După o pauză de peste șapte decenii, mai exact 73 de ani, Coșia din Cerna – județul Tulcea a revenit în peisajul evenimentelor organizate în acest colț al României. Evenimentul a fost readus la Tulcea în anul 2013 de către Asociația Altona Cerna, Primăria Comunei Cerna, Biblioteca Comunală „Dumitru Cerna”, cu sprijinul Administrației Parcului Național Munții Măcinului.

Astăzi a avut loc cea de-a șaptea ediție de la revenirea acestei inedite întreceri a cailor aici, la poalele Munților Măcinului. O sărbătoare care, iată, se menține, aducând în prim plan tradițiile din vremea apariției României Mari pe harta lumii.

Pub
SolidHouse – Dezvoltator Imobiliar

Scrierile vremii arată faptul că grija şi respectul pentru cai, definitorii pentru populația din această zonă, se îmbinau armonios cu aspectele spirituale ale vieţii. Dezvoltat îndeosebi în perioada interbelică, acest obicei al localnicilor din Cerna, de a organiza întreceri de cai în ziua de Sfântu Toader, aduna la un loc toți locuitorii satelor comunei Cerna, dar și din localitățile învecinate.

Coșia este un obicei tradițional bulgăresc, ce avea loc anual în Comuna Cerna, până în 1940, când a avut loc schimbul de populații în Cadrilater, între România și Bulgaria. Tradiția a fost reluată în 2013, după 73 de ani.

Comuna Cerna este situată în vestul județului Tulcea, are o importanță comunitate meglenoromână, mai păstrează, încă unele tradiții ale minorității bulgărești și este un loc de unde se poate pleca în drumeții în munții Măcinului.