Vârstnic
Vârstnic
Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului 2022 prin OUG 174/2022 astfel că, moștenitorii unei persoane care a cotizat la Pilonul II de pensii pot opta pentru toți banii cumulați, după decesul acesteia, potrivit E-juridic.manager.ro.

Moștenitorii pot opta să primească direct banii din Pilonul II al persoanei decesate sau în contul lor din Pilonul II, conform actului normativ.

Până să apară această modificare, moștenitorii intrau în posesia banilor cumulați de persoana decedată doar în situația în care nu erau participanți la Pilonul II de pensii deci, nu plăteau contribuții de asigurări sociale în sistemul public.

„Plata catre participanti sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plata unica (toti banii deodata), fie ca plati esalonate (rate lunare egale) pe o perioada de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)“, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De asemenea, aproximativ opt milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii private.

Sumele acumulate la Pilonul II de pensii sunt moștenite în situația în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.

Extras din OUG 174/2022, Articolul 38:

(1) In cazul decesului unui participant inainte de transferul activului personal net catre un fond de plata a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.
(2) Drepturile beneficiarilor prevazuti la alin. (1) sunt aceleasi cu cele ale participantilor la acel fond de pensii.
(3) Beneficiarul are dreptul sa opteze intre:
a) cumularea conturilor, daca are calitatea de participant la un fond de pensii;
b) plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, fara a datora penalitati, indiferent daca beneficiarul are sau nu calitatea de participant.
(4) Plata drepturilor beneficiarului se face in termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii acestora.

Sursa: www.e-juridic.manager.ro

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Citește și:

Este OFICIAL: Încă o categorie de persoane va putea ieşi mai repede la pensie

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.