De la mijlocul lunii august din acest an a început sezonul ambroziei. Pentru cei care suferă din cauza ierbii pârloagelor, şi nu sunt puţini, există câteva sfaturi care pot duce la ameliorarea stării.

Ambrozia este prezentă, de obicei, pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină. Polenul acestei buruieni provoacă grave alergii în perioada înfloririi ei (intervalul iulie-septembrie al anului).

Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii şi se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucţia căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucţiei şi posibilitatea evoluţiei spre astm bronşic (la 25% din cazuri).

Cum ştii că este vorba despre o alergie şi nu despre o răceală

Reacţia alergică seamănă foarte tare cu o răceală obişnuită. Diferenţa principală în acest caz este lipsa febrei, dar şi faptul că alergia la ambrozie se manifestă prin simptome exacerbate. Dacă ai luat medicamente pentru răceală şi starea nu ţi s-a îmbunătăţit şi dacă şi în anii anteriori ai experimentat aceleaşi simptome în aceeaşi perioadă, este foarte posibil să fie vorba despre alergie, nu despre o viroză, aşa că este momentul să mergi la medic.

Tratamentul specific pentru această alergie costă, în medie, 4.400 de lei pe an, durata fiind de trei-cinci ani. În plus, tratamentul nu este decontat de stat şi a dispărut de pe piaţa locală. Prin urmare, scăderea numărului de îmbolnăviri ar putea fi rezultatul unor ample intervenţii naţionale de limitare a răspândirii ambroziei.

Tratamentul alergiei

Optiunile de tratament recomandate către profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru rinita alergică sunt de două feluri: nemedicamentoase (ceea ce înseamnă doar evitarea alergenului şi remedii naturale, precum spălăturile cu soluţii saline), respectiv medicamentoase:

Spray-urile nazale anti-inflamatoare pentru alergii – Acţionează direct pentru a ameliora simptomele alergice ale nasului şi ochilor. Acest tratament este disponibil fara prescripţie medicală.

Ghidurile medicale încurajează utilizarea acestora datorită eficacităţii superioare în comparaţie cu alte optiuni. Substanţele active din spray au efect asupra mai multor căi inflamatorii responsabile de simptomele rinitei alergice. Acestea acţionează direct asupra sursei pentru ameliorarea (timp de 24h) a celor mai cunoscute 6 simptome şi nu produce somnolenţă.

Antihistaminicele orale – Aceste medicamente tratează simptomele produse de eliberarea de histamină, cum sunt secretii nazale, strănut, mancarimi la nivelul nasului şi simptome la nivelul ochilor.

Antihistaminicele nu au dovedit a avea vreun efect pentru nasul înfundat. Cea mai recentă ediţie a ghidurilor terapeutice privind rinita alergica (2015) recomandă antihistaminicele doar în cazul persoanelor cu simptome uşoare intermitente sau persistente şi pentru cele care preferă administrarea unei substanţe active pe cale orală in favoarea unui spray intranazal.

Decongestionante nazale – eliberează rapid nasul înfundat şi ajută la eliminarea secreţiilor nazale. Majoritatea pot fi utilizate o perioada limitată de timp, 5-7 zile, deoarece utilizarea prelungită sau excesivă poate determina reapariţia sau agravarea înfundării nasului.

Picăturile sau injecţiile cu extracte alergenice standardizate sunt singurele ce asigură tratamentul etiologic al acestei alergii.

Este vorba de un tratament de desensibilizare, singurul care poate avea efect pe termen lung. Toate celelalte tratamente (cu picături sau spray-uri nazale), antihistaminice, uneori chiar cortizon sistemic, sunt tratamente simptomatice, iar la întreruperea lor în timpul sezonului, simptomele reapar, uneori chiar mult mai sever decât la debut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.