Caravana fondurilor europene la Constanța
Caravana fondurilor europene la Constanța
„Caravana fondurilor europene“ a sosit astăzi, la Constanţa. La eveniment au participat fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, europarlamentarul USR Vlad Botoş şi deputatul USR Constanța Stelian Ion. În cadrul discuțiilor care s-au purtat cu reprezentanții USR din tot județul Constanța s-a discutat despre linii de finanțare de la Uniunea Europeană, absorbția fondurilor europene și aplicarea de strategii europene cu scopul de a dezvolta comunitățile locale.

Rata de absorbție a fondurilor europene în județul Constanța este sub media națională, a atras atenția Vlad Botoș, vicepreședintele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, în cadrul unei conferințe de prese organizate înainte de întâlnirea cu colegii săi din județul Constanța.

Europarlamentarul a menționat că valoarea proiectelor contractate la nivelul județului Constanța este de 1,1 miliarde de euro, dar sumele atrase până la acest moment sunt doar 300 de milioane de euro:

„Avem o absorbție la nivel național de doar 74%. La nivelul județului Constanța, această absorbție este sub media națională. Avem foarte multe proiecte contractate, dar nu sunt finalizate. În această perioadă programatică 2021-2027,  România are la dispoziție 80 de miliarde de euro, 30 de miliarde de euro prin acest PNRR, dar avem și 50 de miliarde fonduri europene clasice. Problema noastră este că nu reușim să aducem acești bani în România”, a explicat europarlamentarul Vlad Botoș.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

La rândul său, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că țara noastră a absoarbă mai puține fonduri europene decât era programat:

„Ar fi trebuit să intre 9,1 miliarde de euro în decembrie 2022. Au intrat în țară 3,7 de miliarde prefinanțare. Aceștia au fost bani care au venit în România doar pentru că am făcut PNRR-ul și a fost aprobat. După care a mai fost aprobată o singură cerere de plată, cea foarte simplă, și nu mai a fost aprobată a doua cerere de plată, cea care include și problema cu pensiile speciale … Este cea care este blocată acum și care este în analiză de șase luni de zile”.

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion, care a participat la conferință alături de colegii săi din țară spune că România are șansa de a se dezvolta folosind fondurile europene, din păcate, însă, Constanța a pierdut mai multe proiecte: „Amintesc doar două dintre aceste rateuri: unul dintre ele vizează reabilitarea zonei peninsulare. Este vorba despre o sumă importantă de bani, aproximativ 25-26 de milioane de lei, care au fost ratați de Primăria Constanța. De asemenea, un alt proiect vizează reabilitarea Colegiului Național Mircea cel Bătrân. Și acolo s-au pierdut aproximativ 19 milioane de lei”.

Conferința de presă completă poate fi vizionată în cele ce urmează:

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.