FOTO VIDEO Angajații Damen Mangalia, protest la Ministerului Economiei: Cei doi acționari nu trebuie să distrugă șantierul pentru că se războiesc între ei

Economie
Angajații Damen Mangalia, afiliați Sindicatului Liber Navalistul organizează, astăzi, un protest în faţa Ministerului Economiei, pentru a cere redresarea Şantierului Naval Mangalia şi renunţarea la concedierile anunțate. De asemenea, sindicaliştii au transmis o scrisoare deschisă către Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România şi către conducerea grupului DAMEN.
Sindicatul Liber Navalistul, afiliat la Blocul Naţional Sindical, organizează, vineri, de la ora 12.00, un protest în faţa Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.
Liderul sindical Laurențiu Gobeajă: Sperăm ca astăzi să primim răspunsuri
Laurențiu Gobeajă, liderul Sindicatului Liber Navalistul, a arătat că, în timpul acțiunii de astăzi se așteaptă răspunsuri de la ministrul Economiei.
„Ne deplasăm către Ministerul Economiei, unde, astăzi, 7 februarie 2025, vom protesta în fața instituției. Ieri am transmis o adresă oficială cu mai multe revendicări. Așteptăm de foarte mult timp să primim răspunsul la întrebările adresate și sperăm ca, astăzi, la întâlnirea pe care o vom avea la sediul ministerului atât cu domnul ministru, cât și cu cei din staff-ul său să primim răspunsul din partea dumnealui și să comunice cu noi toți, nu doar cu reprezentanții sindicali, ci cu toți angajații, pentru că așteptăm aceste răspunsuri de foarte mult timp și altfel, nu vor mai avea cui să le comunice“.
„Nu se mai justifică aceste concedieri“
„Este vorba despre răspunsuri esențiale pentru viitorul acestui șantier. Ne preocupă ce se va întâmpla din luna martie. Vrem ca deciziile de concediere să fie anulate, pentru că nu se justifică aceste concedieri, având în vedere că numărul s-a redus sub acel prag de 1.444 de angajați, cât și-a propus angajatorul să rămână după concediere. Suntem mult mai puțini de atât pentru că foarte mulți angajați dintre cei care sunt în șomaj tehnic și-au găsit un alt loc de muncă și lucrează fie în România, fie în străinătate“, a mai spus liderul sindical.
„Noi toți suntem victimele colaterale ale acestei lupte“
Liderul sindical s-a adresat și protestatarilor prezenței, explicându-le demersurile efectuate pentru oprirea concedierilor.
„I-am propus actualului ministru al Economiei să discute direct cu dumneavoastră, să ne dea un răspuns oficial la adresa pe care am transmis-o ieri către Ministerul Economiei. Azi dimineață am mai trimis o adresă oficială și către Grupul Damen, către decidenții acționarului minoritar, dar și către Ambasadei Olandei în România, pentru că au această responsabilitate. La negocierile cu Guvernul a participat și doamna ambasador și ne-am adresat atunci și dumneaei să se implice în mod direct să se clarifice această situație tensionată dintre acționari“.
„Cei doi acționari trebuie să dea dovadă de înțelepciune și să ne arate că avem un viitor în șantierul acela. Nu trebuie să îl distrugă doar pentru că se războiesc între eiau o dispută între ei. De la o dispută au ajuns la un război economic propriu-zis. Efectiv, noi toți suntem victimele colaterale ale acestei lupte“, a mai transmis Laurențiu Gobeajă.
Ministrul Economiei, discuții cu protestatarii Damen: „Nu sunteți de vină pentru cum a funcționat compania“
În timpul protestului, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, alături de mai mulți reprezentanți ai autorităților centrale, printre care se află și deputatul PSD Constanța Daniel Gheorghe Georgescu, au coborât să discute cu angajații Damen Shipyards Mangalia SA.
„Vă salut cu mult respect“, le-a spus ministrul sindicaliștilor, mulțumindu-le, totodată, liderilor sindicali pentru dialogul purtat în ultimele trei săptămâni.
„Cunosc situația dumneavoastră foarte bine. Nu sunteți de vină dumneavoastră pentru modul defectuos în care a funcționat compania aceasta. Ceea ce vreau să fac și am făcut încă de la început împreună cu colegii dumneavoastră și cu colegii mei a fost să căutăm o soluție pentru situația în care se află azi șantierul, iar dumneavoastră să mergeți în continuare la muncă“, a spus ministrul.
„Cei de la Damen sunt dispuși să iasă din Șantierul Naval Mangalia“
În continuare, acesta a punctat că „ceea ce pot să vă spun foarte clar este că în ultimele trei săptămâni, din prima zi de mandat, de când am ajuns aici, m-am întâlnit cu reprezentanții sindicatului, cu acționarii, cu toată lumea“.
„Astăzi, în urma foarte multor negocieri între cei doi acționari: Șantierul 2 Mai și Damen, am ajuns la un document oficial ce a fost comunicat și Guvernului, prin care cei de la Damen sunt dispuși să iasă din Șantierul Naval Mangalia, în baza unui transfer al acțiunilor către 2 Mai, către Statul Român, iar în această perioadă am început discuțiile cu șase mari și importanți investitori care să preia activitatea de la Șantierul Naval Mangalia“, a anunțat ministrul Economiei.
Totodată, acesta a spus că în cursul zilei este programată o întâlnire la Guvern în cadrul căreia vor fi discuții cu acești mari investitori.
„Știu că este o situație presantă, care durează de ani buni. De trei săptămâni am intrat și eu în situația aceasta“, a mai spus ministrul.
Conflictul cu Damen, închis
Întrebat ce se întâmplă din luna martie, „pentru că avem speța concedierii colective și avem speța persoanelor care din luna martie nu mai au salarii“, ministrul a transmis că „acum avem discuții avansate cu cel puțin șase companii foarte mari la nivel internațional care au capacitatea să dea de lucru și care au și banii să plătească aceste salarii“.
„În funcție de cât de rapid se vor mișca ei, în maxim două săptămâni trebuie să avem un răspuns. Pentru că discuția noastră este purtată astfel: am închis conflictul cu Damen și acesta este un foarte mare plus, faptul că avem închis acel conflict – și avem documente oficiale, scrisori oficiale care atestă lucrul acesta – și doi, în momentul de față avem negocieri avansate cu parteneri externi care au capacitatea să pună bani pentru a continua activitatea acolo să înceapă să lucreze“, a explicat ministrul.
„Cei care vor fi cei mai rapizi, care ne dau răspunsul și facem documentația și hârtiile, eu îmi doresc să nu avem situația de a nu avea bani până la sfârșitul lui februarie – acesta este scopul meu și pentru asta lupt“, a spus Bogdan Ivan.
„A existat un interes major pentru acest șantier, dată fiind și poziția sa strategică“
Întrebat dacă Statul Român își va asuma, în situația în care nu găsește un investitor, costurile salariale pentru persoanele care încă sunt angajate din luna martie, ministrul a vorbit despre interesul major care există pe piața mondială pentru preluarea șantierului de la Mangalia, inclusiv prin prisma amplasării sale strategice.
„Statul își va asuma costurile salariale cu persoanele care încă sunt angajate din luna martie? Vreau să fiu corect cu dumneavoastră: în mod normal, dorință de a veni aici există. Din clipa în care am lansat în piață, a existat un interes major pentru șantierul acesta naval, dată fiind și poziția sa strategică. Eu am vorbit cu câțiva, alții m-au sunat ei direct. Totul depinde de cât de rapid va fi să stingem conflicutl și să rezolvăm situația juridică“, a spus ministrul.
Ministrul a mai subliniat că, din cei șase – șapte investitori câți s-au arătat interesați de acest șantier, trebuie să fie minim unul care să întrunească toate condițiile necesare pentru buna funcționare a activității șantierului.
