Ce planuri are Alina Mihaela Pricop, candidat pentru funcția de deputat din partea Partidului S.O.S. România, filiala Constanța, pentru sprijinirea familiilor și copiilor
Politic
Alina Mihaela Pricop, o constănțeancă dedicată familiei, educației și comunității, economistă și licențiată în psihologie, mamă a șase copii, care a ales să se implice activ în viața politică depunându-și candidatura pentru funcția de deputat din partea Partidului S.O.S. România, filiala Constanța, a vorbit, în cadrul unui interviu despre inițiativele pe care vrea să le susțină în situația în care va ajunge în Parlamentul României.
1. Sunteți mama a șase copii și cunoașteți foarte bine provocările unei familii. Cum le-ați putea ajuta dumneavoastră pe mame, din posibila calitate a dumneavoastră de deputat? Ce inițiative legislative ați înainta în sprijinul mamelor și familiei?
A fi mamă a șase copii reprezintă o bucurie de nedescris dar și o oțelire a întregii ființe. Creșterea și educarea lor, șlefuirea unor caractere frumoase și răbdarea pe care trebuie să o ai mereu în raport cu micile provocări casnice sunt preocupări constante atât ale mele cât și ale soțului.
Dificultățile pe care le-am întâmpinat ca familie, eticheta de vulnerabilitate aruncată asupra noastră, mă determină să acord o atenție sporită, în eventualitatea unei reușite la alegerile din 1 Decembrie, acestei categorii din ce în ce mai marginalizate a familiilor cu mulți copii.
În situația în care constănțenii îmi vor oferi șansa de a ajunge în Parlamentul României, voi depune o inițiativă legislativă care ar presupune participarea statului ca și garant la împrumuturile solicitate băncilor de cetățenii cu minimum trei copii.
Încă de pe vremea romanilor există acel “jus trium puerorum” prin care se acordau anumite privilegii cetățenilor cu minimum trei copii.
2. Un subiect destul de dezbătut este în această perioadă este cel al familiei ca uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie. Ce cuprinde platforma dummeavoastră program, în ce sens și ce demersuri ați putea iniția în sprijinul acestui deziderat?
Fără a supăra pe cineva, trebuie să înțelegem că propaganda împotriva familiei firești (formate din bărbat și femeie, având drept scopuri continuarea vieții și multiplicarea dragostei pe pământ prin nașterea, creșterea și educarea copiilor) nu mai poate avea loc prin intermediul sau în umbra statului român.
Legea creștină este postamentul pe care s-a înălțat civilizația modernă, la care se revendică și statul român. Renunțarea la temelie este echivalentă cu prăbușirea întregii construcții.
Propunerile legislative pe care le voi avea în vedere pe parcursul mandatului parlamentar se vor conforma acestui principiu, fără însă a aduce în vreun fel atingere drepturilor și libertăților fundamentale.
3. Adesea, posibilitățile financiare reduse din țară pot conduce la destrămarea familiilor și chiar la abandonul școlar, prin prisma plecării unuia dintre părinți, sau chiar a amândorura, la muncă într-o țară străină și lăsarea copilului minor în grija unor bunici. Ce demersuri credeți că ar putea fi inițiate pentru sprijinirea familiilor în sensul prevenirii unor astfel de situații?
Drama copilului este însăși drama poporului nostru. Trauma celui mic nu poate fi recuperată nici cu bani, nici cu haine, nici cu electronice…Și, din păcate, are efecte pe termen lung.
Persoana traumatizată de abandon are predispoziția de a abandona la rândul ei. Vindecarea poate avea loc numai prin refacerea cuibului familial. Vinovăția statului (dacă o putem numi așa) constă în dezinteresul sau slaba preocupare față de această gravă situație.
Parteneriatul încheiat cu Biserica Ortodoxă Română și cu celelalte culte religioase este valoros și trebuie întărit prin proiecte sociale ale căror rezultate cuantificabile vor putea atenua din efectele dezastrului în care ne aflăm.
Cele mai importante măsuri vor fi, totuși, cele care îi vor aduce acasă pe părinți, lângă îngerașii lor.
Stimulentele financiare și scutirile de taxe și impozite pentru tinerele familii rămân uneltele cele mai puternice în această privință.
4. Este o realitate faptul că multe dintre familiile numeroase, care au mai mult de un copil la școală, se confruntă cu mari provocări financiare în ce privește necesarul școlar (iar aici vorbim nu numai de rechizite, ci și de echipament sportiv, materiale și alte lucruri folositoare în viața de școla). Cum ați putea veni în întâmpinarea acestor familii mai mult decât o fac autoritățile la acest moment?
Copiii sunt cea mai prețioasă comoară a unui popor inteligent….totodată și cea mai importantă investiție pentru viitor. Lor trebuie să li se acorde, prin urmare, cel mai înalt interes, pe toate palierele vieții și în orice circumstanță.
Însușirea de cunoștințe temeinice, educația fizică și deprinderea unui caracter moral, nobil și bine ancorat în realitate (nu neapărat cea virtuală) pot conduce la apariția unei generații eroice, ingenioase, harnice și cultivate, capabile să conducă și să se conducă.
Investiția în dotări școlare de ultimă generație este – indubitabil – necesară, dar investiția în formarea de caractere incoruptibile este indispensabilă.
De aceea, o atenție deosebită poate că ar merita alipirea copiilor și a tinerilor de marile modele (din trecut, dar și contemporane) pe care să le urmeze.
Proiecte de cercetare, tabere, activități, având conținut civic și patriotic, etc. vor putea fi susținute financiar de către stat.
Emil Cioran afirma metaforic: “Îmi doresc o Românie cu civilizația Franței și cu populația Chinei”.
Nefiind la înălțimea unei astfel de percepții ambițioase, nu vom reuși niciodată să articulăm o civilizație robustă, capabilă de ascensiunea în rândul marilor popoare, pe care deocamdată le privim stingher, cu un oarecare simț de inferioritate.
Însă, celui credincios și harnic Dumnezeu îi este aproape. Prin credință, la izbândă!
Comandat de Partidul SOS ROMÂNIA – Organizația Județeană Constanța
CUI mandatar financiar coordonator: 11240027
Citește și: