Card de energie
Card de energie
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat modificări importante pentru beneficiarii cardului de energie. În data de 1 februarie se va distribui cardul de energie, iar plățile sunt programate să se realizeze din data de 1 martie, cu posibilitatea devansării termenului la data de 20 februarie, potrivit News.ro.

Acesta a anunțat la finalul ședinței de Guvern că Executivul a adoptat o ordonanță cu patru modificări importante pentru beneficiarii cardului de energie, astfel:

„Prima problemă şi prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate, mai ales în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale. Aici este posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă. Sunt, din estimările noastre, peste 550.000 de astfel de situaţii. Dau exemplul judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit. 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă, iar Guvernul a aprobat ca, printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română, practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi, respectiv, a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi, respectiv, calculul venitului mediu pe membru de familie per loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată să intre în drepturi”, a transmis Marcel Boloş, potrivit News.ro.

Totodată, acesta a menționat că din data de 16 februarie până în data de 1 februarie vor fi distribuite declarațiile pe propria răspundere pentru situațiile din mediul rural unde beneficiarii figurează la aceeași adresă.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Colocatarii care figurează la adresa de domiciliu, dar nu locuiesc efectiv la acea adresă

„A doua măsură şi a doua situaţie pe care am reglementat-o este aceea în care, în general şi în special beneficiarii noştri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceştia nu locuiesc efectiv la acea adresă şi nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situaţia de a fi exclus din lista de beneficiari. Pentru aceasta, mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înştiinţării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluşi din listă, se va adresa primărie de care aparţine pentru a i se întocmi o anchetă socială în care se va valida situaţia de la faţa locului, respectiv câţi locuiesc la adresa de domiciliu”, a afirmat Marcel Boloş.

În cazul în care plafonul de venit la locul de consum depășește 2.000 de lei, beneficiarul nu se mai poate încadra.

De asemneea, a treia măsură adoptată se referă la decontarea lemnelor de foc.

„A treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin proiectul de ordonanţă simplă este cea legată de decontarea lemnelor de foc care a fost cumpărate pentru sezonul de frig 2022-2023, dar mai ales populaţia rurală, persoanele vârstnice, care şi-au cumpărat lemne de foc pentru care au documente justificative, respectiv factură şi documentul de plată, intră în sistemul de decontare şi pot ridica în numerar de la poştaş sau de la oficiile poştale aceste sume de bani pe care le au cheltuit şi, dacă vreţi, un mecanism în favoarea beneficiarilor care să permită pentru astfel de situaţii decontarea sumelor achitate în numerar, mai ales cum am precizat în zona localităţilor rurale”, a mai afirmat Marcel Boloş, potrivit News.ro.

Acesta a adăugat și că a patra modificare se referă la mecanismul de realizare a listei de beneficiari.

„A patra modificare este cea privitoare la mecanismul instituţional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea ei participă Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia de Evidenţă a Populaţiei. Lista de beneficiari are mecanismul verificării plafonului de venit al beneficiarului, limita de 2.000 de lei, care a fost aprobată prin ordonanţă de urgenţă şi apoi la locul de consum se verifică situaţia veniturilor realizate de către cei care sunt în evidenţa la Evidenţa populaţiei, şi care figurează ca locatar şi realizează venit pentru ca să ne asigurăm că acest venit mediu pe membru de familie la locul de consum nu depăşeşte plafonul de 2.000 de lei”, a afirmat Boloş.

Astfel, ministrul a menționat și că în perioada 1 februarie – 15 februarie vor fi distribuite înștiințările pentru care figurează că beneficiarii locuiesc împreună cu alte persoane.

Sursa: www.news.ro

Foto: Facebook

Citește și:

Cum va arăta cardul de energie. Ministerul Investițiilor a publicat și certificatul de validare a datoriilor

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.