Astăzi, comunitatea constănțeană a fost martoră la una cele mai frumoase file din povestea vieții culturale de la malul mării. Academicienii constănțeni Petre Frangopol și Marian-Traian Gomoiu au primit titul de cetățeni de onoare ai orașului. Toți cei 25 de consilieri locali municipali prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța au votat în unanimitate acordarea acestor distincții celor doi reputați academicieni.

Evenimentul a avut loc în sala „Prof. Gheorghe Coriolan” a Colegiului Național “Mircea cel Bătrân”, întrucât cei doi academicieni sunt absolveni ai unității de învățământ. Aceștia au fot întâmpinați de fanfara RAJA, dar și de zeci de constănțeni sau personalități locale.

Ședința extraordinară a început cu intonarea imnului de stat și a imnului Dobrogei, apoi primarul Făgădău a avut cuvântul de deschidere.

„Suntem într-un moment extrem de important, într-o atmosferă caldă, într-un moment în care am convocat aleșii urbei pentru a da un răspuns unei inițiative, așa cum nu cred că am mai avut după Revoluție la Constanța (…). Astăzi, avem o onoare să îi avem alături pe domnul academician Petre Frangopol, care în 1951 – a făcut doi ani într-unul! – a devenit unul dintre cei mai tineri studenți, cu un parcurs fulminant și care și astăzi reprezintă un pilon al Academiei Române. De asemenea, îl avem pe domnul academician Marian Traian Gomoiu și mă uit la dânsul și încă aud vocea puternică și aspră de la prima întâlnire pe care am avut-o în urmă cu 15 ani, când conduceam Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și mergeam să învăț de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare Marină, dar și de la oamenii care erau unanim recunoscuți. În general, lumea politică nu este obișnuită să audă cuvinte bune, ci cuvintele rele sunt la ele acasă. Despre aceste două personalități ale orașului nostru și ale țării, nu am auzit niciodată un cuvânt de rău și asta ar trebui să ne fie o lecție de comportament și să ne luăm modele, atâta vreme cât le mai avem printre noi, pentru că – slavă Domnului – orașul nostru a generat atâtea modele și personalități”, a precizat primarul Constanței.

De la eveniment nu a lipsit gazda, directorul liceului „Mircea cel Bătrân”, prof. dr. Vasile Nicoară, care a ținut să-și arate aprecierea față de evenimentul ce a avut loc astăzi și cele două somități ale vieții academice, foști absolvenți ai instituției de învățământ constănțene. „Acest templu al științei este onorat public, recunoscut public, prin excelențele lor, academicienii, foștii elevi ai liceului „Mircea”, care primesc această distincție de seamă și care aduce, fără îndoială, o aură și liceului nostru. Va constitui un model pentru generațiile actuale”, a spus Vasile Nicoară.

Pentru cei care nu cunosc activitatea marelui academician Petre T. Frangopol, precizăm faptul că s-a născut în 1933, este inginer chimist, membru de onoare al Academiei Române – Secția de Științe Chimice, din 2012. Constănțean de origine, a urmat școala primară nr 1 din localitate (1940-1944), apoi liceul „Mircea” și în perioada 1951-1956 a urmat cursurile Facultății de inginerie chimică a Universității Tehnice din Iași. Urmând o tradiție de familie, devine astfel al treilea chimist al familiei Frangopol din Constanța, după Dumitru Frangopol (1884 – 1952), absolvent al Școlii Politehnice din Munchen, care înființează primul Laborator de Chimie al Portului Constanța, respectiv inginerul Ion Frangopol, care a lucrat între cele două războaie mondiale în industria petrolieră, la Ploiești (1930-1950). Petre Frangopol a câștigat prin concursuri internaționale stagii post-doctorale la National Research Council of Canada, Division of Chemistry, Ottawa (1969-1970) și Humboldt Dozentenstipendium, Germania (1972), cu un proiect trimis din străinătate. De asemenea, a fost post doctoral research associate (1971-1972) la George Washington University, Washington, D.C., USA, în cadrul unui proiect finanțat de NASA.

După momentul de laudatio adus lui Petre Frangopol, acesta a amintit în discurs de bunicii și străbunicii săi, dar și de lungii ani petrecuți departe de Constanța, oraș natal pe care nu l-a uitat și l-a iubit mereu.

Biologul și oceanograful Marian-Traian Gomoiu s-a născut în 1936 la Bazargic, astăzi Dobrici (Bulgaria). Este membru titular al Academiei Române, preşedinte al Comisiei de Oceanografie – Limnologie a Academiei și director general adjunct, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – Filiala Constanţa. Între 1990 şi 1993 a fost guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în peste 200 de lucrări ştiinţifice – publicate în cărţi şi periodice – dintre care 75 în străinătate.