Mihai Lupu: Decisiv! Fapte, nu vorbe! Ce cuprinde Strategia de Guvernare Locală 2024 – 2028 a candidatului PUSL pentru Consiliul Județean Constanța
Politic
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, candidează la alegerile din 9 iunie pentru un nou mandat la șefia instituției din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL).
„Am construit 4 ani împreună, continuăm să construim următorii patru ani împreună!”, este mesajul cu care candidatul PUSL vine în fața alegătorilor județului Constanța pentru obținerea unui nou mandat de președinte și continuarea proiectelor pe care le are, împreună cu echipa sa, în derulare.
În 2020, Mihai Lupu a câștigat mandatul de președinte al Consiliului Județean Constanța fiind votat de 101.608 de cetățeni.
Dincolo de experiența în administrație, Mihai Lupu are o experiență profesională vastă, pe care a construit-o, încet, dar sigur: a fost președintele unei companii de importanță strategică, consilier, parlamentar două mandate și președintele comisiei de Transport din Parlament.
Din Strategia de Guvernare Locală 2024 – 2028 pe care președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a pus-o la punct împreună cu echipa sa regăsim proiecte esențiale pentru servicii sociale, educație, sănătate, digitalizare, mediu și dezvoltare durabilă, mediu de afaceri, turism, infrastructură, cultură și sport, patrimoniul cultural.
Servicii sociale
Candidatul PUSL pentru Consiliul Județean Constanța și-a asumat, încă de la începutul mandatului său un angajament ferm în ceea ce privește dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și numai în 2023, au fost realizate investiții de aproape patru milioane de lei pentru proiecte care au în vedere publicul țintă, însă este nevoie de continuarea dezvolării serviciile sociale prin accesarea fondurilor nerambursabile și/sau prin parteneriat public-privat.
Astfel, platforma program a candidatului PUSL cuprinde construire a: două case de tip familial, două locuințe protejate, două locuințe maxim protejate -care vor găzdui tineri cu dizabilități care ies din sistemul de protecție a copilului, un centru rezidențial de asistență și reintegrare socială pentru persoane fără adăpost, un cămin pentru persoane vârstnice, o unitate de îngrijire la domiciliu – servicii oferite în comunitate pentru persoane vârstnice, o echipă mobilă – servicii oferite pentru persoane adulte cu dizabilități, un centru de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulator – servicii oferite pentru persoane adulte cu dizabilități, un complex de Servicii Comunitare pentru persoane cu diferite adicții în subordinea DGASPC Constanța, extindere UAMS Agigea prin înființarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni alzheimer, dar și înființarea serviciului social cu cazare „Centrul de Abilitare si Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CabR) Ovidiu”.
Trebuie remarcat faptul că 429 de elevi care au frecventat și frecventează centrele școlare de educație incluzivă aflate sub autoritatea Consiliului Județean Constanța au beneficiat și beneficiază de burse sociale, burse de merit și burse de studiu.
Educație
În primul mandat de președinte al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a reușit să finalizeze procedura de achiziție a 25 de microbuze electrice pentru elevii din 25 de UAT-uri din județul Constanța, proiect finanțat cu șase milioane de euro prin PNRR.
Totodată, pe parcursul primului mandat de președinte CJC, elevii navetiști au beneficiat de transport gratuit după ce a fost aprobat de către Consiliul Județean Constanța a valorii unitare lei/kilometru aferentă sumei forfetare lunare și aprobarea sumei forfetare pe zi acordată elevilor din județul Constanța care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public.
Totodată, au fost dotate cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale pentru CSEI Albatros, CSEI Delfinul, CSEI Maria Montessori si Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța în vederea îmbunătățirii actului educațional cod F-PNRR-Dotari-2023-1998. Îmbunătățirea actului educațional în cadrul unităților școlare: Centrul pentru Educatie Incluziva „Albatros” Constanta, Centrul pentru Educație Incluziva „Delfinul” Constanța, Centrul pentru Educație Incluziva „Maria Montessori” Constanta, respectiv CJRAE Constanța.
Sănătate
Încă de la începutul primului său mandat, Mihai Lupu a promis că va dezvolta rețeaua de sănătate și că va construi un spital nou.
Un proiect de 28 de milioane de lei finanțat prin PNRR va fi implementat la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța pentru achiziționarea de echipamente care să ajute la reducerea infecțiilor nosocomiale din spital.
În anul 2023, din fonduri publice, au fost achiziționate mai multe echipamente de înaltă performanță medicală, iar cu sprijinul sponsorilor au fost achiziționate echipamente de ultimă generație.
Un proiect important care va fi continuat de președintele Mihai Lupu este cel petnru care s-a semnat în 2023 contractul „Construire Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa” – PNRR, în valoare de 150.000.000 euro.
Acest spital nou, destinat mamelor și copiilor, va avea în total 350 de paturi dintre care: Spitalizare continuă – 232 paturi, Spitalizare de zi – 79 paturi, ATI – 39 paturi, Două blocuri de operații, Bloc 1 – Obstetrică-Ginecologie – 5 săli, Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli. Investiția va fi realizată în două etape, proiectarea urmând să dureze 9 luni, iar execuția lucrărilor – 26 de luni.
Infrastructura medicală va fi dezvoltată prin proiectul ”Extinderea activității medicale și implementarea de tehnologii avansate în actul medical cu ajutorul sistemului informatic”, proiect cu finanțare din fonduri nerambursabile PNRR, cu valoare estimată de 1.000.000 euro.
Alte proiecte în derulare:
- „Construire Corp nou – Urgențe / Traumatologie Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța” – PNRR 95.000.000 euro
- „Reabilitarea Secției Exterioare a SCJU Apostol Andrei Constanța – clădire Secția Clinică Dermatovenerologie” – PR SE 2021-2027
- Proiect integrat ce se va susține la finanțare în cadrul apelurilor de eficiență energetică și consolidare 5.000.000 euro
- „Construire corp nou pentru Serviciul Clinic de Anatomie Patologică (SCAP) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța” – Program Sănătate 5.000.000 euro.
Digitalizarea
Digitalizarea este un proces complex, în perpetuă mișcare, care depinde de actualizările tehnologice și de reglementările legale privind accesul la servicii sociale, comunitare sau culturale.
Multe procese și servicii ale instituțiilor finanțate de către Consiliul Județean Constanța se pot digitaliza și este și responsabilitatea funcționarilor publici și a angajaților să propună idei de digitalizare pentru că ei știu cel mai bine cum funcționează procesele și serviciile destinate locuitorilor județului Constanța.
La capitolul “Digitalizare”, Mihai Lupu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța a atras 1,2 milioane de euro pentru un proiect de digitalizare al Spitalului Județean Constanța, finanțat prin PNRR.
În urma implementării proiectului, ce se va realiza în decursul a 21 de luni, spitalul județean va beneficia de sisteme informatice spitalicești integrate (SIS) pentru conectarea tuturor mecanismelor de înregistrare și administrare digitale, lucru ce va permite completarea computerizată a comenzii medicului (CPCM) la nivel de unitate sanitară.
De asemenea, de o finanțare de puțin peste un milion de euro, bani din PNRR, va beneficia și Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa tot pentru digitalizarea activității.
De pe lista proiectelor mai fac parte:
- Realizarea documentației în vederea implementării proiectului ”Digitalizarea Turismului din România” în parteneriat cu Asociația Non-Guvernamentală Culturală ”Călător prin România”, proiect pentru care U.E. a acordat finanțare nerambursabilă în vederea creării celei mai mari platforme turistice din țară, prin intermediul căreia s-a realizat digitalizarea informației și promovarea tuturor obiectivelor cultural turistice.
- Prin proiectul ”Îmbunătățirea capacității administrative a Consiliului Județean Constanta” – finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, cu o valoare de 2.333.000 lei, se modernizează arhiva Consiliului Județean Constanța prin retro-digitalizarea documentelor din arhiva instituției.
- Realizarea/actualizarea digitală a Planului de Amenajare a Teritoriului Județean (P.A.T.J.) Constanța finanțat prin P.N.R.R. (Planul Național de Redresare și Reziliență) – Componenta 10 Fondul Local;
- DiGIS – hartă digitală a triplului sistem defensiv format din valuri, din județul Constanța;
- Arhivarea, digitizarea și digitalizarea fondurilor documentare și de carte ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie
Mediu și dezvoltare durabilă
În acest mandat de președinte al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a reușit să finalizeze proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Constanța, după 12 ani.
Proiectul are o valoare de 249.631.354 lei a devenit un exemplu de bună practică.
Consiliul Județean Constanta a implementat, în cadrul unui parteneriat cu Asociația Bulgară pentru Transferul Tehnologiei și Inovației și Consiliul Raional Ungheni, din Republica Moldova, proiectul #ALERT – „Monitorizarea și protejarea mediului înconjurător în Bazinul Marii Negre”.
Mediul de afaceri
Președintele Mihai Lupu a fost pe parcursul mandatului său un președinte deschis pentru investiții favorabile județului Constanța, ajutând investitorii care, spre exemplu nu mai așteaptă luni de zile la rând pentru eliberarea unei autorizații.
S-au simplificat și accelerat procedurile de obținerea a avizelor, am scurtat timpii de verificare. Astfel, acum, documentele necesare investițiilor pot fi luate în 3-5 zile. Totodată, județul Constanța a devenit un pol al investițiilor regenerabile.
Turism
Deși Dobrogea beneficiază de un potențial turistic și economic deosebite, până acum nu a existat un concept unitar pentru a le pune total în valoare. Din păcate, nu oferim pachete turistice integrate pentru că nu avem o infrastructură adecvată.
Mihai Lupu propune obținerea certificării de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în sistem European a rutelor culturale privind gastronomia și tradițiile comunităților: turcă, tătară, romă, armeană, rușilor lipoveni.
De asemenea, se dorește obținerea atestării de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a Eco-destinațiilor turistice din județul Constanța, implementarea celor trei proiecte de turism pentru care a fost câștigată finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv cetățile Histria și Ulmetum, precum și “ Ruta Gastronomiei Tradiționale Românești – Regiunea Gastronomică Județul Constanța” și înființarea Centrului Național de Informare Turistică al Județului Constanța.
”În ceea ce privește turismul în județul Constanța, am încercat să fim mult mai activi în implementarea Strategiei Județene de Turism și am reușit întocmirea documentației privind constituirea Organizației de Management al Destinației Județul Constanța, respectiv Statutul și Fișa Destinației, conform legislației specifice, rezervarea denumirii OMD-ului la Ministerul Justiției, organizarea unor întâlniri de lucru și dezbateri publice pentru înființarea organizației și cooptarea membrilor fondatori, în vederea creării cadrului de promovare și dezvoltare a diferitelor forme de turism în destinație, precum și facilitarea colaborării/parteneriatului între diferite structuri publice și private, cu activitate în domeniu.
De asemenea, am efectuat inventarierea resurselor turistice care fac parte din domeniul public sau privat al județului Constanța, precum şi a celor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat și înscrierea acestora în Registrul local al patrimoniului turistic, creat la nivelul consiliului judeţean și fundamentarea și redactarea documentațiilor în vederea obținerii recunoașterii de către M.E.A.T. în sistem european a 7 noi rute Cultural – Turistice”, spune Mihai Lupu.
Infrastructura
La capitolul infrastructură în cei patru ani de mandat ai președintelui CJC s-au făcut multe progrese.
La începutul anului 2024 au fost semnate contracte de finanțarea petnru construirea două alternative rutiere noi pentru a ajunge în sudul litoralului: DJ 393, tronson Techirghiol – Arsa și DJ 391, tronson Tuzla – Biruința. Pentru ambele obiective, contractele de finanțare sunt valabile până la 31 decembrie 2026, termen în care se va realiza finalizarea investițiilor.
Lucrările de modernizare și reabilitare finalizate:
- DJ223: 38,777 km – tronsonul Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin
- DJ 226 A: 13,918 Km (Cetatea Histria – DN22 / Tariverde)
- DJ 226: 40,258 km – tronsonul Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu
- Începerea și finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului dintre localitățile Năvodari și Corbu, din dreptul Rafinăriei Petromidia, lucrări executate de R.A.J.D.P.
- Asfaltarea, pentru prima dată, a DJ 393 care face legătura între Coroana, Albești și localitatea Arsa, lucrările de reabilitare și modernizare fiind realizate de Regia Autonomă de Drumuri și Poduri Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța;
- Reabilitarea DJ 392 Amzacea – Pecineaga. Tronsonul a fost reparat, pietruit după ce mai bine de un deceniu a fost impracticabil
La acest moment se modernizează DJ 393: Arsa DJ391 – Albeşti – Coroana și DJ 392 Vânători-Pecineaga, iar anul acesta se va asfalta mai multe tronsoane ale drumurilor DJ 391, DJ 381 DJ 391 A, DJ 392, DJ 225, DJ 228, DJ 223 A, DJ 224.
Se dorește realizarea unei aplicații privind starea drumurilor. Aceasta va veni în sprijinul tuturor cetățenilor ce folosesc infrastructura rutieră județeană constănțeană.
De asemenea, programul de investiţii în modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă din județul Constanța continuă.
Cultura și sport
Clădirile care găzduiesc instituțiile de cultură finanțate de Consiliul Județean Constanța trebuie să fie consolidate și restaurate.
Festivalul de la Mamaia are nevoie de un Teatru de Vară reabilitat.
Nu există un festival care să fie brand internațional al județului Constanța pentru cultura scrisă, artele vizuale sau pentru patrimoniul cultural imaterial.
Consiliul Județean Constanța este constrâns să finanțeze proiecte culturale și sportive ale ONG-urilor, asociațiilor și cluburilor sportive doar prin intermediul Legii 350/2005.
Obiectivul noului mandat la caputolul cultură este construirea noului Acvariu în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dar și reabilitarea Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, reabilitare Bibliotecii Judeţene I.N. Roman, construirea și dotarea Teatrului pentru Copii și Tineret în cadrul Complexului Muzeal al Științelor Naturii Constanța”, reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia.
”În mandatul meu de președinte al Consiliului Județean Constanța, 10.377 de constănțeni au beneficiat de echipamente sportive și susținere financiară. 10.377 de constănțeni care au activat și activează în următoarele discipline sportive: Oină, Fotbal, Box, Sailing, Karate, Handbal, Automobilism. În noul meu mandat, 20.000 de copii, adolescenți și sportivi din Constanța vor fi susținuți prin programele de finanțare al Consiliului Județean Constanța.
Prin programul “Fotbalul – o punte spre comunitate” au fost date copiilor din tot județul echipamente sportive: șorturi, tricouri, jambiere și mingi, totul desfășurându-se prin Asociația Județeană de Fotbal Constanța”, spune Mihai Lupu.
În mandatul 2024-2028, se dorește implementarea următoarele proiecte care pot deveni un brand internațional cultural al județului Constanța:
- Festivalul Internațional de Literatură ”Ovidius” (care va acorda cele mai substanțiale premii literare din România)
- Tomis Multi-Speed Art, un proiect anual în care vor fi invitați artiști și artist-run space-uri din toată Europa și crearea unui spațiu expozițional de artă contemporană identitar pentru județul Constanța.
- Programul internațional Tomis Residency, un program de burse și rezidențe pentru artiști și scriitori din toată Europa prin care să fie promovat patrimoniul cultural material și imaterial al județului Constanța
Mihai Lupu va continua investițiile în infrastructura de educație și va acorda Premiile și Bursele de Excelență ”Ovidius” pentru recompensarea performanțelor educaționale ale elevilor și cadrelor didactice.
De asemenea, va fi continuată dezvoltarea învățământului dual pentru ca tinerii șă rămână acasă, pentru o piață a muncii stabilă și va susține participarea Județului Constanța, în calitate de partener, la constituirea „Consorțiului regional pentru învățământ dual preuniversitar și universitar Tehno-Dobrogea”.
Patrimoniul cultural
Obiectivele de patrimoniu cultural din județul Constanța au nevoie de programe de restaurare, de programe de finanțare și de programe de promovare. Aceste obiective au nevoie, de asemenea, de o infrastructură de drumuri și utilități publice și de o infrastructură turistică. Cetatea Carsium de la Hârșova, cel mai vechi oraș din spațiul românesc, nu este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Proiectele finalizate sau în curs de finalizare sunt următoarele:
- „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria” – PR SE 2021-2027 ITI DD, proiect în valoare de 10.000.000 euro.
- Realizarea documentației și susținerea financiară pentru înscrierea Cetății Carsium de la Hârșova în Patrimoniul Mondial UNESCO
- Protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava.
Proiecte în derulare care vor fi promovate și susținute financiar în mandatul 2024-2028:
- Salvarea si punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu.
- Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium (Hârșova).
- Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic
Muzeul de Artă Constanța a câștigat în mod definitiv procesul privind litigiul pentru lucrările de artă aflate în cadrul secției muzeului ”Dinu şi Sevasta Vintilă” din comuna Topalu.
Mesajul candidatului PUSL pentru Consiliul Județean Constanța pentru alegători:
„În ultimii doi ani, am rezistat atacurilor venite chiar din partea familiei politice liberale din care fac parte de 30 de ani. Am ieșit cu demnitate și cu capul sus din încercări și provocări. Jocurile politicianiste care ne otrăvesc viața noastră de zi cu zi să rămână la trecut și doar celor care le pun la cale.
Sunt provocări din care cu toții învățăm cum să ducem proiecte la capăt în ciuda piedicilor, a sabotajelor administrative sau a atacurilor la persoană.
Votați, așadar, pentru continuarea proiectelor mele și pentru implementarea proiectelor noi din mandatul 2024-2028. Altfel, există riscul ca proiectele noastre să nu mai fie implementate!„, transmite Mihai Lupu alegătorilor din municipiul și județul Constanța.
Comandat de Partidul Umanist Social Liberal – Filiala Constanța
Cod Mandatar Financiar 21240113