Zi importantă pentru comunitatea din satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, dar și pentru iubitorii de film. Astăzi, 8 august, începe Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul, iar prima proiecție este „Mariupolis 2”, ultimul film al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, capturat de armata rusă şi ucis în regiunea ucraineană Mariopol, a anunţat Ministerul Culturii pe pagina de Facebook.
Documentarul neterminat de regizor a fost montat în timp record de logodnica acestuia, Hanna Bilobrova, împreună cu producătorii proiectului, pentru a putea fi prezentat la Festivalul de la Cannes.
„Bilobrova şi Kvedaravicius se întorseseră să filmeze din nou în Mariupol, în plin război, pentru a documenta oamenii şi locurile pe care le filmaseră în 2015 pentru documentarul ‘Mariupolis’. Regizorul intenţiona să arate cum continuă viaţa acestor oameni printre bombardamente, cu imagini la limita între tragedie şi speranţă. ‘Mariupolis 2’ este o compilaţie de imagini filmate de documentarist, fără voce din off sau muzică, şi cuprinde cadre lungi din viaţa cotidiană a acestor oameni care încearcă să supravieţuiască războiului, ‘o mărturie a rezistenţei umane’ scriau cei de la Screen Daily„, se arată într-un comunicat al fundaţiei Anonimul.
Festivalul Anonimul cuprinde două competiţii de scurtmetraje româneşti şi internaţionale. În competiţia de scurtmetraj românesc au fost selectate 12 titluri, iar în cea de scurtmetraj internaţional, 10 producţii.
Selecţia competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova, trofeul fiind disputat de cinci filme,”107 Mothers” o producţie Slovacia, Cehia, Ucraina regizată de Peter Kerekes, „I’m So Sorry”, o producţie China, regizată de Zhao Liang, „Mighty Flash”, o producţie Spania, regizată de Ainhoa Rodriguez, „Talking About the Weather”, o producţie Germania, regizată de Annika Pinske, şi „Zuhal”, o producţie Turcia, regizată de Nazli Elif Durlu.
De asemenea, în afara competiţiei, vor fi prezentate alte 13 producţii cinematografice.
„Premiile din competiţiile de lung şi scurtmetraj sunt acordate în baza votului exprimat de public. Publicul prezent va beneficia şi de proiecţii de film de lungmetraj însoţite de întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public„, anunță Ministerului Culturii.
Proiectul cultural organizat de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart este cofinanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Judeţean Tulcea, Uniunea Cineaştilor din România şi Dacin Sara.

Potrivit descrierii de pe site-ul oficial al festivalului, acesta a apărut la inițiativa Fundației ANONIMUL, care a dorit să revoluționeze acest domeniu. Evenimentul se desfășoară anual în luna august, iar Sfântu Gheorghe a fost ales drept locație pentru că este un loc idilic, un loc al contrastelor.
„Festivalul a fost creat la inițiativa Fundației ANONIMUL, care și-a dorit un festival de film diferit, pentru filme independente și regizori tineri.
Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc în luna august a fiecărui an, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării – un loc magic unde Dunărea întâlnește Marea Neagră, un pământ nou, cu obiceiuri străvechi.
Sfântu Gheorghe e o locație izolată, ruptă de mediul cotidian, fiind accesibilă doar pe cale aeriană sau acvatică, care, în luna august a fiecărui an primește în jur de 5000 de vizitatori veniți special pentru a lua parte la ANONIMUL”, se precizează pe site-ul festivalului.
Foto: Facebook