DOCUMENT Guvernul avertizează: Există risc de pene de curent și căderi masive de tensiune
Economie
Guvernul avertizează că Sistemul Electroenergetic Național poate deveni suprasolicitat, ceea ce ar urma să conducă la pene de curent, căderi masive de tensiune și defecțiuni tehnice.
Potrivit adevărul.ro, informația transmisă de Guvernul României este cuprinsă în Nota de fundamentare a hotărârii pentru declararea proiectului de investiții „Centrala Electrică MASS Mintia“ ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice, notă emisă de Ministerul Energiei.
În Nota de fundamentare, Guvernul vorbește despre „trendul înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum“.
De asemenea, autoritățile spun că „securitatea energetică a României se află într-o situație pusă la încercare atât din factori externi, cât și interni“, vorbind inclusiv despre sprijinul pe care țara îl acordă vecinilor săi, prin prisma războiului din Ucraina.
Nu în ultimul rând, Guvernul a punctat faptul că „din 2027 urmează a fi retrasă din exploatare, pentru lucrări de retehnologizare, Unitatea 1 CNE Cernavodă din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica S.A., care are o putere instalată de 700 MW“.
Conform autorităților, fără astfel de proiecte vizând producerea de energie, „există un risc real ca SEN să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă. În plus, SEN se confruntă deja cu presiuni majore, inclusiv din cauza integrării unor surse de energie intermitente (precum energia eoliană și solară), care necesită echilibrarea cererii și ofertei“.
Astfel, ministerul spune că Centrala Mintia va avea o durată de viață de 30 de ani, producția estimată de dezvoltator fiind de circa 12.159 GWh/an.
Sursa foto: Pixabay.com
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Economiștii care au prezis crizele majore vin cu un nou avertisment: Ce ne așteaptă în 2025