Ministrul Economiei le-a cerut angajaților Damen să aibă puțină răbdare, dându-le asigurări că îi va anunța imediat ce se va stabili investitorul care va veni acolo.
„Faptul cel mai important este că am găsit o soluție juridică pentru a închide conflictul ce ar fi alungat orice potențial investitor. Situația juridică este încheiată și asta este cel mai important. Aveți dreptate, oameni buni, vă înțeleg, așteptați de mult timp să se încheie situația“, a spus ministrul.
„Acum am găsit soluția să preluăm noi, Statul Român, activele companiei și să avem decizie totală“
„Rugămintea noastră este ca în două săptămâni să găsiți soluții concrete“, au spus liderii sindicali.
Ministrul a spus că a vrut să vină din a doua zi de mandat la Mangalia, să discute cu oamenii, dar că i s-a transmis să vină la Mangalia când are soluția.
„Este foarte important faptul că acum am găsit soluția să preluăm noi, Statul Român, ca și la Șantierul Naval 2 Mai, activele companiei, și atunci avem decizie totală asupra cărui operator economic va veni acolo și va lucra, va avea comenzi. Pentru că Statul Român nu construiește nave“
„Numai noi știm cât de grea a fost perioada aceasta și am tot așteptat ca ceva bun să se întâmple“
Liderul sindical Laurențiu Gobeajă a spus că în toată această perioadă oamenii au tot așteptat ca ceva bun să se întâmple.
Acesta a subliniat că oamenii nu vor putea începe efectiv munca mai devreme de câteva luni, chiar în situația în care se va găsi un investitor, punctând că „sperăm să nu fie prea mulți, ca acest șantier să nu se divizeze“.
„Sunt 18 luni, un an și jumătate în care reprezentanții Statului Român nu au găsit o soluție, în tot acest timp. Nu am încrede că situația se va rezolva în două săptămâni“, a spus liderul sindical.
„Cu cine trebuie să vorbim ca să anulăm decizia de concediere colectivă?“
„Trebuie să luăm în calcul următorul lucru: optimismul dumneavoastră am vrea să fie validat de o decizie sau de o asumare a Statului Român vizavi de cele 263 de persoane care sunt pe lista de concedieri, pentru că întrebarea mea este următoarea: eu, în momentul de față, și toți oamenii de aici avem dificultăți în a înțelege cine, în momentul de față, controlează acest șantier? Mai precis, cu cine trebuie să vorbim ca să anulăm decizia de concediere colectivă? Pentru că asta, din punctul meu de vedere, ar fi un semn de curaj din partea dumneavoastră vizavi de o proiecție în care, într-adevăr, șantierul va avea de muncă“, au spus liderii sindicali.
„Conform legii, astăzi, administratorul judiciar care controlează operațional managementul șantierului, am avut deja două sau trei discuții cu ei, asta le-am cerut acum două zile. Și am avut următoarea discuție transparentă și corectă putem să oprim și le cer de îndată să oprim concedierile celor 263 de oameni, dar asta este condiționată de găsirea acelui investitor dispus să pună banii pentru salariile pentru luna martie. Eu pot să le spun să amânăm subiectul acesta, dar trebuie să am garanția că pot să aduc acel investitor. Eu am mari speranțe, vă spun pe date concrete, nu că am visat frumos azi-noapte“, a răspuns ministrul.
De asemenea, ministrul Economiei a vorbit direct și cu oamenii veniți la protest, dându-le asigurări că are mari speranțe și indicii că situația intră pe calea cea bună.
„Nu știu câți oameni mai sunt dispuși să lucreze în acel șantier“
Liderul sindical Laurențiu Gobeajă a atras atenția și asupra faptului că este posibil ca oamenii să nu mai fie dispuși să lucreze în șantierul Damen.
„Nu știu câți oameni mai sunt dispuși să lucreze în acel șantier“, a spus liderul sindical, punctând că șantierul are o capacitate de 10.000 de oameni.
