Berlinul va acordă compensații unui număr de circa 8.000 de evrei români supraviețuitori ai Holocaustului, scrie duminică The Times of Israel, citat de ziare.com. Beneficiarii acestor compensații, care trăiesc toți în Israel, vor primi o indemnizație lunară de până la 225 dolari și o plata retroactivă de până la 54.300 dolari.

Potrivit declarației în acest sens făcute joi de Berlin, plățile retroactive urmează să acopere ultimii 20 de ani, iar fiecare supraviețuitor ar urmă să primească o suma de 96.000 până la 192.000 de sekeli (de la 27.000 dolari la 54.300 dolari) în plus față de indemnizația lunară.

Această inițiativa este de așteptat să coste Germania aproximativ 420 milioane dolari. Acordul a fost convenit după negocieri între Israel și Germania care au durat mai mult de zece luni.

Supraviețuitorii eligibili sunt cei care au trăit sau au fost deportați din 20 de orașe din România și au fost afectați direct sau indirect de colaborarea dintre Ion Antonescu și regimul nazist sau chiar de naziști, după destituirea lui Antonescu.

Moștenitorii supraviețuitorilor Holocaustului, născuți după 1910 și care au decedat înainte de 1 iunie 2002, vor fi, de asemenea, eligibili pentru despăgubiri din partea guvernului german, mai scrie Times of Israel.

Sursa foto: Facebook/Yad Vashem. World Holocaust Center, Jerusalem

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.