USR Constanța a organizat astăzi o dezbatere publică pe tema Legii 8/2023, ce permite liberul acces pe terenurile de sport din curțile școlii după orele de curs.
Evenimentul a început la ora 10:00 și se desfășoară în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța.

„Copiii noștri își doresc asta, societatea cere asa ceva. Toți cei prezenți aici trebuie sa ne unim forțele pentru a face ca aceasta lege sa se aplice. Îmi da au seama de unele îngrijorări, impedimente, dar vom găsi toate răspunsurile pentru a depăși aceste probleme. Sa le dam copiilor noștri posibilitatea de a ne bucura, asa cum am făcut și noi în trecut”, a declarat deputatul constănțean Stelian Ion.
Inițiatorul legii, Robert Tudor, a menționat că acest lucru a fost făcut în beneficiul copiilor. Totodată, el precizează că acum au apărut alte provocări pentru cei mici și mulți părținți optează să nu își ducă copiii la orele de sport.
„Am făcut lucrul acesta în beneficiul copiilor. Facem parte dintr-o generație care ne-am jucat și am crescut în curtea școlii, într-un loc sigur, unde am putut interacționa, unde am învățat ce însemna să câștigăm, sa pierdem. Lucrul acesta s-a pierdut. Au apărut alte provocări pentru copii. Avem o problema cu educația fizica și sportul. Mulți parinți optează să nu își ducă copiii la orele de sport. Suntem țara care face cel mai puțin sport”, a declarat inițiatorul legii.
De asemenea, inițiatorul legii a explicat și că el crede că pot fi găsite soluții pentru a deschide în week-end-uri și în vacanțe curțile școlilor.
„Cred că putem găsi soluții pentru a deschide în week-end-uri și vacanțe curțile școlilor, așa cum s-a găsit soluția de a aduce venituri prin închirierea unor spații din incinta școlilor”, a explicat inițiatorul Legii.
Directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Constanța a explicat că cele mai multe școli funcționează sub normativele legale, în ceea ce privește paza. Ea a menționat că la Liceul Teoretic Lucian Blaga nu există decât un paznic, care lucrează în zilele săptămânii de la 12:00, la ora 20:00.
„Cele mai multe școli funcționează sub normativele legale, în ceea ce privește paza. De exemplu, la Liceul Teoretic Lucian Blaga, nu avem decât un singur paznic pe care îl folosesc zilnic, de la ora 12 la ora 2, în zilele săptămânii, bineînțeles. În rest, eu nu am nici un paznic. Noi suntem de acord cu ceea ce spuneți dumneavoastră. Din punctul meu de vedere, cred că ar fi trebuit, înainte de promulgarea acestei legi să ne întrebați și pe noi care sunt problemele ca să nu ajungem în situația aceasta astăzi”, a explicat directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga.
Să înființăm niște centre, niște parcuri dotate
De asmenea, tot ea a precizat că ar fi fost mai oportun pentru a îi ajuta pe tineri să facă sport, să fie înființate niște centre, niște parcuri dotate în care cei din urmă să se întâlnească, să socializeze și să facă sport.
„Cred că ar fi fost mai oportun pentru a îi ajuta pe tineri să facă sport, să înființăm niște centre, niște parcuri dotate, în care copii să se întâlnească, să socializeze, să facă sport. Nu să îi lăsăm în curtea școlii unde nu sunt decât betoane, niște echipamente sportive, niște porți de fotbal care din păcate sunt vechi, și de cele mai multe ori sunt ieșite din uz pentru că nu au fost schimbate. Tot echipamentul sportiv din curțile școlilor, la aproape toate școlile, sunt ieșite din uz. Reprezintă un pericol pentru copii, noi nu avem pază în momentul de față. Ce facem? Asta este îngrijorarea noastră”.
Fiecare dintre noi, suntem administratori
Gabriela Bucovală, directorul Liceului Teoretic Traian din Constanța, fost inspector Școlar Județean a explicat că terenurile și clădirile aferente au fost tecute în administrarea unităților de învățământ în luna decembrie a anului 2011.
„Probabil că această lege lăudabilă, inițiativa este din punctul meu de vedere, extraordinară. Sportul trebuie să fie una dintre priorități (…) Realitatea din teren este următoarea: În municipiul Constanța, prin hotărârea Consiliului Local 335 din decembrie 2011, clădirile și terenurile aferente au fost trecute din administrarea RAEDPP, în administrarea unităților de învățământ. Adică fiecare dintre noi, suntem administratorii. Da, este lăudabil, dar legea spune… vorbim de terenurile exterioare, care se află în administrarea Consiliului Local. Eu nu cred că în municipiul Constanța există teren al curții școlii care se află în administrarea Consiliului local. Fiecare școală are proces verbal, semnat în decembrie 2011, prin care a preluat în administrare și atunci apar unele lucruri”, a explicat Gabriela Bucovală.
Grătare, în miglocul curții, tone de sticle de bere, doze, saci mari, seringi cu diverse
Directorul Liceului Teoretic Decebal din Constanța a explicat că după un week-end în care școala a fost deschisă a găsit în curtea școlii doze, sticle de bere, seringi, chiar și grătare în mijlocul curții.
„Copii nesupravegheați… nu este ok… Fără pază, în școală, sâmbăta și duminica, nu putem deschide porțile, pentru că și legea dumneavoastră va fi combătută și veți fi dumneavoastră vinovați care ați făcut această lege. Intru dimineața, luni dimineața, în școală, după ce sâmbătă și duminică a fost deschisă și găsesc: grătare, în mijlocul curții, tone de sticle de bere, doze, saci mari, seringi cu diverse. Adică, la ora 07:30, când mie îmi intră o mie de copii pe poartă eu nu am… de la ce oră să mă duc luni dimineața la școală ca să fac o curățenie ca atunci când îmi vin cei o mie de copii în școală să nu calce pe doze de bere lăsate la întâmplare”, a explicat direcotrul Liceului Teoretic Decebal din Constanța.
La eveniment sunt prezenți inițiatorii legii, parlamentari, directori de școli, consilieri locali și reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța. De asemenea, sunt prezenți și reprezentanți ai elevilor, ai părinților și reprezentanți ai administrației publice locale, care sunt și membri în cadrul consiliilor administrative ale unitățilorde învățământ de pe raza municipiului și județului Constanța.
Citește și: