VIDEO Candidații PSD Constanța prezintă măsurile din Programul de Guvernare pe domeniile economie, antreprenoriat și turism
Politic
La PSD Constanța are loc o conferință de presă în care se prezintă măsurile din Programul de Guvernare pe domeniile economie, antreprenoriat și turism.
La întâlnire sunt prezenți senatorul Felix Stroe, președintele PSD Constanța, primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, candidat pentru Camera Deputaților și Andrei Novac, candidat pentru Camera Deputaților.
Senatorul Felix Stroe a declarat: „În Programul Calea Sigură pentru România și Programul de Guvernare există măsuri concrete pentru sprijinirea antreprenoriatului românesc. Sunt măsuri realizabile.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că, după câștigarea alegerilor va desemna un premier de la alt partid. Cu siguranță așa va face.
Dacă noi vom avea rezultate bune la alerile parlamentare, Guvernul respectiv va avea un sprijin puternic social democrat în Parlament. Multe posturi de mare importanță vor reveni vor reveni PSD.
De aceea este important să avem un program social democrat, pe care îl vom implementa ca și politică guvernamentală”
Vouchere pentru recalificarea forței de muncă
„Vom investi într-un program de vouchere pentru recalificarea forței de muncă, ce trebuie să se adapteze la piața de azi. Voucherele vor fi undeva la 400-500 de lei, pentru a putea merge la cursuri de recalificare“, a explicat Daniel Georgescu.
Totodată, acesta a vorbit despre faptul că programul propus de Marcel Ciolacu este „cel mai bun, din punctul nostur de vedere, care poate duce România și, automat, și Constanța, pe calea cea sigură“.
Turismul balnear, neglijat multă vreme
„Este foarte important faptul că acest program se axează și pe turismul balnear, care a fost neglijat multă vreme. Anumite zone pot fi exploatate și din punct de vedere al turismului cultural, nu doar ca turism balnear. Turismul cultural este, și el, foarte important“, a punctat Andrei Novac.
„Fără să dezvoltăm mediul de afaceri este imposibil să avem o societate coerentă din punct de vedere economic“, a explicat acesta.
„Marcel Ciolacu nu se axează doar pe oameni, ci și pe nevoile lor“, a mai spus Andrei Novac.
Felix Stroe, despre pensiile militarilor: „Nu este în niciun caz pensia militarului pensionat o pensie specială“
Foarte important, în cadrul conferinței de presă, senatorul Felix Stroe a vorbit și despre pensiile militarilor.
„Despre așa-zisele pensii speciale ale militarilor pensionari, ale rezerviștilor aș vrea să vă spun câteva lucruri. În primul rând, nu este în niciun caz pensia militarului pensionat o pensie specială. Este o pensie de serviciu, reglementată ca atare, de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza“, a explicat Felix Stroe.
„În al doilea rând, dacă sintagma de «pensii speciale» ne duce cu gândul la sume exorbitante, vreau să vă asigur că pensia medie, puteți să o luați de la Institutul Național de Statistică, a unui rezervist din armată este undeva la 4.000 de lei – pensia medie! Să fim serioși, nu este o pensie care să permită cuiva să trăiască în lux și în huzur!“, a mai spus liderul PSD Constanța.
„Dar, să bagi capul în poză, tu, primul ostaș al țării – el a fost cinci ani de zile șeful Statului Major al Apărării, adică numărul doi în Ministerul Apărării Naționale, cel care are principalele instituții ale ministerului în subordine, inclusiv această Direcție de Resurse Umane. Știți că pensiile militarilor sunt suportate din bugetul MApN, deci era la îndemâna Ministerului Apărării Naționale să reglementeze problema pensiilor militarilor. – Deci, să bagi capul în poză după ce ai fost cinci ani de zile șeful Statului Major al Apărării, după ce ai fost aproape trei ani de zile ministrul Apărării Naționale, după ce ai fost doi ani și jumătate, aproape trei premierul României – ai avut la dispoziție zece ani și jumătate în care ai avut toate pârghiile în mână să rezolvi această nenorocită de problemă de corelare a pensiilor rezerviștilor cu nivelurile de salarizare pe diverse etape ale funcțiilor militare – aici este esența. Și să spui că eu, cetățeanul Nicolae Ciucă, v-am rezolvat problema într-o săptămână! De ce nu ai rezolvat-o în cei zece ani și jumătate?“, s-a întrebat retoric Felix Stroe.
„Și, atenție“, a continuat acesta, „rezolvarea problemei într-o săptămână s-a făcut cu sprijinul puternic al Partidului Social Democrat. Parlamentul României, și în Camera Deputaților, și în Senat, a adoptat această decizie de eliminare a nedreptăților din pensiile militarilor cu sprijinul puterii și în consonanță totală cu sprijinul PSD“, a mai adăugat liderul PSD Constanța.
