O familie din Constanța, atestată ca familie adoptatoare, în numele său, dar și a mai multor familii precum a sa, a transmis către mai multe instituții ale statului un memoriu prin care trage un semnal de alarmă și îndeamnă totodată autoritățile să intervină de urgență pentru modificarea sau completarea anexei la Hotărârea de Guvern nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției. 

Recent, autoritățile se lăudau că au simplificat procedurile de adopție și că în ultima perioadă au fost aproape 1.600 de cazuri rezolvate. Mai exact, 1600 de copii zâmbesc liniștiți acum, la adăpostul unei familii care a reușit să-i aducă în sânul său după o lungă perioadă de timp.

Pentru ceilalți 47.000 de copii aflați încă în grija statului, adopția a redevenit un proces birocratic lung și uneori fără rezolvare.

Sistemul este în continuare unul care mai degrabă sperie și alungă potențialii părinți, în loc să-i primească cu brațele deschise pentru șansa pe care aceștia vor să o dea copiilor abandonați.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În acest moment, familiile care au decis că vor să adopte un copil au fost împărțite de autorități în două tabere.

În prima, cea în care se află familiile cu atestat obținut de curând. Documentul nu trebuie să fie mai vechi de șase luni.

În clipa, în care atestatul sare de jumătate de an și familia nu a reușit să adopte un copil, atunci aceasta este trecută automat în cea de-a doua tabără, acolo unde se află toți cei care își așteaptă rândul de ani de zile și care tocmai au fost condamnați după ce s-a luat decizia ierarhizării în domeniul adopțiilor.

Atestat valabil 5 ani, dar cu o prioritate de 6 luni

Familiile care decid că vor să adopte un copil trebuie să meargă în primă fază la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului de care aparțin.

Direcțiile stau la dispoziție persoanelor care doresc să devină părinți, prin Serviciul Adopții, serviciu unde trebuie depusă o solicitare în vederea obținerii atestatului de persoană/familie aptă să adopte.

Atestatul în discuție este eliberat în urma unui proces de evaluare a persoanei/familiei, care se desfășoară pe parcursul a cel puțin șase întâlniri dintre solicitant și o echipă formată din asistenți sociali și psihologi din cadrul Serviciului Adopții.

În toată această perioadă, persoana/familia va fi evaluată din punct de vedere social și psihologic, totodată efectuându-se chiar și un stagiu de pregătire pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte.

Evaluarea socială presupune întâlnirea asistenților sociali cu solicitanții, cu familia acestora, cu vecini, colegi de serviciu în vederea stabilirii capacității sociale de a adopta.

În paralel, familia/persoana care dorește să adopte va trece și prin etapa evaluării psihologice care presupune interviuri, chestionare și teste psihologice în vederea determinării profilului psihologic al acesteia.

În urma evaluării, în termen de 60 de zile de la data solicitării atestării în vederea adopției, familia va primi o dispozitie de la instituția la care s-a adresat. Dacă aceasta este favorabilă, atunci familia va fi atestată ca fiind aptă să adopte.

Cinci ani de zile este valabil acest atestat, dar familia în cauză va fi verificată constant dacă nu este reușită încă adopția pentru ca autoritățile să observe dacă toate criteriile mai sunt îndeplinite.

Se cere modificarea legii

Una dintre familiile din Constanța care vrea să adopte un copil este atestată ca familie adoptatoare din septembrie 2020. Așadar, se regăsesc în cea de-a doua tabără a familiilor care își așteaptă de ani de zile rândul pentru a adopta un copil.

Membrii familiei, în numele lor, dar și al altor familii aflate în aceeași situație au transmis un memoriu autorităților statului reclamând faptul că prin aplicarea noilor Norme metodologice de aplicare a legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, sub forma actuală, aprobată prin H.G. NR. 798/2021, „se creează o vădită discriminare și o încălcare a drepturilor adoptatorilor/familiilor adoptatoare care sunt atestate mai vechi de șase luni în raport cu cei care au atestate obținute în ultimele 6 luni”. 

Semnatarii memoriului aduc în prim plan articolul 46, alin. 4 din H.G. nr. 798/2021 (4) care face referire la: „În primele 6 luni de la eliberarea atestatului, adoptatorul/familia adoptatoare care răspunde în aceeași măsură criteriilor de includere în cadrul listei și care locuiește în fapt la adresa de domiciliu/reședință din același județ/sector cu cel al copilului se ierarhizează în listă în funcție de vechimea atestatelor”. 

detaliu memoriu familii adoptatoare
detaliu memoriu familii adoptatoare

Familia din Constanța explică faptul că „deși într-un județ sunt familii cu atestate mai vechi, chiar și de 2-3 ani, cu aceleași criterii de potrivire inițială, aceste familii nu intră în potrivire cu un copil nou intrat în sistem pentru că prioritizare generală a adoptatorilor/famiiilor adoptatoare cu atestate mai noi de 6 luni face imposibil acest lucru”

În realitate însă, așa cum apreciază semnatarii memoriului, adoptatorii cu atestate mai vechi sunt dezavantajați pentru că la nivelul fiecărui județ sunt și vor fi mereu familii cu atestate sub 6 luni care intră în potrivire cu copiii declarați adoptabili, iar adoptatorii cu atestate mai vechi de 6 luni sunt incluși pe lista de potrivire practică la nivel național, continuând să aștepte, în timp ce familiile cu atestate mai noi intră în potrivire cu copii declarați adoptabili.

Pe de altă parte, la nivel național puțini sunt copiii declarați adoptabili, iar în prezent există aproape 3.000 de familii cu atestate mai vechi de șase luni care nu vor mai avea nicio șansă în potrivire pentru că de fiecare dată când un copil va fi declarat adoptabil, acesta va intra în potrivire cu cu adoptatorul/familia adoptatoare cu atestat mai nou de 6 luni.

Practic, familiile care doresc să adopte un copil au următoarele solicitări de modificare a procedurilor aflate în prezent în curs:
  • Suspendarea procedurilor de potrivire începute la nivelul fiecărei Direcții în baza prevederilor actuale până la clarificarea modului de aplicare practică a acestora și soluționarea prezedntei cereri;
  • modifiarea/completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției’
  • identificarea oricăror măsuri care să permită adoptatorilor/familiilor adoptatoare să fie incluse cu prioritate pe liste în procesul de potrivire la nivel de județ, în funcție de gradul în care aceștia corespund nevoilor și caracteristicilor copilului la nivel de județ  (criterii de potrivire inițială) cu respectarea vechimii atestatului;

Memoriul a fost înaintat în numele a zeci de familii din țară către:

  • Guvernul României – prim ministrului Nicolae Ionel Ciucă, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale – ministrului Marius Constantin Budăi, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – ministrului Gabriela Firea, către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – președinte secretar de stat Elena Tudor și doamnei Andreea Popescu Dinică – șef serviciu Adopții, dar și Avocatului Poporului – Renate Weber.

Memoriul în forma sa completă poată fi consultat mai jos:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Sursă foto: Unsplash

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar