Schimbarea la Față
Schimbarea la Față
Sâmbătă, 6 august 2022, creștinii ortodocși și catolici celebrează Schimbarea la Faţă a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos însoţită şi de Moşii Schimbării la Faţă. Popular, sărbătoarea poartă denumirea de Probejania/Obrejenia, tradusă prin transformare, schimbare. Schimbarea la Față ne aminteşte de episodul biblic în care Faţa Domnului Iisus Hristos „a strălucit ca soarele, iar veşmintele lui s-au făcut albe ca lumina”.

Matei, Evanghelistul descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2) „Şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

Sărbătoarea Shimbării la Faţă a Domnului a pornit de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărateasa Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor.

Evenimentul este amintit în documente din prima jumătate a secolului al V lea.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În Apus, sărbătoarea Schimbării la Faţă s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.
Ziua în care se interzice scăldatul

Creștinii trebuie să culeagă ultimele plante de leac, despre care se spune că au puteri vindecătoare. Dacă vremea este însorită şi plăcută, țăranii spun că vom avea o toamnă îmbelşugată. În cazul în care va ploua, oamenii vor crede că va fi o toamnă urâtă.

De „Schimbarea la față a Domnului” se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujbă.

Oamenii oferă și mâncare de post, în memoria rudelor decedate.

În tradiţia populară, boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „coliva de struguri”, aceste ofrande dăruindu-se în memoria rudelor plecate în eternitate.

Tradiția spune că cine se ceartă va avea ghinion tot anul. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul.

În această zi se interzice scăldatul, pentru că apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.

Oamenii care nu vor ţine această sărbătoare se spune că vor fi uscaţi şi gălbejiţi, exact ca plantele care de acum încep să se veştejească.

Femeile însărcinate nu au voie să spele și trebuie să țină post pentru o naștere ușoară. Credincioșii trebuie să evite călătoriile în această zi, potrivit crestinortodox.ro.

Alte obiceiuri constau în sfinţirea grădinilor, a boabele de grâu alese pentru semănat, a recoltelor.

Dacă oamenii nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Celor care au o suferinţă trupească sau sufletească li se spune să urmărească zborul berzelor. Aşa cum berzele pleacă şi suferinţa oamenilor se va depărta de ei.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.