Unul dintre proiectele importante votate de Consiliul Local Constanța în ședința de joi a vizat și cel referitor la “aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semenstrului I al anului școlar 2019- 2020 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, inițiator, primarul Decebal Făgădău”. Din fericire, toți cei 26 de consilieri prezenți au votat în unanimitate. Măsura va intra în vigoare pentru bursele de pe primul semestru al acestui an şcolar.

Astfel, cuantumul busele arată astfel: bursa de performanță a crescut de la 300 de lei la 500 de lei,iar cea de studiu și socială de la 200 de lei la 250 de lei.

”Am avut discuții în ceea ce privește bursele, după ce am vorbit cu Consiliul Județean al Elevilor, comitetul părinților, cu toți tinerii care chiar dacă nu mai sunt elevi au susținut să să creștem bursele. Astăzi le-am propus consilierilor locali majorarea burselor. În felul acesta vă pot spune că încă de pe vremea când eram primar interimar, și am început să acordăm burse elevilor constănțeni, și până în momentul de față avem o creștere și cantitativă și calitativă. Practic de an la an a crescut și cuantumul burselor și a crescut și numărul beneficiarilor de bursă. Am făcut o analiză pe toate palierele de burse și pot să vă spun că față de 2015- 2016 când bursa de performanță era 100 de lei astăzi este 500 de lei, dar este în acord cu creșterea numărului de elevi care fac performanță. Tocmai de aceea le lansez o provocare celor care astăzi iau o bursă, pentru semestrul II voi propune majorarea la 1.000 de lei a bursei de performanță tocmai pentru a crește competiția. Astăzi Constanța are niște vârfuri care le depăsesc pe multe din țară. La nivelul burselor de studiu, această bursă a crescut de la 25 de lei la 30 de lei, apoi 150 de lei, 200 de lei iar acum 250 de lei. Bursa de ajutor social a crescut de la 75 de lei la 100 de lei, 150 de lei, 200 de lei iar acum 250 de lei”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Acesta a evidențiat că în patru ani au fost acordate 116.340 de burse însumate la mai multe de 35 milioane de lei. “Dar ca să înțelegeți câți copii beneficiază de burse, în anul școlar 2015- 2016 aveam 22.479 de elevi bursieri, în 2016- 2017, 24.293 elevi bursieri, în 2017-2018, 26.203 elevi bursieri iar în anul școlar încheiat 2018- 2019, 29.275 de burse, deci practiv avem aproape 7.000 de bursieri în plus față de primul an în care am acordat burse, asta înseamnă o creștere de 30% și creșterea prin raportare este cam de 10% an de an, ceea ce mă bucură mult de tot”, a mai susținut primarul Făgădău.

Este o victorie și a Asociației Elevilor din Constanța

„Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) salută decizia primarului Decebal Făgădău de a mări fondul pentru burse şi ne bucurăm că edilul a revenit asupra deciziei sale iniţiale, proiectul iniţial prevăzând aceleaşi cuantumuri pentru bursele elevilor ce au fost adoptate în toamna anului 2017. Astfel, conştientizarea importanţei acestei măsuri atât de protecţie socială a elevilor aflaţi în situaţii de risc, cât şi de sprijinire a performanţei în educaţie este crucială şi sperăm că investirea în elevi şi în educaţie a revenit pe agenda domnului Decebal Făgădău”, precizează AEC.

Elevii au solicitat pe 25 octombrie primarului Constanţei modificarea proiectului depus iniţial şi majorarea burselor la cuantumurile de: 420 lei – bursa de performanţă şi bursa de ajutor social, 312 lei – bursa de studiu, 104 lei – bursa de merit.

“AEC va continua să militeze pentru creşterea burselor elevilor, până în punctul în care ele vor ajunge la cuantumuri satisfăcătoare, raportate la salariul minim pe economie. Deşi creşterea de astăzi reprezintă un câştig, suntem de părere că investiţia în educaţie ar trebui să reprezinte o prioritate pentru absolut orice primar, cu precădere pentru primarul Constanţei, Capitală a Tineretului. Totuşi, consider un afront direct la adresa AEC afirmaţiile domnului primar din cadrul şedinţei de astăzi şi îmi exprim îngrijorarea că acesta ar fi evitat să mărească bursa de merit ca o “răzbunare” pentru poziţia AEC de săptămâna trecută. În orice caz, concluzia de azi este simplă, AEC a dovedit încă o dată că doar printr-o atitudine proactivă se poate mişca ceva în cadrul societăţii, iar lupta pentru respectarea drepturilor elevilor este departe de a fi încheiată!” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, preşedinte AEC.