie plouă, atunci și în ziua de Paști va ploua, potrivit surselor citate mai sus. Iar dacă tună în această zi de sărbătoare, atunci va fi o vară benefică culturilor.

Potrivit superstițiilor, nu este bine să arunci mucenicii, să coși sau să tricotezi pe 9 Martie, deoarece vei avea parte de ghinion tot anul.

Sursa: www.a1.ro

Sursă foto: Doxologia.ro

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.