Pe 1 decembrie 2018, întregul popor român sărbătorește 100 de ani de la evenimentul istoric major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Primăria Municipiului Medgidia alături de Garnizoana Medgidia, a organizat o serie de manifestări menite să readucă în prezent emoția și bucuria acelor vremuri în rândul cetățenilor municipiului Medgidia.

În ciuda gerului, locuitorii municipiului Medgidia au participat, cu mic cu mare, la sărbătoarea pe care le-o datorăm strămoșilor noștri. Noi, astăzi suntem liberi pentru că ei au reușit să resăvârșească idealul românilor acelor vremuri, Unirea.

La Medgidia, sărbătorirea Marii Uniri a fost una specială.

Programul a debutat cu o ceremonie religioasă în cinstea eroilor neamului românesc, urmată de o depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Români și defilarea Detașamentului de Onoare al Armatei Române.

În continuarea programului festiv, locuitorii municipiului s-au bucurat de o prezentare de tehnică militară și armament desfășurată în Piațeta Decebal. A urmat ulterior defilarea pedestră a trupelor din cadrul Regimentului 53 de Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”, Batalionului 345 Artilerie Tomis, Detașamentului 7 de Jandarmi și Detașamentului de Pompieri Medgidia.

Tinerii și copiii care frecventează cursurile Casei de Cultură „Ioan N. Roman” au colorat atmosfera de sărbătoare cu veșminte tradițional populare românești, stegulețe cu tricolorul României și cântece patriotice pe care le-au cântat împreună cu locuitorii municipiului care au ales să petreacă această zi de sărbătoare în inima orașului.

Alături de aceștia au fost bineînțeles reprezentanți ai instituțiilor publice locale, dar și primarul Municipiului Medgidia, Valentin Vrabie. „În An Centenar, avem fericitul prilej de a evoca o pagină din trecutul glorios al ţării, înfăptuit prin eforturi, jertfe şi eroism dar în acelaşi timp trebuie să ne angajăm să ducem mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, să facem din România noastră o ţară prosperă și demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume. Avem responsabilitatea de a ne ridica la valoarea înaintaşilor noștri, păstrând valorile și tradițiile primite moștenire, fiind în același timp mândri că suntem ROMÂNI! La mulţi ani, români! La mulți ani, România!”, a declarat primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie.

Și comandantul Garnizoanei Medgidia, colonel Eugen Călin, a transmis un mesaj locuitorilor municipiului Medgidia, prezenți în centrul municipiului Medgidia la celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire. “Unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România prin Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 constituie cea mai frumoasă pagină a istoriei românești, pagină scrisă cu jertfa de sânge a sute de mii de români. Sub deviza “Pe aici nu se trece!” românii au luptat cu eroism, lăsând generațiilor viitoare adevărate pilde de curaj și iubire de țară. Victoriille de la Mărășești și Oituz din vara anului 1917, victorii fără de care probabil acum nu am fi sărbătorit acum Marea Unire de la 1918, constituie repere morale pe care nu trebuie să le uităm niciodată, după cum nu trebuie să-i uităm nici pe eroii acelor vremuri. Vom păstra întotdeauna memoria celor care au pus mai presus de propria lor existență. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Putem privi înainte, spre viitor doar dacă reușim să înțelegem trecutul, să tragem învățăminte, să rămânem uniți! Le mulțumesc tuturor că sunt alături de Armata Română! La mulți ani, români, La mulți ani, România!”.

Profesorul Adrian Ilie, director adjunct al Şcolii „Constantin Brâncuşi“ din Medgidia a vorbit locuitorilor prezenți la eveniment despre “visul de veac al românilor, desăvârșirea unității naționale”: “A fost un moment pe care românii l-au așteptat de-a lungul veacurilor, care a luat prin surprindere Marile Puteri care au fost puse în fața faptului împlinit. (…) Trebuie să fim mândri de oamenii care au luptat de-a lungul timpului ca să realizeze acest obiectiv măreț! La mulți ani, România!, La mulți ani, români și dragi medgidieni!”

Ziua de sărbătoare a continuat la Medgidia cu defilarea detașamentului de onoare și cu o horă la care au fost invitați să participe toți cei care au participat la această mare sărbătoare a tuturor românilor. O horă a unirii și a multiculturalității dobrogene!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.