Cu jumătate de secol în urmă, la 29 mai 1969, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127, lua ființă Muzeul Național al Marinei Române, unitate de cultură reprezentativă a Forțelor Navale Române. Pentru a sărbători la justa valoare acest eveniment, în perioada 25 mai – 1 iunie 2019, Muzeul Național al Marinei Române organizează o suită de manifestări.

Sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 9.30, Muzeul Național al Marinei Române va marca Jubileul prin Ceremonialul ridicării pavilionului la catarg cu intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios și luările de cuvânt ale personalităților invitate la eveniment. Manifestarea va continua cu lansarea volumului: Muzeul Naţional al Marinei Române 50 de ani de existenţă. 1969-2019. Monografie, realizat de echipa de specialiști a muzeului și cu acordarea de distincții și diplome.

Începând cu ora 13.00 se vor deschide oficial lucrările celei de-a XXIII-a Conferințe Naţionale de Comunicări Ştiinţifice ,,Dunărea şi Marea Neagră în spaţiul euroasiatic. Istorie, Relaţii Politice şi Diplomaţie” la care participă cca 70 de cercetători, profesori, muzeografi, arhiviști, biblioteconomiști, restauratori și conservatori de la instituții de cultură și de învățământ din țară și din Constanța.

Pentru buna desfășurare a activităților din 25 mai 2019, în perioada 23-26 mai 2019, Muzeul Național al Marinei Române va fi închis publicului vizitator.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Miercuri, 29 mai, chiar de ziua muzeului, între orele 10.00-18.00, se vor organiza „Porți Deschise”, intrarea va fi gratuită pentru toți cei care vor dori să viziteze atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile temporare: „Parașutismul militar – repere istorice” și „Din activitatea Cercetașilor României” – expoziții de obiecte și fotografie.

Începând cu ora 17.00 vor fi vernisate de către doamna critic de artă dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, două expoziții temporare de pictură.

În sala Lentilei farului de la Tuzla va putea fi admirată o expoziție inedită: „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor”, tablourile expuse aici reprezentând teme și imagini reprezentative din Muzeul Național al Marinei Române. Provocarea a fost lansată de directorul muzeului către Atelierele de arte vizuale „Val Donici” și „Amfora”, colaboratori tradiționali ai muzeului și acceptată cu entuziasm de aceștia.

Cea de-a doua expoziție, „Marinele lui Val Donici”, este dedicată binecunoscutului pictor marinist comandorul Valentin Donici, fost angajat al Muzeului Național al Marinei Române. În Salonul expozițional „Comandor Dimitrie Știubei” vor fi expuse lucrări semnate Val Donici, ce fac parte din Pinacoteca muzeului. Cu același prilej, va fi lansat și volumul „Marina în pictura și literatura română. VALENTIN DONICI”, semnat de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Maria Croitoru și publicat la Editura Muzeului Național al Marinei Române.

În Salonul expozițional „Comandor Dimitrie Știubei” va mai putea fi admirată o expoziție de machete organizată de Asociația Modelism „Tomis”.

Sâmbătă, 1 iunie, de Ziua Copilului, Muzeul Național al Marinei Române va organiza „Ziua Porților Deschise”, în intervalul orar 9.00-17.00, pentru toți copiii care vor dori să-i treacă pragul. Copiii vor putea vizita gratuit atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile temporare: „Parașutismul militar – repere istorice”, „Din activitatea Cercetașilor României”, „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor” și „Marinele lui Val Donici”.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.