Şcoala Gimnazială ”Lucian Grigorescu” din Medgidia a organizat în perioada 7 – 11 noiembrie 2022 activități de ȋnvăţare/predare/formare, în cadrul proiectului Together in harmony!, proiect finanţat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus +, Acțiunea Cheie 2 – parteneriate pentru cooperare pe domeniul educație școlară.
DIFFERENT, BUT EQUALS! a fost genericul activităților înscrise în program, care a reunit 24 de reprezentanți ai şcolilor partenere din Spania, Italia, Turcia și Lituania.
Pe parcursul a cinci zile s-au derulat ateliere de lucru, seminarii, vizite de documentare, dezbateri și lecții integrate folosind metoda CLIL.
Activităţile au debutat cu ceremonia de primire a oaspeţilor şi prezentarea delegaţiilor şcolilor partenere. După vizitarea euroclaselor au fost invitați într-o sală amenajată festiv, unde reprezentanţi ai fiecărei instituţii partenere au prezentat materiale în format electronic conţinȃnd informaţii şi imagini relevante despre şcoala/localitatea/regiunea/sistemul de ȋnvăţămȃnt din ţara de provenienţă.
Pregătirea prealabilă a acestei întâlniri a presupus activități de documentare, selectare a informațiilor şi inserarea lor ȋn materiale multimedia, astfel realizate încât să capteze atenția şi să trezească interesul celor prezenți.
Programul a continuat cu participarea elevilor din instituțiile partenere, alături de 15 ai şcolii gazdă, organizați în echipe mixte, la activitatea “Discover Romania” organizată de prof. Nicoleta Legian, care a avut scopul de a-i antrena pe participanţi ȋn învățarea interactivă a unor noțiuni despre specificul cultural şi tradiţional al Romȃniei. Totodată au avut ocazia de a-şi dovedi abilitățile artistice, de comunicare ȋn limba engleză şi pe cele practice prin pictarea unor motive populare romȃneşti pe o sacoşă din pȃnză.
Cadrele didactice au participat la un workshop moderat de către psihologul şcolar Valentina Durac, ȋn cadrul căruia s-a realizat un schimb de bune practici privind strategiile didactice incluzive şi de armonizare a relaţiilor ȋntre membrii comunităţii şcolare şi s-au prezentat jocuri/chestionare de investigare a stării de bine a elevilor. Fiecare participant a primit un “Jurnal al stării de bine” care poate fi completat de către elevi, iar prin interpretarea celor consemnate ȋn jurnal se pot afla informaţii privind starea de confort pe care elevii o au la şcoală.
Agenda zilei a inclus o vizită la Primăria Medgidia, unde într-o atmosferă caldă şi relaxantă, oaspeții şi-au exprimat interesul de a afla despre modul în care autoritățile locale se implică în susținerea activităților şcolare şi extraşcolare ale unităților de învățământ din oraş.
După-amiaza zilei a inclus un schimb cultural ȋntre şcolile partenere, care a constat ȋn prezentarea unor cȃntece şi dansuri specifice zonelor de provenienţă. Participanţii au avut ocazia de a ȋnvăţa din tradiţiile partenerilor, de a cȃnta şi a dansa ȋmpreună ȋntr-o atmosferă veselă şi prietenoasă.
În zilele ce au urmat, au avut loc diverse activități și ateliere de lucru.
La seminarul intitulat Diversity and well-being in our school au luat parte pe lȃngă elevi şi profesori din şcolile partenere ȋn proiect, și reprezentanţi ai altor instituţii de ȋnvăţămȃnt din Medgidia, ai autorităţilor locale, ai părinţilor, ai mass-media.
După-amiază, elevii au revenit la şcoală pentru a participa la activitatea Friendship, poems, music and colours care a avut ca scop principal respectarea DIVERSITĂŢII şi promovarea PRIETENIEI şi s-a derulat sub forma unor ateliere de lucru coordonate de: prof. Lenuţa Stefan, prof. Elena Dodiş, prof. Silvia Tănase şi prof. Raluca Marcov. Copiii, împărțiți în trei grupe mixte au fost implicați în activități de creație literară, artistică și de educație muzicală. Iubitorii de poezie au creat versuri pe tema prieteniei, iar cei talentați la pictură au realizat mandale sub forma unor inimioare. În cadrul atelierului de muzică participanții au învățat melodia Make new friends pe care o puteți asculta AICI
Produsele finale realizate de elevi au fost incluse într-o broșură intitulată Friendship, poems, music and colours. Activitatea s-a ȋncheiat cu un flashmob ȋn curtea şcolii la care au luat parte toţi cei prezenţi.
Programul zilei a inclus un atelier pentru cadrele didactice care au conlucrat pentru realizarea programei de curs opţional Uniţi ȋn diversitate ce urmează a fi inclus ȋn curriculum-ul şcolilor partenere ȋn anul şcolar viitor.
Atelierul coordonat de prof. Adriana Constantinescu, a debutat cu un moment interactiv și relaxant pentru a pregăti participanții pentru exercițiile ulterioare de brainstorming și creație. Fiecare participant a prezentat modalitatea de abordare a curriculumului la decizia școlii în școala sa și a împărtășit cu ceilalți un model de opțional pe care l-a derulat cu elevii săi. Pornind de la aceste informații, am stabilit în echipă, un cuprins comun pentru programa de opțional.
Dobrogea, simbol european al convieţuirii multietnice
Activităţile programate pentru miercuri, 9 noiembrie, s-au derulat sub genericul Dobrogea, simbol european al convieţuirii multietnice şi au debutat cu o vizită la Muzeul de Artă Populară din Constanţa unde participanţii au putut observa obiecte de creaţie populară aparţinând populaţiei româneşti, dar şi etniilor Dobrogei, specifice diferitelor etape istorice. Profesorii au participat la o sesiune de formare cu tema Şcoala pentru toţi, educaţie pentru fiecare care a avut loc la sediul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Constanţa susţinută de pshihologi şi pshio-pedagogi care activează ȋn acest centru.
Participanții au avut astfel oportunitatea de a afla şi a discuta despre principiile care stau la baza unei şcoli incluzive şi modalitățile de adaptare curriculară pentru elevii cu trebuinţe speciale şi integrarea lor în învățământul de masă.
Dimineaţa zilei de joi, 10 noiembrie, a fost o provocare pentru elevi, care ȋn cadrul atelierului “Şcoala mea ȋn viitor”, ȋndrumaţi de profesorul de desen, Elena Dodiş, şi-au testat creativitatea prin realizarea unui puzzle cu desene care reprezintă şcoala viitorului, aşa cum ȋşi doresc ei să arate. Apoi, alături de prof. Vrînceanu Georgiana, au participat la un Atelier interactiv de Diversitate și incluziune ajutați de fotografie, concluzia fiind că aceasta este o artă în adevăratul sens al cuvântului deoarece, ca orice altă formă de manifestare artistică, ea permite artistului să îşi exprime emoţiile, trăirile, sentimentele şi viziunea asupra vieţii, unui sentiment sau unui anumit obiect.
Profesorii au vizitat ȋn prima parte a zilei două centre educaţionale din Medgidia, Asociaţia „Zȃmbet şi Culoare” şi Centrul de consiliere Familie şi Copil „Curcubeul Cunoaşterii”, ambele avȃnd ca principal obiectiv sprijinirea copiilor şi tinerilor cu cerinţe speciale sau care provin din medii dezavantajate. Specialiştii care activează aici au ȋmpărtăşit din experienţa lor, subliniind faptul că toţi copiii ȋnscrişi ȋn aceste centre beneficiază de programe complexe de sprijin şi recuperare medicală gândite și realizate pentru necesitățile fiecăruia. Vizitatorii au fost impresionaţi de baza materială de care dispun cele două centre, de căldura şi dăruirea personalului manifestată faţă de copii.
Programul activităților a culminat cu ceremonia de acordare a certificatelor de participare tuturor participanților în proiectul Erasmus+.
Partenerii activităților din Constanța au fost Centrul Județean de Resurse şi de Asistență Educațională, Muzeul de Artă Populară, Constanţa și Complexul muzeal de Ştiinţe ale naturii, Constanţa, iar din Medgidia:
- Primăria Municipiului Medgidia;
- Centrul de Zi pentru copii cu dizabilități „Zâmbet și Culoare”, Medgidia;
- Centrul de Consiliere şi Sprijin Copii şi Părinţi Curcubeul Cunoaşterii, Medgidia;
- Casa de Cultură N. Roman;
- Asociaţia de Părinţi Lucian Grigorescu;
- Studioul foto Creative Happy Pixels.
Conform declarațiilor partenerilor, a fost o experiență remarcabilă, atât pentru elevi cât şi pentru profesori, bazată pe o bună colaborare, dar în mod deosebit datorită profesionalismului de care a dat dovadă echipa din România. Adresăm mulțumiri tuturor celor care şi-au adus contribuția la realizarea unor activități atractive şi interesante în conformitate cu obiectivul major al proiectului care vizează respectarea diversității și promovarea toleranței, echităţii sociale și a egalităţii.
Accesând acest link, se pot afla detalii în limba română, cu privire la implementarea proiectului: https://padlet.com/scoala6medgidia/1hix17ldln7cs77g .