Compania ucraineană Danube Shipping Company a solicitat Portului Constanța de la Marea Neagră să permită transferuri de cereale de la navă la navă, iar în acest caz, capacitatea de export în baraje ar putea fi dublată, scrie Reuters.
Un mare producător și exportator, producția de cereale a Ucrainei din acest an ar urma să ajungă până la 56 de milioane de tone metrice, însă o blocare a principalelor sale porturi de la Marea Neagră, de la invazia Rusiei care a început în luna februarie 2022, a restrâns transporturile.
De asemenea, porturile ucrainene de la Dunăre, care anterior reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale, sunt acum principala rută de ieșire pentru recolta țării, iar o parte dintre acestea este trimisă la Constanța, pentru a fi expediată mai departe.
Totodată, Ucraina a exportat 8,1 milioane de tone metrice de cereale prin Constanța în primele șapte luni ale anului 2023, a declarat luna trecută, autoritatea portuară pentru Reuters. Aceasta este o cantitate mai mare decât cea transportată pe parcursul anului 2022.
Ministrul Transporturilor – Sorin Grindeanu a declarat săptămâna trecută că planul României este acela de a dubla capacitatea lunară de tranzit a cerealelor ucrainene prin Constanța, la patru milioane de tone, în următoarele luni, poate fi în continuare realizabil.
Danube Shipping Company a publicat pe aplicația de mesagerie Telegram un mesaj potrivit căruia 60% din fluxul de export de cereale prin Constanța este realizat prin flotă fluvială, iar barje livrează lunar, în portul românesc, peste 700.000 de tone de produse agricole.
Cu toate acestea, compania a transmis că, în prezent are în jur de 600 de șlepuri la Constanța, timpii de așteptare pentru descărcarea în port ajungând uneori chiar și până la 60 de zile.
„Dacă Constanța permite dezvoltarea transbordării, transportatorii sunt gata să mărească volumele cu încă 500.000 de tone”, se arată în comunicat.
Totodată, DSC a mai declarat că are în derulare un proiect pentru a înființa încă trei ancoraje, lângă Constanța. Dintre acestea, unul ar trebui să fie alocat Ucrainei. Luna trecută, autoritățile portuare ucrainene au declarat că țara a început să lucreze la oportunități alternative de export pentru cultura de cereale, prin organizarea de transbordări în apropierea gurilor Dunării.
În altă ordine de idei, a mai fost transmis faptul că Guvernul a adoptat o rezoluție de extindere oficială a granițelor unuia dintre porturile ucrainene de la Dunăre, pentru ca transferul de mărfuri între navele ancorate să fie posibil.
Sursa: www.reuters.com
Foto: Ilustrativ (Image by aleksandarlittlewolf on Freepik)
Citește și: