INTERVIU VIDEO Ovidiu Cupșa, candidatul AUR Constanța pentru Senatul României, mesaj pentru cetățeni: Veniți la vot, creșteți acest val al schimbării și arătați că România poate să redevină o țară demnă și suverană!
Politic
Ovidiu Cupșa, candidatul AUR Constanța pentru Senatul României, a acordat un interviu Ziarului Amprenta, la finalul campaniei electorale, interviu în care a vorbit despre importanța votului pe care cetățenii îl vor da la alegerile parlamentare din 1 decembrie, dar și în turul doi al alegerilor prezidențiale. Totodată, candidatul AUR a explicat de ce este nevoie de o schimbare și cum ar putea contribui, prin experiența sa profesională, la progresul societății.
1. Cum a fost această perioadă a campaniei electorale pentru dumneavoastră, pentru echipă?
A fost o perioadă dinamică, pentru că, așa cum știu toți românii, aceste alegeri prezidențiale și cele de duminică – parlamentare sunt extrem de importante pentru viitorul României.
Noi, ca partid, Alianța pentru Unirea Românilor, am făcut tot ce am putut ca să aducem la cunoștință importanța acestor alegeri, proiectele și programele pe care le propunem noi în Parlamentul României, pentru că, așa cum știți, organul suveran de conducere a statului este Parlamentul României: aici se votează bugetele, în Parlamentul României se fac legile, de Parlamentul României depinde tot viitorul României pentru următorii patru ani.
Și bineînțeles că în această perioadă am fost extrem de dinamici, ne-am întâlnit cu foarte mulți cetățeni, cu foarte mulți români, cu foarte mulți constănțeni, în cazul nostru, al candidaților de la Constanța, pentru a ne face public programul. Avem, așa cum știți, acest „Plan Simion” care, din punctul nostru de vedere, este cel mai elaborat program de guvernare pe care l-a avut vreun partid în România până la momentul de faţă.
Este o viziune de ţară, nu este doar un program de guvernare pe patru ani.
În România, în momentul de faţă, cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că nu există o viziune integrată despre dezvoltarea ei.
Acest „Plan Simion” își propune să reconstruiască România, să avem o viziune pe termen lung, să aducem dezvoltare, să aducem prosperitate, să luptăm împotriva sărăciei și analfabetismului, să luptăm pentru o națiune demnă, pentru o națiune suverană, pentru o națiune sănătoasă pentru o națiune educată.
2. Activitatea dumneavoastră este cunoscută de majoritatea constănțenilor prin funcția pe care ați deținut-o la CERONAV, acum sunteți consilier municipal. De ce ați optat pentru a merge în Senatul României?
În continuare, obiectivul meu și al partidului rămâne Constanța. Dacă nu am reușit în 2024 să convingem constănțenii că suntem și că personal, Ovidiu Cupșa este cel mai bun potențial primar al Constanței, cu siguranță că vom reuși în 2028, dar pentru asta, constănțenii trebuie să vadă ce anume livrăm pentru Constanța. Constănțenii trebuie să vadă că aducem proiecte, dezvoltare, finanțări pentru principalele obiective pe care le avem legate de orașul Constanța și de județul Constanța.
Am evaluat, atât eu cât și colegii mei din Alianța pentru Unirea Românilor că ar fi mult mai util să încerc să fac acest lucru din Parlament, pentru că o funcție de senator în Parlamentul României îți conferă mai multă anvergură și îți dă posibilitatea să sprijini mai mult circumscripția în care ai fost ales.
3. Nu v-au reproșat unii dintre constănțeni faptul că i-ați „trădat”, că vreți să plecați și să nu le reprezentați pe aici interesele ca și consilier municipal?
Dar marea majoritate a constănțenilor care mă cunosc știu că nu e o formulă de a abandona Constanța, dimpotrivă este o formulă de a încerca să ajut și mai mult Constanța. Oamenii mă cunosc și știu că Ovidiu Cupșa nu este omul care să dispară, apoi să apară după patru ani sau nu știu cât timp și să ceară votul constănțenilor. Rolul unui parlamentar nu este acela de a sta la București, include și activitatea în circunscripție.
Acum, că marea majoritate a parlamentarilor României i-a obișnuit pe oameni să nu fie văzuți niciodată în patru ani, asta este cu totul și cu totul altceva. Dar unul din principalele obiective pe care le are un parlamentar al României este tocmai acela de a sprijini circunscripția din care provine.
Gândiți-vă că parlamentarii sunt aleși pe circunscripție. Noi suntem circunscripția numărul 14 Constanța. Parlamentarul are atât un rol de anvergură națională, acela de a vota, a propune proiecte și legi generale pe justiție, pe sănătate, pe educație, și așa mai departe, dar există și rolul parlamentarului de a aduce dezvoltare în circunscripția lui, care din punctul meu de vedere este extrem de important. În momentul în care te întorci la alegeri peste patru ani, indiferent unde vrei să candidezi în continuare, trebuie să arăți celor din circunscripție ce ai livrat.
În momentul de față, Constanța are nevoie de dezvoltare, Constanța are nevoie de finanțare, proiecte – atât de infrastructură, sănătate, educație, în toate domeniile, proiecte care nu au fost duse la îndeplinire și Constanța, din punctul nostru de vedere, trebuie să se dezvolte. Trebuie să ajungă acolo unde este locul pe hartă, pentru că este singurul oraș și singurul județ de anvergură globală: avem deschiderea la Marea Neagră, care ne conferă această capacitate de a fi legat la lanțul logistic internațional prin Portul Constanța, iar Portul Constanța are nevoie de dezvoltare, de investiții.
Constanța este principala destinație de turism din România și are nevoie de o politică integrată în turism și de dezvoltare a infrastructurii de turism, mai ales pentru lungirea capitolului de sezon, pentru că suntem dezavantajați de climă și atunci, în două luni și jumătate maxim trei luni, e clar că nu poți să te dezvolți la potențialul pe care îl are capacitatea turistică și Constanța ca și destinație.
Constanța are nevoie de infrastructură, iar această infrastructură înseamnă bani. Gândiți-vă că sunt ani de zile de când se vorbește de alternativa Techirghiol, de șoseaua de coastă, de un drum expres Constanța-Tulcea, obiective care săreau din patru în patru ani, dar niciodată grupurile parlamentare din Constanța nu s-au bătut cu adevărat pentru ele.
Constanța are nevoie de un spital regional, s-a bătut moneda, nu s-a bătut atât de mult încât Constanța a fost scoasă din lista obiectivelor de investiții pentru spitale regionale. Spital Regional se face la Craiova, la Cluj, dar Constanța nici măcar nu se mai află pe lista obiectivelor de investiții.
Și atunci, toate aceste obiective trebuie urmărite direct de către un parlamentar al Constanței. Chiar dacă guvernul este cel care execută bugetul, nu uitați că obiectivele de investiții și bugetele sunt votate în Parlament. Parlamentul este cel care votează bugetul și atunci bineînțeles că dacă ai parlamentari influenți, care se luptă pentru circumscriția lor – în cazul nostru pentru Constanța, bineînțeles că și finanțările pentru obiectivele de investiții din judetul și din orașul respectiv vin cu precădere în zonele în care acești parlamentari sunt activi.
Deci, din acest punct de vedere, nu se poate pune problema decât de a continua obiectivele pentru Constanța cu ajutorul lui Dumnezeu și votul constănțenilor în Parlament.
4. Prin prisma activității dumneavoastră anterioare, există un obiectiv pe care v-ați propus să îl îndepliniți într-o eventuală postură de senator?
O lege personală de suflet pe care o voi depune eu personal în Parlamentul României dacă voi fi acolo este legea pavilionului românesc.
În momentul de față, România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are nici măcar o navă sub pavilion românesc, deși suntem o țară maritimă.
Dacă faceți un exercițiu de imaginație o să vedeți că nicio putere mare, economică, politică, la nivel mondial nu este putere mare dacă nu este și putere maritimă. De ce? Pentru că în lanțul acesta logistic global, transporturile maritime înseamnă de fapt venatura economiei mondiale.
România a fost văduvită de o flotă. Noi am fost, așa cum știe toată lumea, a patra flotă din Europa prin NAVROM, prin cele 300 și ceva de nave pe care le-a avut România.
Deci, neavând în momentul de față nici măcar o navă sub pavilion românesc, pe de o parte, nu exploatăm potențialul pe care îl are Constanța și România ca țară maritimă. Un om care lucrează pe o navă înseamnă încă 10 oameni care lucrează la uscat.
Dacă aduci nave sub pavilion românesc, alături de nava în sine, de armator, vin firme care se ocupă de legislație maritimă, firme care se ocupă de litigii, asigurări, de clasificare de nave, registre … tot felul de servicii la nave și la mărfuri.. o mulțime de locuri de muncă care, în special, unde vor veni? Aici, în Constanța.
Pe de altă parte, ai capacitatea ca marinarii români care în momentul de față muncesc strict pe nave internaționale, cel puțin o parte din ei, să îi aduci pe nave românești , să creezi locuri de muncă în România, să plătească impozite în România, și, la finalul carierei. să aibă și o pensie decentă. Așa cum știți, în momentul de față, un navigator care își termină cariera pe mare ajunge să primească o pensie ridicolă.
Este dreptul fiecărui om ca, după o viață de muncă, să aibă o pensie cât de cât decentă din care să poată să trăiască decent.
În altă ordine de idei, ne vom putea instrui cadeții, pentru că România în momentul de față are printre cei mai buni ofițeri de marină la nivel mondial, dar copiii noștri care ies de pe băncile universităților de marină, Universității Maritime și Academiei Navale, nu au unde să meargă în flota internațională să-și facă și ei cadetia, pregătirea, stagiul acela care este în general cam în toate profesiile.
Va crește capacitatea noastră de pregătire a tinerilor absolvenți și de infuzie în piața muncii, în piața globală a muncii.
Lăsând la o parte aspectul de mândrie națională, pentru că Pavilionul românesc va flutura din nou la catargul navelor, mai există și o chestiune legată de vulnerabilitatea României.
În cazul unei crize economice sau a unui război – și nu sunt lucruri ipotetice – suntem vulnerabili, pentru că nu ne putem aproviziona lanțul logistic, de producţie, lanţul logistic-economic şi nici nevoile populaţiei – cu hrană, cu combustibil şi aşa mai departe, ceea ce are nevoie o ţară.
5. Demersuri pentru pavilionul românesc au mai fost făcute. De ce nu s-a reuşit?
Personal, împreună cu un grup de lucru din domeniul maritim, facem demersuri încă de prin anul 2016. Sunt aproximativ opt ani de când am inițiat această lege de pavilion. Chiar dacă guvernele s-au perindat de-a lungul timpului PSD, PNL, USR, iar PSD și așa mai departe, ele n-au fost interesate de dezvoltarea României, cum nu au fost interesate de niciun sector.
După cum ați văzut, de fapt singurul nostru obiectiv de țară în ultimii ani 15-20 de ani este să fim în NATO și în Uniunea Europeană, ceea, într-o formă sau alta, nici măcar nu trebuie fie un obiectiv, e un mijloc – noi suntem acolo, vom fi acolo, trebuie să fim acolo, e bine că suntem acolo.
Dar noi trebuie să avem obiectivele noastre, proprii, de țară, în interiorul acestor alianțe și în interiorul acestor structuri politice.
Și atunci, bineînțeles că dacă singurul tău obiectiv de țară este acela de a prelua doar niște ordine fără să negociezi nimic, fără să încerci la schimb să te dezvolți tu ca economie, ca bunăstare, ca o capacitate de răspuns, militară … politicienii noștri n-au înțeles asta. Ei au crezut că este strict o chestiune de stat, de plecat capul și de ascultat la niște ordine când de fapt, vă spun din experiența mea la organismele mondiale, toate statele își apără interesele.
În relațiile internaționale, în relațiile dintre state, nu există relații filantropice, nimeni nu vine să-ți dea ceva, fiecare stat se bate pentru interesul lui legitim.
În momentul de față, o spun cu durere în suflet și sper ca lucrurile astea să se întâmple să se schimbe, începând de duminică, să avem un Parlament care, într-adevăr are parlamentari patrioți și care țin la suveranitatea României, dar, în momentul de față, vă spun că România nu negociază nimic, ea ascultă doar niște ordine.
Ei nouă, românilor, ne-o servesc ca fiind o chestiune pro-Europa, pro-NATO, dar, de fapt, ei nu au nevoie de oameni servili, de parteneri servili, dar bineînțeles că profită dacă au un partener servil.
România trebuie să devină o democrație reală, o democrație în care să poți să spui ceea ai de spus, nu cum se întâmplă astăzi, să asculți doar un curent, niște ordine și, în momentul în care ai ieșit din retorica oficială a celor care au stăpâni în altă parte, ești tratat ca anti-europan pro-rus, etc.
6. De ce ar trebui să voteze constănțenii la alegerile care bat la ușă echipa AUR Constanța, pe dumneavoastră?
În primul rând așa cum am spus, avem cel mai coerent program de țară, acest „Plan Simion”.
România are nevoie de dezvoltare, de prosperitate, cetățenii români au nevoie să fie tratați cu respect pentru că, până acum, au fost tratați cu dispreț și cu lipsă de considerație.
În același timp, noi, ca stat, trebuie să ne redobândim demnitatea și suveranitatea reală, iar lucrul acesta este, o să-l spun de fiecare dată (o spune un om care este pro-european pro-euroatlantic), să fii suveran nu înseamnă să fii anti-european.
Europa, Uniunea Europeană, NATO sunt uniuni de state suverane. Dacă noi nu ne apărăm legitim suveranitatea și nu suntem partenerii egali cu celelalte state, bineînțeles că suntem tratați ca atare.
Cel mai important lucru pe care îl are orice stat suveran în orice context, în orice alianță, este demnitatea.
Or, cu schimbarea Parlamentului, de duminica viitoare, cu schimbarea președintelui, România trebuie să redevină o țară demnă.
7. Considerați că v-a afectat scorul obținut de candidatul AUR la prezindențiale șansele de a obține cât mai multe mandate în Parlamentul României?
Noi ne-am fi dorit să ajungă George Simion în turul doi al alegerilor și să câștige președinția României, asta mi-aș fi dorit în primul rând.
Având în vedere că 40% din voturi au fost pe zona suveranistă și faptul că în turul 2 a intrat un candidat, un viitor președinte sperăm noi, suveranist care vrea să readucă demnitatea României, care are aceeași consistență în idei pe care o are și AUR și care este apropiat de AUR, pentru noi este o mare bucurie și sunt convins că duminică toate forțele suveraniste, toți oamenii care gândesc pentru România, toți constățenii care își doresc această schimbare și o Românie demnă se vor prezenta la vot pentru a vota AUR, iar luna viitoare pentru a vota Călin Georgescu.
8. Care este obiectivul echipei Constanța pentru Parlament? Câte mandate de deputat, câte de senator?
Noi vrem să luăm trei deputati și doi senatori, acesta a fost obiectivul nostru de la început. Acum, cu ajutorul Lui Dumnezeu, sperăm ca și voturile să confirme acest lucru.
Dar, dincolo de mandatele noastre mai important este rezultatul global, la nivel de țară, iar România trebuie să scape de această camarilă PNL-PSD-USR, care de ani de zile o ține captivă și de ani de zile tratează cu dispreț cetățeanul român.
9. Vă rog să transmiteți un mesaj constănțenilor, să le explicați de ce ar trebui să iasă la vot și să voteze echipa AUR Constanța și pe dumneavoastră.
Duminică este o zi importantă dragii mei, duminică este ziua în care vă hotărâți viitorul. Dacă voi veți sta în casă, ceilalți vor hotărî pentru voi. Veniți la vot! Puneți ștampila, creșteți acest val al schimbării și arătați că România poate să redevină o țară demnă și suverană. Dumnezeu să apere Constanța!
Comandat de Alianța pentru Unirea Românilor, Filiala Constanța
CUI mandatar financiar coordonator: 11240014