Decizia Parlamentului, atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului
„Dar decizia Parlamentului României a fost atacată la Curtea Constituțională de o cetățeancă – Renate Weber – a fost zece ani de zile președinta fundației Cioloș pe România, a fost consiliera președintelui Traian Băsescu, a fost, atenție! Trei mandate, europarlamentar PNL și instituția Avocatului Poporului nu este în subordinea Guvernului, este în subordinea Parlamentului – dar aceasta, în sensul că Parlamentul votează, la început de mandat, în mod democratic, toate partidele votează anumiți cetățeni care ocupă diverse funcții. Nu înseamnă că președintele Senatului sau majoritatea Senatului sau Camera Deputaților dau ordine Avocatului Poporului. Iar această doamnă a fost propusă ca avocat al poporului de către PNL. Nu are nicio legătură cu PSD“, a explicat senatorul de Constanța.
„Parlamentul nu funcționează haotic. Există birouri permanente și în Cameră, și în Senat care conduc cele două camere ale Parlamentului – respectiv Senatul și Camera Deputaților – și care stabilesc ordinea de zi. PNL nu a vrut să introducă această problemă (nr., mandatul expirat al Avocatului Poporului) pe ordinea de zi întrucât era funcția lor și trebuiau să renunțe la ea. Și au zis «lăsăm această problemă în sarcina noului Parlament»“, a mai spus Felix Stroe.
În continuare, acesta a concluzionat că „nu are absolut nicio legătură Renate Weber cu Partidul Social Democrat“.
„În prima lună de activitate a noului Parlament, această problemă va fi închisă definitiv“
„Partidul Social Democrat a votat pentru eliminarea nedreptăților din pensiile acestei categorii importante de oameni. Există aici domnul Ștefan Mihu, domnul Liviu Brăiloiu, domnul Radu Babuș, domnul George Vișan și domnul Nicolae Moga, sunt cetățenii care au dus și au trecut prin camerele Parlamentului această problemă. Să se rezolve nedreptatea aceasta. Cine a avizat negativ această problemă a fost domnul Nicolae Ciucă, puteți să luați actele de la Parlament și am închis această problemă. Dar noi vom reglementa, în prima lună de activitate a noului Parlament, această problemă va fi închisă definitiv de către noul Parlament“, a spus Felix Stroe
Programul prezentat de PSD Constanța
Redăm, în continuare, din programul prezentat în cadrul conferinței de astăzi, 21 noiembrie 2024, de PSD Constanța:
Programul Tech Nation. Sprijin de 1 miliard de euro în 4 ani, în granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 5.250 de Start-Up-uri anual, 125 pe județ, anual, dezvoltarea a 21.000 de Start-Up-uri în 4 ani și crearea a 42.000 de locuri de muncă stabile.
Programul Student First Company. Schema de ajutor de stat de 200 milioane de euro în 4 ani, prin granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri în 4 ani de către studenți și crearea a 8.000 de locuri de muncă stabile.
Programul Start-Up Diaspora Next Gen. Schemă de ajutor de stat de 200 milioane de euro în 4 ani, prin granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri în 4 ani de către românii reveniți din diaspora și crearea a 8.000 de locuri de muncă stabile.
Programul Start-Up Revolution. Posibilitatea ca tinerii cu vârsta de peste 16 ani să poată înființa un „SRL de exercițiu”, pentru o durată determinată de până la 2 ani, cu o cifră de afaceri de maximum 20.000 de euro. După împlinirea vârstei de 18 ani a asociatului unic, a unuia dintre asociați sau administratori, „SRL de exercițiu” devine un SRL obișnuit sau se radiază.
Programul Business Online. 20 milioane de euro pentru crearea a 400 de business-uri online pentru companii românești de dimensiuni micro și medii, care caută să-și distribuie produsele către clusteri importanți de marketplace-uri sau IMM-uri care oferă servicii online de telemedicină, consultanță, sau alte tipuri de servicii.
Programul Creștem România. Stimularea producției și a accesului pe noi piețe pentru 20.000 de IMM-uri și 400 de companii mari. Schemă de ajutor de stat de 580 milioane de euro pentru granturi și 60 miliarde de lei plafon de garanții în 4 ani. Valoarea creditului poate fi de maximum 2 milioane de euro per beneficiar IMM și 10 milioane de euro pentru beneficiar companie mare, cu eligibilitate în funcție de regiunea de dezvoltare.
Programul Export România. Schemă de ajutor de 200 milioane de euro pentru susținerea a 1.000 de companii românești exportatoare și echilibrarea balanței comerciale.
Programul Start Micro Prod. Plafon alocat în valoare de 10 miliarde de lei, pe o perioadă de 4 ani, pentru finanțarea micilor producători autohtoni, în vederea formării de clustere zonale de afaceri, a incluziunii sociale și creșterii gradului de ocupare a forței de muncă în zone rurale, în special în orașele slab industrializate. Garanție de stat de 80%. Valoarea finanțării va fi de maximum 500.000 de euro per beneficiar.
Programul Restart Sport. Încurajarea antreprenoriatului în rândul foștilor sportivi de performanță. Valoarea programului este de 20 milioane de euro, cu o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 400 de Start-Up-uri pentru realizarea de investiții în domeniul sportului. Schema de ajutor de stat va asigura finanțarea a cel mult 90% din cheltuielile investiționale eligibile.
