Rusia a anunțat că fluxul de petrol transportat prin conducta Caspică se va reduce drastic, timp de două luni, pentru a „repara daunele provocate de furtună”. Conducta alimentează și rafinăriile Rompetrol, potrivit newsweek.ro. Închiderea parțială a robinetului coincide cu vizita lui Biden în UE. 

Exporturile de petrol din Rusia și Kazahstan prin conducta de transport țiței operată de Consorțiul Caspian Pipeline (CPC) ar putea scădea cu până la 1 milion de barili pe zi din cauza danelor avariate de furtună, a anunțat agenția rusă TASS, citându-l pe Pavel Sorokin, ministrul adjunct al Energiei al Rusiei.

„Dacă se confirmă daune – lucrările de reparare vor dura aproximativ 1,5-2 luni. Acesta este un interval de timp destul de serios și vedem că riscul ca livrările se se micșoreze cu aproximativ 1 mln de barili pe zi. Desigur, ne-am dori ca recuperarea să aibă loc imediat ce posibil deoarece acest lucru afectează companiile rusești, acest lucru afectează în special producția companiilor ruse din regiune. Prin urmare, ne vom strădui să rectificăm aceste consecințe potențial grave„, a anunțat Sorokin într-un comunicat al ministerului Energiei, citat de TASS.

Conducta livrează aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, cantitate care reprezintă 1,2% din cererea globală de petrol, și va fi offline din cauza lucrărilor de reparații care pot dura aproximativ două luni.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Rompetrol, parțial afectat

România ar putea fi afectată deoarece rafinăriile Rompetrol se aprovizionează prin această conductă.

”Aprovizionarea cu țiței se realizează pe traseul zăcămintelor petrolifere din Kazahstan – porturile Novorossiysk și Midia de la Marea Neagră – parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia”, arăta Rompetrol într-o notă către investitorii la Bursa de Valori București.

”KazMunayGas este acționar cu 19% al CPC – Caspian Pipeline Consortium, companie care operează conducta de transport țiței ce face legătura dintre zăcămintele din vestul Kazahstanului și portul de la Marea Neagră – Novorossiysk, Federația Rusă”, a informat Rompetrol.

Deocamdată însă rafinăria Petromidia are activitatea suspendată pentru lucrări de reprație, despre care compania spune că au fost programate înainte și nu au nicio legătură cu tensiunile create de Rusia.

Sursa: www.newsweek.ro

Citește și:

Rafinăria Petromidia, oprită în perioada 11 martie – 3 aprilie. Care este motivul

ATAC CIBERNETIC la Rompetrol. Site-urile companiei au picat

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!