În timp ce părinţii îşi doresc mai multă siguranţă pentru copiii lor, în Parlament încă sunt depuse proiecte de lege pentru dezincriminarea deţinerii de droguri în vederea consumului, în limita a trei grame, iar autorii legii sunt foşti şi actuali parlamentari USR. Este cazul proiectului de lege semnat de parlamentarul constănțean Cristiana Rizea (în prezent neafiliat) și de alți patru deputați REPER, care a primit marți, 13 septembrie 2023, raport negativ de la Comisia juridică a Senatului.

Decizia vine în contextul în care în ultimele luni au avut loc numeroase tragedii pe fondul consumului de substanțe psihoactive.

Pe lângă raportul negativ al Comisiei Juridice din cadrul Senatului, în data de 26 iunie, proiectul de lege a primit aviz negativ și de la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, dar și de la Comisia de Sănătate.

Același punct de vedere negativ l-a primit, pe 6 septembrie, de la Guvern, iar pe 11 septembrie de la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Nu sunt suficiente resurse să combată marele trafic”

În ciuda avizelor negative date de comisiile pe masa cărora a fost proiectul de lege, Cristina Rizea, fost deputat USR, REPER, în prezent parlamentar neafiliat, își susține în continuare inițiativa.

„Fenomenul drogurilor în România este foarte amplu. Organele care ar trebui să se preocupe de acest fenomen se ocupă, din păcate, de micii consumatori, nu au suficiente resurse să combată marele trafic.

Îi pedepsește pe cei mici pentru că nu au efective suficiente care să se ocupe de marii dealeri de droguri.

Copiii își cumpără de undeva, deci este clar că pe undeva intră în țară drogurile și vorbim despre cantități mari. (…) La acest moment, aproape 90% din dosarele de la DIICOT sunt pe acest trafic mic de cannabis. (…) Poate sunt copii olimpici, care au curiozitatea de a încerca un joint. Decât să le distrugem viitorul mai bine îi dai o amendă și acei bani să se ducă spre centre de recuperare„, a precizat, pentru Ziarul Amprenta, deputatul Cristiana Rizea.

În opinia parlamentarului constănțean, dacă acest proiect de lege ar trece, fenomenul consumului de cannabis nu va lua amploare:

Înainte de a deveni semnatara acestui proiect am studiat fenomenul din alte țări. Noi suntem acum într-un punct în care alte țări erau acum 10 – 20 de ani. Atunci când ceva e interzis este interesant”, a mai spus parlamentarul.

În ciuda tragediilor ce au avut loc în ultimele luni, cauzate de consumul de substanțe interzise, parlamentarul constănțean ne-a declarat că își susține în continuare proiectul la care este semnatară:

„Noi doar despre cannabis vorbim. Tragediile din această vară nu au fost din cauza consumului de cannabis, ei consumaseră droguri de mare risc”.

PNL: „Nu poţi lupta cu drogurile, cu jumătăţi de măsură”

Pe de altă parte astăzi, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, i-a atacat pe parlamentarii care depun proiecte de lege pentru dezincriminarea deţinerii de droguri în vederea consumului.

Drogurile distrug vieţi şi familii în România. Am văzut-o cu toţii în ultimele săptămâni, iar tragediile precum cea de la 2 Mai au arătat nevoia de acţiune imediată. Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a anunţat măsuri urgente, o reformă amplă a sistemului, dar şi un plan pentru siguranţa elevilor în şcoli.

Acţiunile din ultimele zile – prin care se fac percheziţii şi sunt capturate cantităţi semnificative de droguri – sunt doar primii paşi.

Nu poţi lupta cu drogurile, cu jumătăţi de măsură. Nu poţi să faci concesii – aşa cum îşi doresc unii prin Parlament”, a scris purtătorul de cuvânt al PNL într-o postare pe Facebook.

Ionuţ Stroe arată că, „din păcate, în timp ce părinţii îşi doresc mai multă siguranţă pentru copiii lor, încă sunt depuse proiecte de lege pentru dezincriminarea deţinerii de droguri în vederea consumului, chiar în limita a trei grame”.

„Aşa ceva este intolerabil şi reprezintă doar o gură de oxigen dată traficanţilor, care folosesc astfel de breşe pentru a acţiona „la vedere”, fără a mai fi condamnaţi. E verificat în alte state deja. Cine sunt autorii legii? Foşti şi actuali parlamentari ai USR, bineînţeles. Prin acest proiect deschid o autostradă către traficul şi consumul de droguri. Iar dacă ar fi adoptat, nu trebuie să ne ascundem să o spunem, ei ar deveni autorii morali ai viitoarelor tragedii de tipul 2 mai”, spune liberalul.

”Colegii mei, senatorii PNL, s-au luptat pentru respingerea acestui proiect de lege şi la fel vom face şi în Camera Deputaţilor! Respingerea proiectului nu e o doar o decizie politică, e un act de responsabilitate socială. Faţă de familiile din România, faţă de sănătatea şi viitorul copiilor”, mai scrie Stroe.

„România nu este la acest moment pregătită pentru un astfel de act normativ”

Cât despre viitorul acestui proiect legislativ, deputatul constănțean semnatar al proiectului consideră că nu sunt șase ca acesta să ajungă act normativ:

„România nu este la acest moment pregătită pentru un astfel de act normativ. Sunt foarte mulți oameni care înțeleg această necesitate – aici mă refer la părinți care au copii dependenți de droguri și care nu au cum să-i ajute, nu au unde să îi interneze, cum să îi ajute.

Problema noastră este că nu investim în prevenție. Noi vrem să-i prindem, să le dăm amenzi cât mai mari, dar nu vrem să-i ajutăm. Sunt totuși tinerii noștri!”, a conchis parlamentarul constănțean.

Propunerea, elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha de la Universitatea Oxford

Reamintim că la începutul lunii mai 2023, deputații partidului REPER – Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda au inițiat un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de cannabis pentru consum propriu, în limita a trei grame.

Propunerea legislativă prevede înlăturarea sancţiunilor penale (închisoare, amendă penală) şi înlocuirea acestora cu sancţiune contravenţională în cuantum cuprins între 1.000 şi 3.000 de lei, pentru posesia de cantităţi mici de canabis în vederea consumului personal.

Aceasta iniţiativă este prima de acest fel din istoria României şi urmăreşte alinierea legislaţiei antidrog româneşti cu cea a partenerilor internaţionali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) şi cu direcţiile susţinute de experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi cei ai Consorţiului Internaţional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC).

Totodată, iniţiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanţarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

Propunerea legislativă a fost elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, în urma consultărilor și cercetărilor efectuate de către acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri. Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă, acesta desfășurându-și în prezent activitatea la Universitatea Oxford.

În prezent, consumul de cannabis e sancționat cu închisoarea sau cu amendă penală

În România este interzis consumul de cannabis, însă de câțiva ani se discută despre posibilitatea legalizării utilizării acestuia exclusiv în scop medical.

Proiectul de lege în acest sens a fost scos de la sertar pentru prima dată de când a fost inițiat, în urmă cu peste trei ani.

Deși este susținut de parlamentari din toate partidele, proiectul nu a fost dezbătut niciodată până în martie 2023, când a existat o primă discuție în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Proiectul de lege nu conține însă nicio prevedere referitoare la legalizarea consumului în scop recreativ.

Consumul de cannabis este în prezent sancționat cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă penală.

Proiectul de lege pentru utilizarea cannabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacită, iar la Camera Deputaților a rămas în sertar la comisii. Abia în martie 2021 Guvernul Cîțu a trimis punctul de vedere, care este negativ.

Derularea procedurii legislative poate fi consultată în cele ce urmează:

Sursă foto: Unsplash (Elsa Olofsson)

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.