„Sper ca statul să învețe ceva din expriența cu cei doi investitori de până acum, presupun că și cei șase amintiți sunt tot investitori străini, să învețe lecția, că altfel vom fi iar în stradă peste doi – trei ani sau mai deveme, pentru că se ajunge tot la un impas financiar, tot la pierderi“, a spus Laurențiu Gobeajă.
„Aveți responsabilitatea să rezolvați problemele cetățenilor“
Protestatarii au cerut și demisia premierului Marcel Ciolacu.
„Domnule Ciolacu, domnule ministru, domnilor politicieni, România trece printr-o perioadă grea. Aveți responsabilitatea și sunteți plătiți să rezolvați problemele cetățenilor României. Aveți responsabilitatea să rezolvați problemele cetățenilor din Mangalia. Făceți-vă datoria, pentru că altfel nu vă vom mai vota!“, au transmis oamenii.
Statul Român va cumpăra pachetul de acțiuni al Damen
La ieșirea de la discuțiile purtate de delegația Damen cu ministrul Economiei, Laurențiu Gobeajă, liderul Sindicatului Liber Navalistul, reprezentantul angajaților din cadrul Damen Shipyards Mangalia SA, a anunuțat „încetarea conflictului dintre angajați“.
De asemenea, acesta a precizat că „se caută un investitor“, fiind deja afaceriști interesați de ocuparea locului pe care ar urma să-l lase liber Grupul Damen, iar Statul Român ar urma, în primă fază, să cumpere pachetul de 49% de acțiuni deținut de olandezi.
„Încetarea conflictului dintre acționari s-a rezolvat, în sensul că Damen va înceta contractul acesta, se caută un investitor, sunt șase interesați. Dar este important câți dintre cei șase au și potențial de a administra acest șantier, de anvergura asta“, a anunțat Laurențiu Gobeajă.
„Acest șantier, cum se menționase mai devreme, are nevoie numai pentru salarii, lunar, de 3,5 milioane de euro. Un investitor trebuie să aibă capacitatea financiară și operațională pentru a administra un astfel de șantier“, a arătat acesta.
„Trebuie să ni se comunice că vom avea un viitor în acel șantier“
În continuare, Laurențiu Gobeajă a vorbit despre cumpărarea acțiunilor de către Statul Român:
„Statul Român își va exercita dreptul de prim cumpărător, adică va cumpăra cele 49% din acțiunile deținute de către Damen și pentru o perioadă, până când va fi preluat de un nou investitor, va deține sută la sută, adică va fi acționar unic. Perioada imediat următoare este foarte importantă pentru că acel investitor interesat trebuie să fie dispus să preia aceste acțiuni și să și administreze șantierul. Chiar dacă nu este de muncă, pentru păstrarea forței de muncă trebuie, pentru o anumită perioadă, o lună – două, să se plătească salariile sau indemnizațiile de șomaj, până când se clarifică din punct de vedere al documentelor tranzacția de acțiuni“.
„Noi înțelegem aceste lucruri, dar trebuie să ni se comunice că vom avea un viitor în acel șantier, că se va evita falimentul. Apoi trebuie să învățăm lecția aceasta dură pe care noi am trăit-o pe pielea noastră: este al doilea investitor care aduce acest șantier în prag de colaps. Trebuie un control al statului român pentru a se vedea dacă aceste pierderi declarate chiar există sau este un export al profitului“, a mai spus liderul sindical Laurențiu Gobeajă.
Scrisoarea adresată autorităților
Amintim, în scrisoarea adresată ministrului și celorlalte autorități, sindicaliștii spuneau că este „inacceptabilă“ concedierea colectivă anunțată.
De ce protestăm?
Şantierul Naval Mangalia este în insolvenţă de peste 8 luni, fără perspectivă clară de redresare.
Din martie, salariile muncitorilor sunt în pericol – statul trebuie să intervină!
Concedierea colectivă anunţată este INACCEPTABILĂ!
Cerem comenzi ferme şi sprijin financiar urgent pentru relansarea activităţii”, au transmis sindicaliştii.
Aceştia au adresat o scrisoare deschisă Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România şi conducerii grupului DAMEN.
”Sindicatul Liber Navalistul, sindicat reprezentativ la nivelul Damen Shipyards Mangalia S.A., având ca obiectiv reprezentarea şi apărarea drepturilor angajaţilor din acest şantier naval, vă adresăm această solicitare fermă astfel încât DAMEN HOLDING B.V. să-şi asume responsabilitatea care îi revine, în calitate de acţionar şi deţinător al managementului al managementului operaţional al celui mai mare şantier naval din România, şi să intervină urgent pentru redresarea acestuia. Activitatea şantierului a fost suspendată pentru o perioadă lungă de timp, majoritatea angajaţilor aflându-se în şomaj tehnic de 8 luni. Societatea este în insolvenţă, cu datorii majore şi fără posibilităţi certe de finanţare pentru a putea contracta noi comenzi de construcţii navale. Nimic nu se construieşte în acest şantier, iar activitatea sa este paralizată”, au transmis sindicaliştii în scrisoare.
Potrivit acestora, pentru a evita colapsul, ”Şantierul Naval din Mangalia trebuie să-şi reia activitatea urgent”.
”Toti cei implicaţi pierd: acţionarii, angajaţii, economia locală şi naţională. Este inadmisibil ca, din cauza unui management defectuos practicat de DAMEN, acest obiectiv strategic să fie condus spre colaps economic şi social. Drepturile salariale sunt plătite din Fondul de Garantare a Creanţelor Salariale pentru o perioadă limitată de 5 luni consecutive (octombrie 2024 – februarie 2025). În absenţa unei finanţări adecvate şi a unor contracte majore, riscul de faliment şi de dizolvare a companiei este iminent, având un impact catastrofal asupra tuturor angajaţilor, familiilor acestora şi comunităţii locale, având în vedere că Damen Shipyards Mangalia este cel mai mare angajator local”, mai arată sindicaliştii.
Aceştia afirmă că nu pot accepta ca ”un obiectiv strategic de interes naţional să ajungă într-o situaţie în care singura soluţie rămasă să fie închiderea acestui şantier naval”.
”În timp ce alte şantiere navale mai mici construiesc nave şi creează locuri de muncă, Damen Shipyards Mangalia este blocat într-un «conflict între acţionari» care a degenerat într-un blocaj economic prelungit, cu efecte devastatoare, în care angajaţii concediaţi, familiile acestora şi întreaga comunitate locală sunt victime colaterale. Continuarea litigiilor în instanţele naţionale şi internaţionale poate dura ani de zile, iar în tot acest timp situaţia se agravează, transformându-se dintr-o criză critică într-una dramatică”, mai arată sindicaliştii în scrisoare.
”Din păcate, am constatat că, în calitatea sa de acţionar şi administrator al conducerii şantierului naval, DAMEN a contribuit la deteriorarea situaţiei DSMa SA, eforturile şi sacrificiile angajaţilor pe care îi reprezentăm fiind anulate de un management care a urmărit în principal transferul profiturilor către Ţările de Jos, precum şi de lipsa asigurării unor măsuri adecvate de siguranţă la locul de muncă. Având în vedere gravitatea situaţiei actuale şi impactul semnificativ asupra Damen Shipyards Mangalia, a angajaţilor săi şi a economiei locale, solicităm ferm luarea unor măsuri urgente pentru redresarea şantierului”, au mai transmis sindicaţiştii.
Cu o zi în urmă, aceştia au transmis o scrisore şi ministrului Economiei, Bogdan Ivan, în care au cerut mai multe măsuri pentru redresarea Şantierului Naval Mangalia, printre care reluarea urgenţă a activităţii acestuia, anularea concedierilor colectice, stabilirea unei strategii pentru viitorul şantierului, încheierea conflictului ”distructiv” dintre acţionari.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: