După apariția pe site-ul ziarulamprenta.ro a articolului „Familii din Constanța și din întreaga țară, care vor să adopte copii, reclamă DISCRIMINARE în schimbările aduse procedurii de adopție. Cei cu dosare vechi, ZERO șanse de reușită” am adresat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța câteva întrebări cu privire la semnalul de alarmă pe care familiile adoptatoare cu atestate mai vechi de 6 luni îl trag autorităților statului care apreciază că prin modificările legislative recente au simplificat procedura adopției. Practic, în opinia reprezentanților autorităților statului, modificările legislative aduse prin Hotărârea de Guvern nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției „reprezintă un avantaj pentru adoptatori în procesul de potrivire, având în vedere că în această selecție sunt incluși toți copiii eligibili pentru adopție la nivel național”.

Răspunsurile la întrebările formulate sunt asumate de directorul general al DGASPC – Carmen Răducu, directorul executiv – Silviu Mihai Marcoșanu și de șeful biroului Adopții și Postadopții – Afrodita Violeta Preda.

1. Cunoașteți conținutul memoriului trimis de zeci de familii care vor să adopte un copil, către mai multe instituții ale statului prin care se solicită de urgență modificarea și/sau completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției (…)?

Inițiatorul memoriului, familie atestată de către D.G.A.S.P.C Constanța, ne-a făcut cunoscut conținutul acestuia, ulterior transmiterii acestuia către instituțiile vizate.

2. La nivelul județului Constanța, DGASPC s-a confruntat cu astfel de situații în care adoptatorii cu atestate mai vechi să fie dezavantajați?

Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii adopției, începând cu luna a 7-a de la eliberarea atestatului, adoptatorii care răspund în aceeași măsură criteriilor de includere în cadrul listei se ierarhizează la nivel național exclusiv în funcție de vechimea atestatelor.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Această prevedere legislativă reprezintă un avantaj pentru adoptatori în procesul de potrivire, având în vedere că în această selecție sunt incluși toți copiii eligibili pentru adopție la nivel național, criteriul de departajare reprezentându-l vechimea atestatelor.

În schimb, în primele 6 luni de la eliberarea atestatului, adoptatorul/familia adoptatoare care răspunde în aceeași măsură criteriilor de includere în cadrul listei și care locuiește în fapt la adresa de domiciliu/reședință din același județ/sector cu cel al copilului se ierarhizează în listă în funcție de vechimea atestatelor. Așadar, pentru adoptatorii care s-au atestat recent, în primele 6 luni de valabilitate a atestatului, Registrul Național pentru Adopții va genera liste doar pentru copiii aflați în evidența direcției de la domiciliul/reședința adoptatorilor, ceea ce restrânge, în mod evident posibilitățile de selecție.

Sunt situații în care adoptatorii atestați recent au intrat în primele 6 luni de valabilitate a atestatului cu copii adoptabili aflați în evidența DGASPC Constanța întrucât au răspuns nevoilor și caracteristicilor copilului, ceea ce poate reprezenta pentru adoptatorii cu vechime mai mare de 7 luni a atestatelor un motiv de nemulțumire, deși, această modalitate de selectare s-a aplicat și în ceea ce-i privește, la momentul obținerii atestatului.

3.  Au existat familii adoptatoare care să reclame această sincopă a legii?

Da, sunt persoane/familii care au interpretat actualele prevederi legislative din domeniul adopției care fiind inechitabile, considerând că procesul de potrivire avantajează adoptatorii atestați recent în detrimentul celor cu o vechime mai mare de valabilitate a atestatelor.

4. Ce demersuri ați făcut pentru rezolvarea acestei probleme?

Procesul de potrivire inițială presupune generarea din Registrul Național pentru Adopții a listelor persoanelor/familiilor atestate care răspund nevoilor copiilor care au deschisă procedura adopției. Orice potrivire inițiată în afara acestui sistem informatizat s-ar face cu încălcarea legii, iar specialiștii Biroului Adopții și Postadopții nu fac altceva decât să respecte aceste prevederi legale.

Evident că perioada mare de așteptare în realizarea unei adopții determină nemulțumirea persoanelor/familiilor adoptatoare, iar rolul nostru este de a susține familiile prin consiliere, explicarea legislației adopției, menținerea unui dialog deschis.

5. Ce le transmiteți celor care vor să adopte un copil, dar se află în situația de a avea un atestat mai vechi de 6 luni?

Tuturor persoanelor/familiilor atestate, dar în special celor care au un atestat cu o valabilitate mai mare de 6 luni le transmitem să aibă încredere în procesul adopției, ca fiind unul în care se asigură transparența decizională și îi asigurăm de toată disponibilitatea noastră în realizarea acestui demers. Orice adopție reușită presupune o comunicare și o colaborare bună între toți factorii implicați, adoptatori, asistenți sociali, psihologi, iar atingerea acestui deziderat nu se poate realiza decât în echipă.

De asemenea, apreciem că este important ca adoptatorii să înțeleagă că în scurtarea timpului pentru încheierea unei adopții un rol esențial îl au și criteriile pe care aceștia le stabilesc cu privire la copilul pe care îl doresc.

Cu cât adoptatorii manifestă mai multă flexibilitate în conturarea profilului copilului dorit, respectiv categoria de vârstă, etnia acestuia, istoria personală a acestuia, cu atât și perioada de așteptare scade considerabil.

În acest sens, recomandăm și încurajăm toate familiile adoptatoare să acceseze „Secțiunea Profile publice” din cadrul Registrului Național pentru Adopții, având în vedere că pe această platformă se găsesc copii adoptabili din toată țara care așteaptă o familie iar adoptatorii își pot îndeplini mai repede dorința de a avea un copil.

Dorim să subliniem că, toți copiii indiferent de vârstă, stare de sănătate sau istoric personal au dreptul și nevoia de a crește într-o familie permanentă, sens în care legislația impune deschiderea procedurii de adopție pentru toți aceștia.

MEMORIUL transmis de zecile de familii aflate în situația expusă în articolul publicat pe 8 mai 2022 poate fi consultat mai jos:

Citește și:

Familii din Constanța și din întreaga țară, care vor să adopte copii, reclamă DISCRIMINARE în schimbările aduse procedurii de adopție. Cei cu dosare vechi, ZERO șanse de reușită

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!