Fostul prefect al Constanței, președinte al PMP Constanța, consilierul județean Claudiu Iorga Palaz, alături de familia sa, intenționează să construiască la Ovidiu, pe malul Lacului Siutghiol, într-o zonă în continuă dezvoltare, un resort turistic. În acest sens, la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a fost depus recent memoriul de prezentare al proiectului ce vizează elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea resortului turistic Agave.

Familia Palaz dezvoltă proiectul prin intermediul SC Imperial Agro Palaz S.R.L. deținută, înainte de deces de Gheorghe Palaz, tatăl lui Claudiu Iorga Palaz. Acesta a decedat în iunie 2022. Numele acestuia apare în datele publicate în memoriul de prezentare depus la APM Constanța pentru că acesta a fost întocmit înainte de decesul lui Gheorghe Palaz.

În luna octombrie 2022, în baza certificatului de moştenitor, au intrat în Imperial Agro Palaz S.R.L. Claudiu-Iorga Palaz, fiului lui Gheorghe Palaz căruia i-a revinit cota de 3/4 din masa succesorală, reprezentând 66,66% din capitalul social al firmei. Alături de Claudiu Palaz, în societate mai sunt asociați și Silezia-Vasilica Palaz cu 19,05% din capitalul social și Armand-Cristian Palaz (fiul lui Claudiu Palaz) cu 14,29% din capitalul social. Palaz Jr. este de atfel și administrator pentru o perioadă de 50 de ani.

Claudiu Iorga Palaz a fost prefect al județului Constanța în perioada 02 octombrie 2009 – 24 aprilie 2012, iar anterior, din 2006 – subprefect. 

În perioada 2001-2006 a deținut funcția de secretar general în cadrul Instituției Prefectului județul Constanța.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În prezent, Claudiu Palaz este vicepresedinte pe zona de sud-est al Partidului Miscarea Populara PMP și președinte al formațiunii la nivelul județului Constanța.

Ce va cuprinde resortul turistic pe care familia Palaz îl construiește 

Amplasamentul studiat prin PUZ se află în orașul Ovidiu, în zona străzilor Lacului nr. 2 – Lacului nr. 22 – str. Talazului nr. 28-70, lot 1.

Zona luată în studiu are o suprafaţă de 22.067 mp, iar parcela care a generat PUZ-ul este de 15.345 mp.

Terenul studiat prin PUZ este proprietatea societății IMPERIAL AGRO PALAZ S.R.L. conform Actului de alipire cu încheiere de autentificare nr. 4434/ 11.11.2021.

Pe terenul ce a iniţiat elaborarea PUZ-ului se propune studierea oportunităţii edificării unor funcțiuni care să se intergreze în cadrul natural din zonă, respectiv resort turistic cu funcțiunile necesare (bungalow, alimentație publică, spa, locuri de joacă, utilități, parcare și altele).

Conform datelor prezentate de proiectant, cuprinse în memoriul de prezentare, mobilarea urbană propusă este următoarea:

  • amplasarea de 20 de bungalow-uri în parte de sud și centru al terenului spre strada Taluzului, cu regim de înălțime P+1E;
  • amplasarea unui corp cu funcțiunea administrație în imediata vecinate a bungalow-lor;
  • amplasarea spre lac a unui restaurant;
  • amplasarea unei piscine deschise în partea de est a terenului în imediată vecinate a lacului;
  • amplasarea unui amfiteatru deschis în imediată vecinătatea lacului pentru sporturi nautice;
  • terasă deschisă;
  • Acces pentru turiști se va face dinspre stradă lacului pietonal și auto și dinspre stradă Taluzului –pietonal;
  • cabina pază;

Terenul rămas liber în urma mobilării urbane se va amenaja cu pietonale și carosabile care să devervească funcțiunile propuse prin mobilare, restul de spațiu rămas se va ambienta cu plante decorateve, gazon și arbori.

Accesul auto și pietonal se vor realiza în zona de vest și nord a terenului.

Se propune amenajarea de locuri de parcare în incinta terenului studiat și amenajarea de circulații interioare, în incintă.

Din analiza coordonatelor amplasamentului, conform Comunicării APM Constanța cu nr 1597/ 23.08.2022 și a planului de încadrare în raport cu ariile naturale protejate reiese faptul cã acesta se suprapune parțial peste limitele Sitului Natură 2000- ROSPA0057 Lacul Siutghiol.

Suprapunerea terenului studiat prin PUZ, cu aria naturală protejată ROSPA0057 Lacul Siutghiol, se realizează pe o suprafață de teren de 624,49 mp, respectiv 0,40 % din suprafața totală a terenului studiat de 15.345 mp aflat în intravilanul Orașului Ovidiu.

Având în vedere suprafața totală a ariei naturale protejate ROSPA0057 Lacul Siutghiol, de 1858,80 ha (18.588.000 mp) conform Formularului Natura 2000, și suprafață de teren de 624,49 mp care se suprapune parțial peste limitele sitului, rezultă că partea de teren studiată care se suprapune cu ROSPA0057 Lacul Siutghiol reprezintă 0,0033 % din suprafață totală a ariei naturale protejate”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.

Titularul are în vedere punerea în valoare a amplasamentului studiat, conservarea zonei de stuf prezența la malul lacului, iar existența pãsãrilor în zona studiată va fi folosită ca o atracție turistică locală.

Având în vedere cele expuse titularul proiectului consideră cã nu va există o perturbare semnificativã asupra speciilor de pãsãri de interes comunitar, în perioada implementãrii propunerilor PUZ.

„În perioada funcționarii resortului turistic, discutăm de asemenea despre un impact indirect asupra speciilor de pãsãri caracteristice ROSPA0057 Lacul Siutghiol, impact generat de activitățile care se vor desfășura pe amplasament, activități care cel mai probabil va avea că rezultat retragerea speciilor de pãsãri în funcție de caracteristicile ecologice ale fiecărei specii în parte, însã această retragere nu va conduce la reducerea de efective populationale și nici la modificarea statutului de conservare al acestora la nivelul ariei naturale protejate.

Speciile de pãsãri identificate în deplasările efectuate în perioada realizării memoriului de prezentare, sunt specii obișnuite cu prezenţa umană – spre exemplu lebăda de vară)”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.

Titularul are în vedere punerea în valoare a amplasamentului studiat, conservarea zonei de stuf prezența la malul lacului, iar existența pãsãrilor în zona studiată va fi folosită ca o atracție turistică locală.

Sursă: Memoriu de prezentare APM Constanța

Potrivit listăfirme.ro, site consultat în data de 14 septembrie 2023, Imperial Agro Palaz SRL a fost înființată la data de 9 noiembrie 1992 și are ca obiect principal de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase”.

Acționarii firmei Imperial Agro Palaz S.R.L. sunt Claudiu-Iorga Palaz (675), Silezia-Vasilica Palaz (19,05%) și Armand-Cristian Palaz (fiul lui Claudiu Palaz) (14%) din capitalul social, acesta din urmă fiind și administratorul societății pentru o perioadă de 50 de ani.

În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 2.295.322 lei și opt angajați.

Numele acționarilor mai sus amintiți îi mai regăsim și în Depo Cereal Palaz SRL.

OBSERVAȚII:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Primăria Ovidiu va amenaja o parcare în proximitatea instituțiilor de învățământ din oraș

Pasajele subterane de pe raza orașului Ovidiu, propuse spre amenajare de CNAIR, vor fi construite în zona liceului din localitate

A MURIT tatăl președintelui PMP Constanța, Claudiu Palaz

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.