Una din cele mai vechi unități școlare din Constanța, Școala nr. 12 „B.P. Hașdeu”, și-a celebrat patronul spiritual
Învățământ
Ieri, într-o atmosferă de sărbătoare, cadrele didactice, elevii, și invitați prezenți la aniversarea unității de învățământ constănțene, au adus un pios omagiu celui care le este părinte spiritual din 1990, poetul Bogdan Petriceicu Hașdeu, la 140 de ani de la nașterea acestuia.
Scriitor și filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești, Bogdan Petriceicu Hașdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.
Școala Gimnazială nr. 12 din Constanța îi poartă numele încă din 1990 de când, prin Decizia nr. 516/28.09.1990, emisă de Prefectura Judeţului Constanţa, s-a atribuit unităţii de învăţământ denumirea de ,,B.P.Hasdeu”.
Fiind una din cele mai vechi unități de învățământ din Constanța, înfiinţată în anul 1879-1880, Şcoala ”B.P. Hasdeu” şi-a câştigat şi păstrat renumele de şcoală de elită. Dovadă stau zecile de generații de profesioniști care și-au început formarea aici.
Mesaj din partea unei descendente a familiei Hașdeu
Ieri, 16 februarie, în ziua în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea acestei mari personalități a vieții culturale românești, chiar lectorul universitar Iulia Hașdeu, fost cadru universitar în cadrul Universității Bucuresti si Universității Hyperion, descendentă din această familie, a transmis unității de învățământ constănțene un mesaj cu acest prilej: „În zi aniversară, doresc să adresez cele mai calde urări de bine elevilor, personalului didactic, personalului auxiliar, tuturor celor care contribuie la afirmarea prestigiului Scolii „B. P. Hasdeu” din Constanța! La mulți ani!”.
Elevii școlii au aniversat așa cum se cuvine această zi importantă, de mare înseamnătate culturală. Fiecare clasă a organizat activități diferite, urmate de un concurs de creație literară și artistică „Pe aleea domnului Hașdeu”, iar la orele prânzului, proiectul local „Omul Carte” a adus în fața elevilor claselor a III – și a IV a diferiți oameni de valoare, deveniți personalități de marcă în differite domenii care au absolvit școala nr. 12.
Ulterior, în cadrul manifestării „Arc peste timp”, în sala mare din cadrul școlii a avut loc o slujbă de sfințire oficiată de preotul Marius Moșescu, prezentarea celor „12 oameni de succes” și o întâlnire cu foștii profesori ai școlii, acum pensionari.
Evenimentului i-au precedat activități dedicate acestei zile realizate de elevii claselor gimnaziale, concursuri de cultură generală pe echipe, concurs de talente sportive, interpretare muzicală și interpretare dramatică.
Elevii claselor a IV-a din cadrul școlii s-au întâlnit cu gimnasta de talie mondială, Daniela Sofronie. „O activitate foarte frumoasă care s-a încheiat cu autografe, fotografii si îmbrățișări”, ne-a spus învățătoarea clasei a IV-a F, Sumedrea Eliz.
În cele ce urmează puteți urmări reprezentația artistică a elevilor clasei a IV-a F, coordonate de învățătoarea Sumedrea Eliz. Sceneta, un fragment din „Vizita” de I. L. Caragiale care a fost apreciată la superlativ de juriu, prestația copiilor fiind recompensată cu premiul I în cadrul concursului de interpretare dramatică.
https://www.facebook.com/anamaria.magdalena.96/videos/969896940067284/