Moment important miercuri la sediul Ministerului Energiei, acolo unde a avut loc ceremonia de semnare a acordului preliminar pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4  de la Cernavodă, între reprezentanţii Nuclearelectrica şi cei ai companiei chineze China Nuclear Corporation. Viorel Ştefan spune că proiectul va înlocui capacităţi retrase din raţiuni economice sau din cauza uzurii şi va asigura nu doar energie sigură, ci şi un număr de 19.000 de locuri de muncă.

“Semnarea acordului investitorilor în forma preliminară cu privire la continuarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă reprezintă un pas important în realizarea proiectelor de mari de investiţii pe care ni le-am propus. Ne-am asumat prin programul de guvernare PSD-ALDE asigurarea securităţii energetice pentru România, iar semnarea acestui acord astăzi este o dovadă clară că ducem la îndeplinire cu responsabilitate ceea ce ne-am propus”, a declarat vicepremierul Viorel Ştefan.

El a afirmat că pentru semnarea acestui acord au fost necesari ani de negociere şi că acest proces complex a fost accelerat în ultima perioadă.

Ştefan consideră că unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi mai necesare ca oricând, urmând să asigure şi un număr de 19.000 de locuri de muncă. “Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă va asigura nu doar energie curată şi sigură pentru viitor, ci şi un număr semnificativ de locuri de muncă pentru români. Se estimează că industria locală poate asigura un număr de 19.000 de locuri de muncă dedicate finalizării proiectului, din care 11.000 existente, la care se pot adăuga alte 8.000”, a mai explicat Viorel Ştefan.

Acordul Investitorilor în forma preliminară a fost aprobat de către acţionarii SNN în Adunarea Generală a Acţionarilor din data 10 aprilie 2019. CGN şi-a finalizat de asemenea procesul de aprobare internă a acordului.

Semnarea de către părţile implicate (SN Nuclearelectrica SA şi China General Nuclear Power Corporation şi CGN Central and Eastern Europe Investment) în continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavoda a Acordului Investitorilor în forma preliminară, în conformitate cu Strategia Revizuită, reprezintă o etapă esenţială din procesul de selecţie lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic şi operational.