Primarul Orașului Ovidiu, George Scupra, a fost prezent astăzi la deschiderea celei de-a 52-a ediție a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica organizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În cadrul evenimentului a fost publicat volumul „Tristele și Ponticele” al poetului Publius Ovidius Naso.

Din motive încă neclare pentru istorici, Ovidius a fost exilat în 8 d. H. de împăratul Augustus în colonia greacă Tomis/Constanța de la Pontus Euxinus/Marea Neagră, regiune care instrase sub influență romană în 28 î. H.

Aici, poetul a scris volumele Tristia/Tristele (5 cărți) și Epistulae ex Ponto/Scrisori din Pont (4 cărți), care s-au păstrat până în epoca modernă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Aceste scrieri reprezintă și un izvor istoric referitor la Dobrogea și geți, după cum sublinia în 1923 academicianul Vasile Pârvan (1882-1927): „Soarta a vroit ca marele poet latin să fie cel dintâi roman care să trăiască prin părțile noastre (…) o viață de cetățean deplin: ca soldat, ca magistrat, ca scriitor (…).”

Volumul lansat astăzi a fost publicat cu sprijinul Fundației „Gabriel Bălan” și Asociației „Piața Ovidiu” din Constanța.

Primăria orașului Ovidiu a fost reprezentată la acest eveniment de primarul George Scupra, care a ținut o alocuțiune în cadrul lansării volumului de carte bilingv (română – latină) – „Publius Ovidius Naso – Tristele și scrisori din Pont”.

În discursul său, primarul din Ovidiu a vorbit despre evenimentele și activitățile pe care Primăria Orașului Ovidiu le-a organizat pentru omagierea legăturii dintre orașul Ovidiu și poetul latin. „Noi, locuitorii singurului oraș din lume ce poartă numele marelui poet, ne mândrim că în ultimii trei ani am reușit să fim identificați pe plan local, național, dar și internațional ca ovidieni și nu ca ovideni, așa cum eram numiți până nu demult. Primăria și Consiliul Local a făcut eforturi în toți acești ani, din 2017, pentru ca în localitatea noastră, toată lumea, dar mai ales generația tânără să conștientizeze numele poetului Ovidiu. Ne-am dorit mult ca Insula Ovidiu să aparțină teritorial de orașul Ovidiu, iar acest lucru s-a întâmplat în 2017. Și școala gimnazială din Ovidiu, chiar în an Centenar a primit numele poetului, iar în centrul orașului am ridicat un ansamblu statuar, o operă deosebită a unui tânăr artist român și basarabean în același timp. Avem o colaborare ce va deveni fructuoasă cu Muzeul de Istorie și Arheologie. Colaborăm pentru a scoate la lumină un sit arheologic de importanță națională în cadrul proiectului ”Sit arheologic Ovidiu – Conservare, reconstituire si punere în valoare pentru integrarea în circuitul turistic a Castrului Roman”, a declarat primarul în cadrul conferinței.

Volumul lansat astăzi este o ediție limitată ce va fi distribuită doar anumitor instituții publice, universități și asociații de profil cu scopul de a fi păstrate și transmise generațiilor viitoare, pentru a păstra vie dovada latinității pe meleagurile noastre.

La Sesiunea Științifică Internațională Pontica din acest an sunt înscriși aproximativ 150 de specialiști și experți în arheologie și istorie, din țară și de peste hotare: profesori universitari, cercetători științifici, arheologi, muzeografi, restauratori, conservatori, arhiviști etc.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.