Investiție imobiliară pe strada Amurgului, din Constanța, în pericol să piardă autorizația de construire. Ce a decis Curtea Supremă
Constanța Imobiliară
O investiție imobiliară de pe strada Amurgului, din Constanța, este în pericol să piardă autorizația de construire. Tribunalul Constanța a anulat deja documentul, alături de certificatul de urbanism, iar cazul se află acum în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, unde 88 South Design Properties SRL, dezvoltatorul imobiliar, încearcă să salveze actele.
Este vorba despre investiția 88 South Design Properties SRL, de pe strada Amurgului, nr. 14, din Constanța, investiție ale cărui acte pentru construire Tribunalul le-a anulat, vorbind în motivarea deciziei de anulare despre riscul aglomerării zonei.
În paralel cu recursul declarat în cauză, investitorul blocului de pe strada Amurgului le-a cerut judecătorilor de la Curtea Supremă să dispună strămutarea dosarului, la o altă curte de apel din țară, dar și să suspende judecarea recursului până ce se va lua o decizie în acest sens.
Joi, Curtea Supremă a decis că nu se impune suspendarea procesului de la Constanța până la data la care se va lua o hotărâre cu privire la cererea de strămutare.
Altfel spus, viitorul bloc de pe strada Amurgului se află în atenția Curții Supreme atât cu cererea de strămutare propriu-zisă, cât și cu o cerere prin care s-a solicitat suspendarea judecării recursului la Curtea de Apel Constanța până când se va stabili dacă dosarul rămâne aici sau va fi trimis la o altă curte de apel din țară.
Joi, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că nu se impune ca procesul să fie suspendat și au respins cererea.
În ce privește cererea de strămutare a procesului, aceasta va fi analizată de Înalta Curte la data de 16 ianuarie 2025, iar hotărârea pe care o vor lua judecătorii de la Curtea Supremă nu va putea fi atacată.
Între timp, la Curtea de Apel Constanța recursul pentru salvarea autorizației de construire, dar și a certificatului de urbanism pentru blocul de pe strada Amurgului va fi analizat la data de 6 februarie 2025.
La rândul său, decizia care va fi luată în recurs cu privire la anularea autorizației de construire, dar și a certificatului de urbanism ale blocului de pe strada Amurgului, indiferent care va fi ea, nu va mai putea fi atacată la altă instanță.
Lucrările de pe strada Amurgului urmau să se termine în octombrie 2026
Așa cum arătam în edițiile anterioare, procesul vizează Autorizația de construire nr. 829/13.10.2021 și Certificatul de urbanism 639/18.02.2021, emise de Primarul Municipiului Constanța, documente anulate în primă instanță de Tribunal.
Prin Autorizația de construire nr. 829/2021 și CU 639/2021, emise pentru 88 South Design Properties SRL, primăria a autorizat construirea unui „imobil D+P+3E locuințe colective, împrejmuire teren, organizare de șantier, branșamente la utilități edilitare“, urmând ca lucrările să fie finalizate, estimativ, în luna octombrie 2026.
În motivarea Hotărârii 878/2024, analizată acum de Curtea de Apel, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că s-ar produce o aglomerare a zonei, prin prisma numărului mare de unități locative, dar au vorbit și despre nerespectarea reglementărilor privind asigurarea necesarului de spațiu verde.
Cifrele 88 South Design Properties SRL
Potrivit listafirme.ro, platformă consultată pe 21 noiembrie 2024, 88 South Design Properties SRL fost înființată în 2020, are sediul social în Constanța, pe strada Breaza, nr. 12 și se ocupă, în principal, de dezvoltare (promovare) imobiliară.
Asociat unic figurează, conform sursei citate, Florin Gabriel Pănculescu, al cărui nume se leagă și de Glucologic SRL.
Reprezentantul firmei este Ion Cătălin Pănculescu.
În 2023, societatea a declarat patru angajați, profit 176.378 de lei (primul an pe profit, de la înființare), datorii 2.307.996 de lei și cifra de afaceri 240.951 de lei.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Curții Supreme, Portalul Instanțelor de Judecată
Sursa foto: Google Maps
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: