Foto: Gulliver/Getty Images

Explozia rachetei rusești, produsă, săptămâna trecută, la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, ridică tot mai multe semne de întrebare legate de natura testului și ce s-a petrecut, cu adevărat, acolo.

Cinci fizicieni nucleariști ruși au murit în această explozie și au fost îngropați în Sarov, un oraș închis situat la 373 de kilometri de Moscova, unde sunt fabricate focoase nucleare. Alți trei ingineri au fost răniți și se află sub tratament.

Există deja suspiciuni că explozia s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară.
Agenția nucleară de stat din Rusia, Rosatom, recunoaște, oficial, că oamenii de știință care au murit în accident, testau, conform BBC „un motor cu propulsie nucleară”. Experții ruși și occidentali consultați spun că, cel mai probabil, este vorba despre racheta „Burevestnik” (ori SSC-X-9 „Skyfall”, conform codificării NATO), o rachetă de croazieră intercontinentală, cu propulsie nucleară (și, implicit, rază practic nelimitată), capabilă, zic rușii, să păcălească orice sistem antibalistic din prezent.

Oficialii ruși nu au precizat, însă, despre ce fel de rachetă e vorba.

Cert este că, în urma exploziei, în zona orașului Severdvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creștere a radioactivității.

Radioactivitatea a atins, timp de 40 de minute, un nivel de 2 microsiverți pe oră, după care nivelul a scăzut la 0.11 microsiverți. Ambele niveluri de radiație sunt prea mici pentru a provoca probleme.

În schimb, farmaciile din nordul Rusiei au rămas fără rezerve de iod, în urma accidentului.

UPDATE:

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat, luni, că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de “armament”, subliniind că proiectele militare vor continua.

În cursul ceremoniei în memoria specialiştilor care au murit în accident, directorul Rosatom, Aleksei Lihatcev, a declarat, conform agenţiilor de presă ruse citate de cotidianul Le Figaro, că explozia s-a produs în timpul testării unor noi “tipuri de armament”.

“Eforturile pentru fabricarea unor noi tipuri de arme vor continua până la capăt. Îndeplinim datoriile încredinţate de patrie. Apărarea ţării va fi asigurată”, a adăugat Aleksei Lihatcev.

Sursa: www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.