Programul Women in Tech. Sprijin pentru finanțarea firmelor din domeniul IT sau adiacent, cu acționari majoritari femei. Valoarea programului este de 200 milioane de euro, cu o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri pentru realizarea de investiții în capacități noi de producție.
Programul Export România. 50 milioane de euro anual, pentru susținerea antreprenorilor români pentru participarea la târguri și expoziții în afara țării, cu scopul internaționalizării afacerilor.
Turism
Susținerea investițiilor în turismul balnear pentru valorificarea resurselor naturale ale României. 500 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, în următorii 3 ani, și garanții de 1 miliard de lei anual, în cadrul unei scheme de ajutor de stat de minimis pentru investiții în modernizarea stațiunilor balneare. Se finanțează 50% din cheltuielile eligibile, până la maximum 200.000 de euro pentru un beneficiar.
Creșterea bugetului de promovare a României ca destinație turistică. Minimum 10 milioane de euro anual, în primii 3 ani, și minimum 20 de milioane de euro, începând cu anul 4. Campanii de promovare pe piețele externe, stimularea operatorilor din sectorul turismului pentru creșterea numărului de turiști străini și a duratei vacanțelor acestora în România.
Transporturi
Compensarea creșterii accizei la motorină pentru transportatorii români, astfel încât să menținem competitivitatea acestui sector pe piețele externe, având în vedere că reprezintă cel mai mare exportator de servicii din România. Prelungirea până la 31 decembrie 2025 a schemei de ajutor de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorină în valoare de 0,2 lei/litru.
Investiții pentru modernizarea sistemului energetic național
Investiții în unitățile de producție
- Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Nuclearelectrica va aloca 1,85 miliarde de euro pentru a extinde exploatarea Unității 1 cu încă 30 de ani începând din 2029, ceea ce va genera sute de noi locuri de muncă și va asigura stabilitatea Sistemului Energetic Național.
- CTE Iernut și CTE Mintia vor furniza în sistem 2.180 MW, energie cu emisii reduse de dioxid de carbon și vor crea noi locuri de muncă.
- Hidroelectrica va realiza investiții de 3 miliarde de lei în hidrocentrale, din surse proprii.
Dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei electrice și gazelor naturale
- Program de 7 miliarde de lei, din fonduri proprii, și 2,8 miliarde de lei din fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei electrice.
- Transgaz. Program de investiții 2,5 miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale.
Investiții în capacități noi de producție a energiei electrice și gazelor naturale
Program multianual, în perioada 2025-2028 și în perspectivă anului 2030, pentru creșterea cantității de energie electrică livrată cu peste 2 GWe și a cantității de gaze naturale livrate cu peste 125 de miliarde de metri cubi.
- CHP Mintia: 1.750 MWe, finanțare din fonduri proprii de 1,4 miliarde de euro.
- CHP Iernut: 430 MWe, finanțare din fonduri proprii de 300 milioane de euro.
- Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: 1.400 MWe, finanțare prin credite externe de 7 miliarde de euro.
- Neptun Deep și Caragele Deep: extragerea a peste 130 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Creșterea capacităților de producție energie electrică, din surse regenerabile
- Dezvoltarea de capacități de producție energie electrică, din surse regenerabile, prin accelerarea implementării proiectelor finanțate din fonduri europene și îndeplinirea țintei din PNRR de + 3500 MW eolian și solar, susținute de Contracte pentru Diferență până în 2030, și + 3000 MW eolian și solar, în total, instalaţi şi conectaţi la reţea în 2026, cu instalații de stocare aferente. Finalizarea Strategiei Naționale pentru Hidrogen și demararea implementării Planului de Acțiuni aferent.
- Prosumatorul, sursă de energie verde echilibrată pentru sistemul energetic! Dezvoltarea unui program nou Casa Verde, pentru instalarea de sisteme de stocare de către prosumatorii care nu au astfel de sisteme. Vor beneficia aproximativ 140.000 de prosumatori, care vor produce 1.800 MW. Program multianual pe 4 ani, cu o finanțare anuală de circa 125 milioane de euro, din Fondul de Mediu.
Parteneriatul strategic privind interconectarea energetică România-Republica Moldova
Interconectarea în sectorul energiei electrice
- România și Republica Moldova vor fi interconectate prin intermediul a 3 linii electrice aeriene (LEA) de 400 kV.
- Integrarea Republicii Moldova în ENTSO-E.
- OPCOM A. din România va fi desemnat operator al pieţei de energie electrică în Republica Moldova.
Interconectarea în sectorul gazelor naturale
- Gazoductul Iași-Ungheni–Chișinău.
- Depozitul de înmagazinare gaze naturale de la Sărmășel și cel nou de la Fălticeni vor prelua gazele naturale destinate consumului din Republica Moldova, în vederea asigurării de capacităţi de stocare şi livrare suplimentare.
Comandat de Partidul Social Democrat Filiala Constanța
CUI mandatar financiar coordonator: 11240017
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: