Tradiții și obiceiuri în Miercurea Albă, cunoscută drept ”nunta șoarecilor”. Ce este interzis să faci în această zi
Cultură
Prima zi de miercuri după Paște se numește ”Miercurea Albă”, iar săptămâna de după Învierea Mântuitorului se numește Săptămâna Luminată.
De asemenea, această zi este cunoscută în popor și drept ”nunta șoarecilor”, denumirea venind de la o interdicție pe care femeile o au în această zi.
În a treia zi de după Paște, bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, însă femeile nu au voie să facă acest lucru.
Se spune că nu este bine să muncești ca femeie deoarece ar însemna să aduci rozătoarele în casă și nu vei mai avea restul anului bucate pe masă. Acesta este motivul pentru care această zi se mai numește și „nunta șoarecilor”.
Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt însemnate cu „harți”, adică toți credincioșii au dezlegare la mâncărurile „de dulce” datorită Învierii Domnului, relatează Adevărul.
În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți în neființă, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. Chiar și slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.
Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor.
Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşte şi în Săptămâna Luminată merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că Lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.