Imobiliare
Asigurare pentru casă
Un proiect de lege care prevede modificări la asigurarea obligatorie a locuinței, respectiv polița PAD, va ajunge în curând la votul decisiv din Parlament, cu propunere de adoptare, scrie Avocatnet.ro.

O primă schimbare ar fi creșterea primei de asigurare la suma de 130 de lei. De asemenea, clădirile care au bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea va putea fi făcută și pe mai mulți ani.

În acest moment, sumele asigurate, dar și prima de asigurare care trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD sunt exprimate în euro. Astfel, acest lucru se va putea schimba pe viitor, sumele urmând să fie exprimate în lei, potrivit unui proiect care a trecut deja prin Senat și va ajunge la votul decisiv al deputaților cu propunere de adoptare.

Prima pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă se va mări de la 20 de euro (aproximativ 100 de lei), cât e în prezent, la 130 de lei.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Pe de altă parte, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural), primele rămân cam la același nivel. Mai exact, ele vor fi 50 de lei, față de 10 euro (aproximativ 50 de lei), cât sunt acum, scrie Avocatnet.ro.

Sumele asigurate vor fi exprimate astfel, tot în lei, nu în euro, precum este în acest moment.

În cazul clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, propunerea legislativă propune să fie încheiată o asigurare facultativă. În mob obișnuit, asigurarea facultativă poate fi încheiată acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic ridicat nu pot fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate.

De fapt, prin amendamentele aduse proiectului la Camera Deputaților, amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței, eliminate anterior la Senat, au fost reintroduse. Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD.

Sursa: www.avocatnet.ro

Foto: Ilustrativ (www.pixabay.com)

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.