Bani
Bani
Cetățenii ar putea primi bani în plus la pensie, în urma unei propuneri ce a fost făcută de Secretariatul General al Guvernului, potrivit Antena 3 CNN.

Timp de un an de zile statul a reținut contribuția la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.

O notă elaborată de Secretariatul General al Guvernului (SGG) propune Executivului să adopte o OUG care să prevadă modalitatea de restituire a sumelor reținute de casele de pensii.

Este vorba despre o decizie a Guvernului prin care s-a stabilit obligativitatea plății CASS de către pensionarii ale căror venituri din pensii depășesc 4.000 de lei lunar.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Totodată, SGG susţine că se impune adoptarea unei OUG care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări de sănătate. Pentru pensiile de peste 4.000 de lei, CCR a precizat că este neconstituţional să fie obligaţi oamenii să plătească contribuţia de sănătate.

„Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiile generate de Decizia CCR 650/2022 va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești.

În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat.

Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”, potrivit notei de informare, scrie Antena 3 CNN.

SGG a propus ca banii reținuți să fie restituiți pensionarilor eșalonat prin intermediul caselor de pensii care au reținut CASS-ul.

La sfârşitul anului trecut, CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.

În România există acum 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie.

108.000 de persoane au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane câștigă peste 5.000 de lei.

Sursa: www.antena3.ro

Foto:Ilustrativ (www.pixabay.com)

Citește și:

Este OFICIAL: Încă o categorie de persoane va putea ieşi mai repede la pensie

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.