Urmare a cazului Nordis: Parlamentul a aprobat constituirea Comisiei pentru investigarea mafiei imobiliare
Economie
În urma cazului Nordis, Parlamentul României a aprobat astăzi, 20 noiembrie 2024, în ședință comună, constituirea Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru „investigarea mafiei imobiliare“.
Potrivit Agerpres.ro, pentru înfiinţarea comisiei propuse de grupurile parlamentare ale PNL şi care va avea 15 membri, au fost înregistrate 256 de voturi „pentru“ şi două „împotrivă“.
Conform sursei citate, printre obiectivele comisiei se numără identificarea modalităţilor nelegale de vânzare a unor locuinţe aflate în stadiul de proiect sau de vânzare a aceleiaşi locuinţe către două sau mai multe persoane, pornind de la cazul Nordis.
Totodată, parlamentarii vor analiza identificarea modalităţilor de diminuare legală a TVA datorată de dezvoltatorii imobiliari pentru construcţiile edificate sau în curs de edificare, vândute către consumatori.
În plus, Comisia va lucra și pentru identificarea mecanismelor prin care dezvoltatorii imobiliari „devalizează“ societăţile comerciale prin care realizează construcţiile şi ulterior le falimentează transferând paguba în sarcina cumpărătorilor de bună credinţă.
Comisia va analiza „inacțiunea“ ANPC
Potrivit Agerpres, Comisia urmează să identifice şi motivele care au determinat inacţiunea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în materia stopării fraudelor imobiliare, precum şi mecanismele de tip suveică prin care locuinţele promise unor cumpărători de bună credinţă sunt ulterior revândute prin intermediul unor societăţi fantomă care cumpără activele imobiliare după declararea falimentului societăţilor care au făcut promisiunile de vânzare către cumpărătorii de bună credinţă.
Nu în ultimul rând, comisia de anchetă are ca obiectiv stabilirea soluţiilor legislative necesare pentru a elimina din tranzacţiile imobiliare cauzele cu efecte negative descrise anterior.
Comisia poate verifica orice alt aspect care reiese în timpul activităţii sale şi care este relevant pentru îndeplinirea obiectivelor sale, conform Agerpres.
Sursa foto: Facebook.com – Nordis
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Veste bună pentru români: Facturile la energie vor scădea cu până la 40%